strat w ich dobroczynnych dla zdrowia właściwościach i bez jakichkolwiek strat w aromacie – olej szybko przechodzi ich smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza
Karo in the Kitchenpierwsze, jest jedną z najzdrowszych sałatek, po drugie za to, że jest przepyszna, a po trzecie, że nie więdnie, tak jak podobne sałatki np. z sałaty czy kapusty pekińskiej, gdzie po paru godzinach robi się nieestetyczna breja. Sałatka szpinakowa nawet na drugi dzień zachowuje swoja świeżość. Jednak aby pozostała na drugi dzień, trzeba jej zrobić naprawdę bardzo dużo
Jadło i czytadłoSkładniki 2 marchewki 1 pietruszka cebula 3 ząbki czosnku 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki soli odrobina pekińskiej 1,5 l wody 2 łyżki chrzanu 2 pęczki koperku 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki + odrobina zimnej wody 100 g ryżu średni por łyżeczka masła 2 jajka Przygotowanie Do rondelka włożyć czyste i obrane
Gaździnka warzySkładniki filet z piersi kurczaka 1/2 puszki ananasa 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku, estragonu kilka kropel ciemnego sosu sojowego kapusta pekińska sos vinegrette pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso opłukać i wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sosem sojowym. Wymieszać (mocniej przyprawiony nie wymaga dłuższego bejcowania
Gaździnka warzyszczególnej okazji. Składniki: 2 pojedyncze lub 1 podwójny filet z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa olej 1 duża czerwona cebula puszka kukurydzy słoik ogórków konserwowych 1/3 główki kapusty pekińskiej majonez ketchup Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju oraz wsypujemy przyprawę gyros. Obtaczamy w niej kurczaka i smażymy. Zostawiamy do ostygnięcia i przekładamy
Taste Therapydobra do obiadu ale i znakomicie nada się na śniadanie do pracy, na kolację jak kto lubi. Ja zajadam ją często jak poczuje głód, zachęcam do wykonania. Surówka z kapusty pekińskiej, zielonej papryki i mandarynek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieOstatnio moją ulubioną sałatą jest rzymska w wersji mini. Nieco delikatniejsza w smaku niż na przykład kapusta pekińska, ale dłużej po dodaniu sosu utrzymuje świeżość od masłowej. Dzisiaj przepis na sałatkę z jej udziałem. Składniki: ok. 200 g chudego parzonego boczku 2 sałaty rzymskie mini kostka niezbyt miękkiej fety (użyłam ziołowej) puszka czerwonej fasoli opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
Czerwień i błękitłyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem vinegret. Autor: Mama
Moja Mama Gotujebiałego pieprzu 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki oleju roślinnego 2 łodygi selera naciowego 1 mała marchewka ½ czerwonej papryki 1 cebula 2 szklanki posiekanej białej lub pekińskiej kapusty 1 pęczek szczypiorku lub 2 dymki (biała i jasnozielona część) 1 opakowanie twardego tofu (ewentualnie pierś z kurczaka) 100-150 g makaronu Mie (najbardziej
Moja Mama GotujeMarzena Ciasteczka z suszonymi owocami Magdalena Cynamonowa chałka po francusku Magdalena Zimowe muffinki z Nutellą Małgorzata Barszcz ukraiński Joanna Bigos z kapusty pekińskiej Kasia Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami Joanna Chleb orkiszowy z oliwkami Agnieszka Sałatka buraczana z jab łkami
Magiczne Życie Martynaszego organizmu jest ogromne po zimowym poście. Dziś proponuje surówkę pyszną i wartościową. Ja zajadam ją do obiadu, śniadania czy kolacji a Wy? jaką surówkę zajadacie najchętniej? Surówka z kapusty pekińskiej, białej rzodkwi, oliwek i suszonych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 2 chlebki pita 1 puszka tuńczyka 1 pomidor 4 łyżki groszku z puszki kilka plasterków cebuli kawałek kapusty pekińskiej sos 100 wysp Fanex Przygotowanie: Pity obsmażyć na suchej patelni, … Czytaj dalej Pita z tuńczykiem
czarrna od kuchnijest prosty i może być fajną alternatywą dla klasycznych mielonych 🍴 U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋 Składniki : kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek - plastrów topionego, żółtego sera mięso mielone (u mnie łopatka - ilość dowolna) 1 cebula 1 jajko sól pieprz majeranek 2-3 łyżki bułki tartej olej Wykonanie
Walijskie Pichceniehabanero. Uwielbiam ostre jedzenie,śmieje sie że jestem uzależniona od kapsaicyny. Papryczki habanero są jednymi z najostrzejszych papryczek o posmaku moreli. Jeżeli ktoś lubi ostre jedzenie polecam spróbować. Składniki: kapusta pekińska, ogórek świeży, papryka, feta, papryczka habanero, ziarna słonecznika, ziarna dyni, pieprz, crema di balsamico (z Lidla), olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Sałatkę poszatkować, paprykę, fetę i ogórka pokroić
Państwo Wojtczuk gotująTofu samo z siebie tak sobie mnie przekonuje, ale jako dodatek do różnych dań bardzo mi odpowiada, a do tego smak cudownej kolendry tworzy świetny efekt. Składniki: sałata lub kapusta pekińska, tofu, pestki słonecznika, pomidorki małe, świeża kolendra i mięta, cytryna, olej lub oliwa z oliwek (u mnie olej z orzeszków arachidowych), czosnek, sól, pieprz. Przygotowanie: sałatę porwać, przełożyć
Państwo Wojtczuk gotują