Rozpoczął się kolejny tydzień pracy. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze nie całe 2 tygodnie temu co rano spacerowałam po Lubelskich wsiach, obserwując jak budzą się ze
Zapiski Młodej ŻonyUpiekłam dzisiaj chleb. Delikatnie kwaśny, puszysty, z pysznie chrupiącą skórką i prażonym ziarnem słonecznika. Dwa spośród czterech bochenków goście porawali zaraz po wyjęciu z piekarnika
Zapiski Młodej ŻonyCzym można uszczęśliwić bardzo wymagającego miłośnika słodyczy? Dobrą czekolada? Banalnie, ale czasem za mało. Gdy snuje się po domu jak cień, zaglądając w każdy kąt i
Zapiski Młodej ŻonyGdy człowiek jest ciągle zabiegany i wszędzie się spieszy łatwiej dopadają go przeziębienia. A to nie zabrał ze sobą ciepłej kurtki, a to zaufał zdradliwemu ciepłu
Zapiski Młodej ŻonyKrzaki malin w sadzie dzielnie opierają się chłodom jesiennych nocy. Nieprzerwanie owocując rodzą już dużo mniejsze, ale o wiele bardziej aromatyczne owoce niż te z początku
Zapiski Młodej ŻonyZawsze wzbraniałam się od pieczenia chleba jedynie na drożdżach. Bułki czas od czasu owszem, ale chleb? Takie rozwiązanie nie wchodziło w rachubę. Zdarzył się jednak
Zapiski Młodej ŻonyZa oknem szaro i smutno. Zamiast do wiosny, coraz bliżej mi do depresji. Spacer po parku nie przynosi ulgi, jedyne, co widzę, to grzechy zimy – papierki
Gotuj z Blue RavenSkładniki: 1 wędzona makrela 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Usuwamy ości z makreli i dzielimy ją
IMPRESJA SMAKUOba sery włóż do miski, dodaj śmietanę i dobrze ugnieć na jednolitą masę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Dołóż do masy serowej. Dodaj posiekane włoskie
Kredowe MenuNie ma nic lepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ? Wprawdzie nie jest to
Kulinarne przygody GatityMam problem z ilością jedzenia. Często pytacie mnie, w jaki sposób wykorzystać resztki z dnia poprzedniego, co można z czym połączyć, by stworzyć całkiem nową potrawę
BaRepasChciałam wczoraj zamieścić posta, jednak… nie mogłam zalogować się na stronę. Spanikowana wezwałam Wszechmocnego Admina na pomoc i okazało się, że na Kruczą Kuchnię przypuszczono
Gotuj z Blue RavenWiadomo, że domowe wyroby są najlepsze...pycha...ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru...a przyprawy ja zawsze daję na oko...niby są proporcje np.peklosoli czy żelatyny
Moje domowe kucharzenieDenerwuje Cię brudny toster lub inne urządzenie kuchenne, na obuwie którego jest przypalenizna, stary, zaschnięty brud a obudowa nie błyszczy tak jak na początku? Da się
WojnaNaSmaki.plW ostatnią niedzielę w opolskiej Kafce kolejny raz miałam przyjemność spotkać się z dziećmi. Choć to spotkanie planowane było już od początku stycznia, to ze względu
bistro mama