Domowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć
Codzienna kuchnia niecodziennawedług sprawdzonego od lat przepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy
Smaczne Zdrowekolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam. M ięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wsz ystko
NA MOIM TALERZUpiekę w weekend tak staram się by na kolację w sobotę była sałatka. Jest to sposób na wykorzystanie warzyw, zjedzenie czegoś innego niż kanapki i zapełnienie brzucha mojego smakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem . Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha! Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy 1 cebula
NA MOIM TALERZUteż kolację. My zabieramy ją na różnego rodzaju wypady w plener, gdyż można sobie zjeść kawałek na zimno jak i na gorąco a smakuje lepiej niż zwykła kanapka. SKŁADNIKI 500 g makaronu typu spaghetti 4 jajka 100 g żółtego sera 3 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano 200 g wędzonego boczku 1 łyżka oliwy z oliwek
zielonacukinkaKonfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, sałat, serów, dań z grilla, czy kanapek. Można przyrządzać ją na wiele sposobów w zależności od upodobań (winną, słodką, gęstą lub z dużą ilością syropu). Oto moja propozycja na ten wspaniały przysmak o rubinowej barwie. Składniki: 500 g czerwonej cebuli 500 g cukru 100 ml czerwonego wytrawnego wina (np. Merlot
Food SquareDziś prezentuję Wam efekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a także do wyjadania prosto ze słoiczka bez wyrzutów sumienia; oczywiście w granicach rozsądku :). Wprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością
Food Squarelecz czy słyszeliście już o hummusie z bobu? Jest równie pyszny, a do tego ma piękny zielony kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :) Składniki: 500 g bobu 1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu) sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie: oliwa z oliwek
Food Squareskwarek z cebulą dosypujemy mięso. Smażymy do czasu, kiedy cebula jest ledwo widoczna. Przelewamy do słoików, zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Potem robimy sobie kanapki (mogą być z kiszonym ogórkiem) i zachwycamy się smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnypieczonymi ziemniaczkami i sałatk ą wielowarzywną (w wersji z olejem) lub inną ulubioną. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki. Polecamy bardzo gorąco! Smacznego
Maminek kulinarnybędzie kanapka z boczkiem na chlebie. To będzie chleb z boczkiem w środku, czyli pieczemy chleb. Chleb z cebulką odwiedzający naszego bloga już znają. Dzisiaj dołożymy do niego wędzony boczek. W tym wydaniu chleb smakuje wyśmienicie. Zaczynamy od początku. Produktów jest niewiele: -ok. 1,5 kg mąki pszennej 650 -3 szklanki (750 ml ) ciepłej wody -10 dkg drożdży -3 łyżeczki
Maminek kulinarnyLubimy nasz chleb i chyba dlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę ciepłej wody
Maminek kulinarnywstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut. Gotowe. Równie dobrze smakuje jako mięso do obiadu jak i jako wkład do kanapek. Smacznego
Maminek kulinarnyPojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne. Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem a także do wszelkich potraw z grilla. Składniki: -ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg -2 l wody -4 łyżki soli -kilka ząbków czosnku -po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki
Maminek kulinarnyMłode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek. Składniki: -1 kg ugotowanych buraków -20 dkg świeżego korzenia chrzanu -sól -ocet lub sok z cytryny Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała
Maminek kulinarny