awokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty. Składniki 1 duże, bardzo dojrzałe awokado 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatrzeba wygrzebywać bikini z szafy, by zmotywować się do jedzenia tylko zieleniny ;) Bardziej chciałabym Wam podrzucić kilka smacznych przepisów, których szukacie najczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne do niedzielnej kawy. Jeżyny i chrupiący boczek ZOBACZ Ciecierzyca i feta ZOBACZ Jajko i awokado ZOBACZ Focaccia z pomidorami i pietruszką ZOBACZ Muffinki z kremem czekoladowym
Pink EnvelopeCzytelnicy dostrzegą, że sprawiłam sobie nowe pudełko z przegródkami, co bardzo wiele ułatwia :) Tym razem w ramach osładzania sobie życia w naszym lunchboxie wylądowało więcej owoców. Inspiracja na dziś: - kanapki - dwie pełnoziarniste bułeczki, cztery plasterki szynki, dwa plasterki pomidora, kilka plasterków rzodkiewki, sól, pieprz - jedna marchewka, pokrojona w plasterki - dwa pomidorki koktajlowe - kilka małych rzodkiewek przekrojonych na pół - jedno kiwi
Kulinarne zapędy Kokosakrokami, postanowiliśmy na blogu rozpocząć serię z wegańskimi przepisami na te właśnie święta. Dzisiaj pasta o smaku jajka, ale bez jajka :) Oczywiście nada się także każdego innego dnia na kanapki - nie tylko od święta! Wykonanie jest bardzo proste, a smak rzeczywiście jajeczny. Sprawdźcie sami :) Pasta bezjajeczna z ciecierzycy Przepis na około 200 g Potrzebujemy: 1,5-2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
Bananowe Polekanapeczka z pysznym smalczykiem. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi i można sobie pozwolić na taką wyżerkę. Mój smalczyk to taki typowy smalczyk na kanapkę z dodatkiem jabłek i cebuli. Robię też taki zwykły bez żadnych dodatków ale ten z dodatkami bardziej mi smakuje. składniki: 1 kg słoniny bez skóry 2 średnie cebule 2 średnie jabłka 1 łyżka majeranku
Monia miesza i gotujemałe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki
Smakowity Blog KulinarnyJeżeli nie macie pomysłu, do czego wykorzystać kostkę twarogu to przygotujcie kuleczki na słono. Świetny dodatek do sałatki lub kanapki. Twarogowe kulki obtoczcie w ulubionych przyprawach czy ziołach :) Jestem pewna, że taki sposób podania twarogu zachęci do jedzenia nabiału. Składniki: kostka twarogu półtłustego sól, pieprz świeży koperek, pietruszka ulubione przyprawy, np. papryka ostra, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem Twaróg
UgotowaćMielonka z udek kurczaka to pomysł na domową wędlinę na kanapki. Do przygotowania poniższej mielonki będziecie potrzebować szynkowar oraz wyluzowane i zmielone udka z kurczaka. Domową mielonkę możecie dowolnie przyprawić (ja dodałam sól, pieprz i czubrycę czerwoną). Składniki na szynkowar o pojemności do 1,5 kg mięsa: 1 kg wyluzowanych udek z kurczaka (waga bez kości i skórek) 1/4 szklanki
UgotowaćKolejna propozycja pasty na kanapki... nie ma co zachwalać trzeba po prostu spróbować:-) Polecam w szczególności fanom pieczarek:-) Składniki: 6 jajek 250 g pieczarek 1 por 50 g masła (82% tłuszczu) pokrojony drobno koperek (może być mrożony) - ilość według uznania 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo Pieczarki kroimy na pół. Por kroimy
IMPRESJA SMAKUspożywczą. Piec mięso ok. 40 minut w temp. 200 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, odwrócić kawałki mięsa i posmarować miodem. Tak przygotowaną pierś można wykorzystać na kanapki lub pokroić na grubsze plastry i podać gorące np. z konfiturą (u mnie z konfiturą z aronii, jabłek i pigwowców ). ----- Podobne: Kurczak po portugalsku Pieczona szynka Królik pieczony w winie
Weekendy w domu i ogrodziesklepach wybór wegetariańskich past do kanapek jest bardzo duży, jednak prawda jest taka, że żadna z nich nie może równać się z tą, którą przygotujemy sobie sami w domu. Poniższa jest rewelacyjna, o niezwykle interesującym smaku, który może niektórym przypominać aromat pasty rybnej, co jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian; zawdzięcza go ona obecności suszonych pomidorów oraz delikatnej cebulce szalotce
Roślinna - blog wegańskiudek kurczaka , ponieważ była mniej tłusta i bardziej delikatna w smaku. Wędlinę z łopatki możecie pokroić na plasterki i zamrozić. Dzięki temu, zawsze będzie mieć awaryjną porcję mięsa na kanapki. Składniki na szynkowar o pojemności 1,5 kg mięsa: 1 kg łopatki wieprzowej 2 płaskie łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny
UgotowaćPyszne mięsko idealne na świąteczny stół i nie tylko. Schabik ze śliwką można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako pyszną wędlinkę na kanapki. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego ostra papryka do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 250 g suszonych śliwek Kresto
Monia miesza i gotujeDzisiaj przepis na czerwone pesto z buraka. Szybkie i łatwe doskonale sprawdza się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :) Pesto z buraków Przepis na słoiczek - 250 g Potrzebujemy: 2-3 średniej wielkości buraki 1 ząbek czosnku garść orzechów nerkowców 1 łyżka
Bananowe PoleSzynkówka podwędzana Jest to chyba jedna z najlepszych wędlin na kanapki jakie można sobie wyobrazić . Chudziutka ,aromatyczna i niezwykle apetyczna . Czy trudna , nie raczej nie , skoro ja zrobiłam , powinien ja umieć zrobić każdy . Mało tego osłonki nadziewałam ręką , bo wysiadła mi nadziewarka , a mimo wszystko efekt jest poprawny . Polecam wszystkim początkującym , nawet parzona , bez wędzenia smakuje świetnie . Zaznaczam też
Ogrodnik w podróży