poczucie przesycenia. Nie będą rozwijać tematu, by nie narazić się na kolejne uwagi czytelników znudzonych tematyką świąt. Przedstawiam po prostu przepis na lekki, wiosenny i jakże swojski dodatek do kanapek. Twarożek ze szczypiorkiem. W połączeniu z zapachem świeżego pieczywa nie ma o tej porze roku nic bardziej pysznego. Składniki: 250 gram twarogu (tłusty lub półtłusty) 1 lub 1/2 pęczka szczypioru
Kuchnia po mojemuwrodzonym instynktem oszczędzania potrzeba niezmarnowania produktów o bliskim terminie przydatności. Ale czy to takie ważne są powody - grunt, że w końcu zrobiłam coś poza obiadem na zapas czy kanapkami na kolację. Mimo upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy 1/4 średniej
Kuchnia po mojemuprzepis na sałatkę, która powstała niedawno w naszej kuchni - tylko dlatego, że Mąż obrał o dwa ziemniaki do zupy za dużo. Jak chcecie zjeść coś do mięska lub zamiast kanapek to polecam. Składniki: 2 ziemniaki gotowane na parze 2 łyżki siekanego szczypioru 2 spore ogórki kiszone 2 łyżki tartego sera Cheddar 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka majonezu pieprz
Kuchnia po mojemusię to zdarzało. Szczególnie po wizycie w kurzej sieciówce, gdzie nie wiadomo w sumie z czyich rąk mięsko pochodzi, a ceny nie są wcale małe. Oto domowa wersja pysznej kanapki w wykonaniu mojego Męża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje
Kuchnia po mojemujest pyszna. Podajemy z: grzankami paprykowymi, serowymi bądź ziołowymi, prażonymi na sucho pestkami dyni, a w ostateczności z groszkiem ptysiowym. Pyszna przystawka, pierwsze danie, ciepła kolacja czy dodatek do kanapek. Kolejny fantastyczny przepis wynaleziony przez Mamuchę - tym razem w jakiejś babskiej gazecie
Kuchnia po mojemucytryny sól Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką i przełożyć do miski. Dodać sok i sól według uznania. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Idealne na kanapki zamiast prawdziwego masła. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiposmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry. Nadaje się do obiadu jako "kotlet" jak i na kanapki
W kuchni bez szafekChleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
Gospodyni Miejskaszybko ... do kanapek .... Składniki: - 200 gr pora, - 4 jajka, - 3 łyżki majonezu, - sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Umytego pora kroimy na bardzo drobne paseczki. (2.) Pora można sparzyć polewając wrzątkiem - ja tego nie robię. Całkiem surowy jest ostrzejszy :). 3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie mieszamy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisySkładniki: żywiecka metka tatarska zielony ogórek natka pietruszki cebula czerwona - żółta - kto woli sól, pieprz majonez Kielecki masło 82% złoty mazur - ser chlebek Przygotowanie: Ładnie wszystko ułożyć na kanapkach, doprawić i zjeść ze smakiem
Gaździnka warzyMamy sezon na wiśnie więc warto to wykorzystać. Konfiturę z wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek. Składniki: 2 kg wiśni 1 kg cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Smażyć kilka godzin aż owoce wchłoną cały sok . Dodać cynamon
Mama GotujeSałatka tą jakiś czas temu robiła moja babcia. Jest ona świetna zarówno do obiadu jak i do kanapek i domowych hamburgerów. Sałatka ta jest łatwa w przygotowaniu, choć zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale warto poświęcić ten czas na przygotowanie czegoś pysznego. Składniki: 5 kg ogórków ½ kg marchewki ½ kg cebuli ½ kg czerwonej papryki 1 główka czosnku ½ szklanki cukru 1 szklanka
Mama GotujeTwarożek z łososiem i koperkiem nie tylko nadaje się na kanapki, ale jest też świetną przekąską jeśli posmarujemy nim krakersy. Ilość ryby i koperku którego użyjemy do przygotowania twarożku zależy od naszych upodobań. Składniki: 1 opakowanie twarożku 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru wędzony łosoś kilka gałązek koperku pieprz Wykonanie: Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Łososia pokroić
Mama Gotujekolorowa i pięknie się prezentuje, ale jest również zdrowa i smaczna. Co roku podbierałam babci słoiczki zamarynowanej papryki. Jest ona dokonała nie tylko na imprezy, ale i na codzienne kanapki lub jako dodatek do obiadu. W tym roku postanowiłam sama zamarynować kilka papryk. Poniższy przepis dostałam od mojej babci więc mam nadzieję, że smakuje równie dobrze. Składniki: 2 kg papryki
Mama Gotujeoczyścić i pokroić w plasterki, wymieszać z tartym żółtym serem, delikatnie doprawić solą i pieprzem. By nie zrobić zbyt dużego bałaganu w misce pakujemy na kromkę górę farszu. Składamy kanapkę tostową kładąc na farsz plaster masła. Grillujemy do zarumienienia się tostów. Oblać ketchupem w środku lub na wierzchu... jak kto lubi:D Smacznego
MarciochaKucharzy