Przepis na szybki domowy majonez o gęstej, kremowej konsystencji. Świetny dodatek do sałatek, różnego rodzaju past i kanapek. Składniki: 1 jajko łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego szczypta białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli szklanka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego Do wysokiego naczynia wbić jajko. Dodać musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Zmiksować blenderem. Dodać
wyzwania kuchennetarta ostygnie, albo podawać na ciepło. Jak to lubi. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne przepisy: Pomidory faszerowane serem przepis. Pomidory po prowansalsku. Dietetyczne przepisy pomidorowe. Kanapki z pomidorem Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. is a post from: moda na bio The post Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. appeared first
MODA NA BIOMasło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów kojarzących się z kulturą amerykańską. W Polsce raczej niedoceniony, używany zazwyczaj jako smarowidło do kanapek. Ja osobiście masło orzechowe uwielbiam w różnych innych postaciach, a zdecydowanie najmniej właśnie jako dodatek do chleba. Postaram się w najbliższym czasie pokazać Wam moje kulinarne inspiracje z wykorzystaniem masła orzechowego zarówno na słodko
Mania GotowaniaFaza na muffinki się skończyła, ale nowa jest na sałatę. Taką zwykłą zieloną, masłową. Mój brzuch by mi podziękował gdybym, zamiast robić z nią kanapki (na szczęście mam dość), zaczęła jakieś sałatki robić. W lodówce kurczak, jak nie zjem to się zepsuje, więc śniadaniowy pomysł Sałatka gyros Ale jak to u mnie z reguły jest. Pomysł super ale brak
W kuchni bez szafekZawsze w mojej kuchni? Pomidor! Najlepszy dodatek? Pomidor! Co na kanapkę? Pomidor! Co dziś na obiad? Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku
Pełny talerzżeby było po naszemu. Czyli ostrzej i mniej octowo. Pasta sama jest podobno pikantna (dla mnie tylko lekko), ale w towarzystwie łagodnieje. Jest cudownym dodatkiem do twarogu, naleśników, kanapek, makaronu, itd. W sumie dla mnie nadaje się do wszystkiego, nawet do ciasta. Hmm, chyba też uzależnia :) Przy wybieraniu papryczek trzeba pamiętać, że im mniejsze, tym ostrzejsze. Składniki na 4 słoiki
Pełny talerzgórną połówkę o 90° i rozdzielić. Dołożyć do moździerza (bez skórki!), dodać sok z cytryny. Ucierać chwilę razem, aż masa będzie miasła konsystencję pasty. Taka pasta jest dobra do kanapek, ale świetnie sprawdzi się również zamiast masła na ziemniakach. Rozgniecione awokado może zastąpić masło w wypiekach (do słodkich zdecydowanie radzę nie używać czosnku:), przez co obniży ich kaloryczność. Tak naprawdę
Pełny talerzSzklanka soku do śniadania". Śniadanie na ostatnią chwilę dla śpiochów inspirowane kuchnią meksykańską, czyli niezwykle zdrowe i odżywcze awokado z sałatką i ciepła tortilla z kurczakiem i papryką zamiast kanapki. Kurczaka można użyć oczywiście świeżego, ale wtedy śpicie kilka minut krócej ;) Można go też zastąpić salami lub chorizo. Jako uzupełnienie koniecznie sok pomidorowy pikantny Tymbark. W tym zestawieniu stawia
Pełny talerzTartinka wywodzi się ze Skandynawii. Jest to rodzaj małej kanapki, która ze względu na rozmiar i wygodę podania jest serwowana w formie przystawki na imprezach z bufetem w formie szwedzkiego stołu. Składa się z jednej warstwy pieczywa, na której układa się dodatki (np. sery, pasty, jaja, ryby, wędliny). Tartinki obowiązkowo powinny się ładnie prezentować i apetycznie wyglądać. Mam nadzieję
Pełny talerzMięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać
Smaczna PyzaOstatnio moje śniadania nie są zwyczajną kanapką. Upodobałam sobie wszelakie sałatki, koktajle lub pucharki pełne witamin. Dziś zapraszam Was na tropikalne śniadanie w wiśniowo-truskawkowej polewie. Innymi słowy mówiąc pyszne owoce, pożywne płatki kukurydziane i jogurtowy sos w jednym, czyli zdrowo, szybko, a co najważniejsze smacznie. Składniki: 1 1/2 plastra ananasa z puszki 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie
Słodkie okruszkiAromatyczna, kruchutka szynka wieprzowa pieczona w piwie - świetna na ciepło (krojona w grubsze plastry i polana wytworzonym sosem) , jak i na zimno do kanapek. SKŁADNIKI 1 kg szynki wieprzowej 3 łyżki musztardy delikatesowej 3 łyżki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka płynnego miodu 3/4 szklanki piwa PRZYGOTOWANIE Szynkę
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam robić, a przede wszystkim jeść różnego rodzaju pasty kanapkowe. To takie urozmaicenie codziennych posiłków. Zwykła kanapka nabiera zupełnie innego smaku. Dziś proponuję pastę kanapkową z białą rzodkiewką. Pisząc ten post już mi wpadł do głowy całkiem nowy pomysł kanapkowy... jutro go wypróbuję ;) Składniki: 1 łyżka startej białej rzodkiewki 2 jajka sól i pieprz do smaku duża szczypta słodkiej czerwonej
Słodkie okruszkiUlubiona pasta do kanapek. Kilka ugotowanych jajek i 200 g twarogu mielimy do połączenia. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą, pieprzem, bazylią lub oregano. Na koniec posypujemy obficie szczypiorkiem
prawdziwe jedzenieciepło do obiadu kroję na kawałki jeszcze ciepłą ... u mnie np. dziś z ziemniaczkami purre i sałatą lodową . Drugą część, która ma być spożywana na zimno np. na kanapki.. jeszcze ciepłą szczelnie owijam folią aluminiową i zostawiam tak do ostudzenia, potem przekładam do lodówki, dzięki temu będzie bardzo soczysta i łatwo się pokroi. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród