kalafior - 6199 przepisów (strona:316/414)

Pieczone ziemniaki z cukinią 156

zasiadamy w towarzystwie szklanki ulubionego nabiału lub zielonej herbaty. Ziemniaki posypuję świeżo pokrojonym koperkiem. W zależności ile potrzebujecie, modyfikujcie ilości składników - ba! dodajcie coś od siebie - pieczarki? kalafior? fasolę? paprykę? szalotkę? sezonowo - szparagi?, bób? proszę bardzo, na pewno wyjdzie smacznie i zdrowo, a każda dodatkowa porcja warzyw to nie tylko więcej smaków i kolorów - to także więcej witamin! Macie

Zasmakuj Kuchni
Smażona cukinia z bułką tartą 173

Uwielbiam cukinie , mogła bym ją jeść codziennie , i wpadałam na pomysł czemu by nie spróbować przygotować cukinii z bułką tartą  jak sławnego kalafiora , i mogę z czystym sumieniem napisać że był to prawdziwy strzał w dziesiątkę , smak rewelacyjny , połączenie bułki z cukinią i odrobiną masełka mniam mniam , zapraszam serdecznie koniecznie do wypróbowania tego pysznego przepisu . 2 średnie cukinie

Mój Smak
Sos twarogowo-jogurtowy do pieczonych warzyw 144

jogurtowy i dobrze komponuje się ze smakiem pieczonych warzyw, takich jak marchew, batat czy dynia oraz inne. Taki sos twarogowy wykorzystać możesz także do sałatek, np z brokuła czy kalafiora, a także do jaj. Sprawdzi się także jako "smarowidło" ma kanapki. Sos twarogowy może mieć wiele wariantów smakowych. Ja do mojego sosu dodałam czosnek i natkę pietruszki, ale możecie przygotować

kolorowotorcikowo
Marynowana jagnięcina na pikantnym gulaszu z bakłażana / Marinated lamb with spicy eggplant stew 162

wstępnie opiekamy w piekarniku, później dusimy przez chwilę z pomidorami i aromatycznymi przyprawami. Byłam absolutnie zachwycona efektem, przy minimum wysiłku i podałam to danie z równie łatwym puree z kalafiora . Polecam też z tej książki inny rewelacyjny i bardzo wiosenny przepis na lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową – niebo w gębie. Gorąco polecam! Scroll down for recipe

karmelowy
Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa pod beszamelem 170

Kolejny przepis na zapiekankę tym razem z brokułem i kalafiorem i oczywiście mozzarellą. Bardzo ładnie wygląda, w smaku jest dobra a przygotowanie jej jest bardzo szybkie. Piekłam 30 minut w 180 stopniach. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Zapiekanka warzywna z tofu 125

mega dużo nowych połączeń neuronowych aby wyszło nowe danie, którego jeszcze nigdy nie jadłem... 😋      Uwielbiam inspirować i obserwować jak ludzie się rozwijają... 😄 Składniki: marchew, seler, brokuł, kalafior (dowolna ilość) 200g serka tofu naturalnego 3 ząbki czosnku 150g sera wegańskiego sól pieprz tymianek 1 łyżka natki pietruszki 5 łyżek oliwy Przygotowanie:      Warzywa gotujemy najlepiej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kotlety mielone z brokułem 114

Zawsze staramy się, by nic nie zmarnować. Świetnym dodatkiem do mielonych kotletów jest wykorzystanie głąba z brokułu lub kalafiora.  Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 głąb brokuła 1 jajko 50 g sera gorgonzola 50 ml bulionu warzywnego bułka tarta olej do smażenia sól czosnkowa sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Kotlety z kaszy gryczanej i kurczaka 150

takie niewyszukane, proste gotowania no i za to, że można do środka wrzucić wszystko a kotlety cierpliwie to przyjmą. Więc jak chcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki. I co poza tym? Bardzo już czekamy na wiosnę

Cooking for Emily
Blanszowanie – co to jest i jak się robi? 147

garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej ulubione warzywa. W zależności od rodzaju warzyw, gotuj przez czas określony poniżej: 1 minuta – cebula, szpinak. 1-3 minuty – kalafior, brokuł, bób. 2 minuty – cukinia, brukselka, pieczarki. Po upływie tego czasu przełóż warzywka do miski z bardzo zimną wodą z lodem. Warzywa mocz nie dłużej niż 2-3 minuty. Szokowe

PysiaGotuje.pl
Lekka zupa jarzynowa z makaronem :) 326

Polecam spróbować, zupa wychodzi przepyszna!  A Wy lubicie zupy? Jakie jecie najczęściej? :) Składniki: 2 l wody mięso z uda indyka 750 g mrożonej mieszanki warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 1/2 pora 1 czubata łyżka bulionu w proszku (Polski Koszyk) 1 łyżeczka curry indyjskiego (Polski Koszyk) 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu prawdziwego

Zdrowie na języku :P
Pikantne brokuły do obiadu 205

bardzo aromatyczne - pięknie pachną i smakują. Nie podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności ile chcecie, ile potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości poszczególnych składników. Podobnie możecie postąpić z kalafiorem. Będzie pasował do pieczonej, smażonej lub grillowanej ryby i ziemniaków. Smacznego już dziś:) Składniki: kilka różyczek brokułów (użyłam mrożonych) 1 mniejsza cebula 3 ząbki czosnku kilka talarków chili caynenne (kilka pestek

Zasmakuj Kuchni
Pieczona pietruszka z miodem i czosnkiem 124

składników odżywczych i mają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z  nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa ( pieczona kapusta ,  jesienne pieczone warzywa ,  pieczony kalafior ,  pieczone kolorowe buraki ,  pieczony bakłażan z zata'arem ,  pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa ,  pieczona dynia ) ale obok pietruszki przechodziłam z  obojętnością... Wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Potrawka z indykiem 157

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1 op. mrożonki mieszanej: brokuł i kalafior -1 papryka żółta -1 cebula -1 główka czosnku -puszka pomidorów krojonych -dowolne zioła: rozmaryn ( szczypta ), suszone pomidory, oregano, bazylia -olej do podsmażania -sól, pieprz Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pół główki wyciśniętego

Kulinarne przemyslenia
Szybki obiad z polędwiczki 300

mięso z patelni. Na tą samą patelnię gdzie smażyło się mięso wrzucić mrożone warzywa, podgrzewać na małym ogniu, aż lekko się rozmrożą. Ja miałam mieszankę warzyw tj – marchew, kalafior, groszek, brokuł. Wlać wodę lub wywar i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą. Jak już warzywa są miękkie dodać mięso, część natki pietruszki

Kuchnia Pokoleń
Śniadanie z patelni 120

pasta z awokado i jajkiem na twardo. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Jajko sadzone na grzance z bobem Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania