kalafior - 6199 przepisów (strona:321/414)

Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 185

Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się

mojewypiekiinietylko
Krem z białych warzyw 134

zdecydowanie pyszna.  Składniki:  100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli  80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła 200 g mleka (3,5 % tłuszczu) 250 g bulionu 1,2 łyżeczki rozmarynu  sól i pieprz do smaku Przygotowanie: warzywa

Niezły Młynek
Polski przewodnik Paleo - recenzja 130

naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający kalafior w sosie pietruszkowym. Znajdziemy także przepisy dla trenujących - przykłady posiłków, które możemy spożywać przed i po wysiłku fizycznym np. koktajle dla odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy są opatrzone

Cynamonowe szczęście
Ulubieńcy października 111

przyciągnął ten baton. Już po pierwszym gryzie wyjątkowo przypadł mi do gustu. Pewnie dlatego, że smakuję jak ciastko z kawałkami czekolady :) W tym miesiącu moim warzywnym ulubieńcem był zdecydowanie kalafior. Jadłam go naprawdę bardzo dużo, szczególnie w postaci kotletów kalafiorowych. Bardzo łatwo się je przygotowuję i są przepyszne :) Jak zawsze najpyszniejsze zostawiłam na koniec. W tym miesiącu moim zdecydowanym hitem

wegujemy
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 189

przepiórczym jajkiem, ogórkowy z nutką mięty i malinami oraz jagodowy z uszkami na słodko. Później jest już tylko lepiej ;-) Krem z białych warzyw z płatkami migdałowymi, krem z karmelizowanego kalafiora czy szparagowa w dwóch kolorach to bardzo ciekawe propozycje na nasze stoły. Za oknem zimna jesień, więc przyda się także przepis na rozgrzewającą marchewkową z imbirem i kolendrą. Na takie

Mr. Taste
ZUPA JARZYNOWA (WARZYWNA) 176

Składniki: 450 g mieszanki warzywnej z marchwi, brokułów, kalafiora, groszku zielonego, fasoli 4 średnie ziemniaki 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka koperku zielonego posiekanego sól pieprz vegeta 2,5 l wody Sposób przygotowania: Wodę doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszankę warzywną. Gotować aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Przygotować zasmażkę

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Potrawka z kurczaka 173

często z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny + otarta skórka śmietana natka pietruszki sól Wykonanie: umytego kurczka ugotować wraz z jarzynami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dworek Koper 169

potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały

Szybko Tanio Smacznie
Pieczona kapusta 132

przy okazji i kapustę upiekę ? Tak też uczyniłam i mieliśmy do obiadu pyszne warzywa. Serdecznie Wam polecam, a przy okazji zachęcam do upieczenia innych warzyw: Jesienne pieczone warzywa Pieczony kalafior Pieczone kolorowe buraki Pieczony bakłażan z zata'arem Pieczone frytki z batatów Pieczone młode warzywa Pieczone cytrynowe ziemniaki Pieczona kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 główka białej kapusty olej

Kulinarne przygody Gatity
18 najlepszych dodatków do makaronów 189

nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano

Moja smaczna kuchnia
Sojonez – wegański majonez 225

tego, co myślałem, że przechodząc na weganizm utraciłem bezpowrotnie. Jest to oczywiście jedna z wielu wersji na wegański majonez. Można zrobić go również z wody spod ciecierzycy, białka grochu, kalafiora, fasoli… postaram się w przyszłości przedstawić ich jak najwięcej. Sojonez to klasyka, która mam nadzieję przypadnie Wam do gustu. Sprawdź również przepis na pastę bezjajeczną ! Artykuł Sojonez – wegański

Blendman
31 najlepszych przepisów z makaronem 131

roku. Zapraszam do wspólnego świętowania nie tylko w ten dzień, ale przez cały rok! Viva la pasta! Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron razowy w natce pietruszki z białą fasolą Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron

Moja smaczna kuchnia
81 pomysłów na ciepłe kolacje 430

patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gęsta jarzynowa z brukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną

Moja smaczna kuchnia
Pulpeciki z indyka w sosie dyniowo - koperkowym 149

dzieci też bardzo lubią pulpeciki, a Wy ??? Mój młody przepada. Ma kilka swoich ulubionych dań, ale na szczęście udało mi się go nauczyć jeść prawie wszystko. Pracuję jeszcze nad kalafiorem he :-). Przemycałam, przemycałam i powoli przekonał się do warzyw, polubił nawet brokuła, suszone pomidory i oliwki. Kasze różnego rodzaju też chętnie zje, ale musi być do  nich coś fajnego

kruche babeczki
KOTLETY SCHABOWE 159

piórka PANIERKA 1 łyżka mąki 1 jajko / roztrzepane 1/2 szklanki bułki tartej świeżo zmielony czarny pieprz DO SMAŻENIA : 3 łyżki klarowanego masła, smalcu lub oleju roślinnego DO PODANIA : ugotowany kalafior polany roztopionym masłem WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy białą żyłkę po zewnętrznej stronie mięsa. Kroimy na dwa plastry, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każdy kawałek

cool and minty

Proponowane wyszukiwania