Całość zalewamy wodą z solą. Odstawiamy, zwykle na drugi dzień, gdy jest ładna pogoda, kiszona cukinia jest gotowa. W ten sposob można przygotować inne warzywa np. plasterki marchewki, rózyczki kalafiora, rzodkiewki itp. Dla urozmaicenia można połaczyć żółta cukinię z zieloną. Z jednej cukinii otrzymamy dwa słoiki o pojemności przedstawionej na zdjęciu
Moja smaczna kuchniafolię aluminiową i schować do szuflady lodówki. Tak przechowywany może zachować świeżość nawet ponad dwa tygodnie. Podobnie możemy owinąć brokuła – musimy uprzednio rozdzielić go na różyczki. Brokuł, kalafior i szparagi dobrze przechowują się też jak cięte kwiaty – wystarczy zanurzyć ich końcówki w naczyniu z wodą i przechowywać pionowo – najlepiej w lodówce. Dodatkowo można je nakryć foliowym workiem
Poezja smakukupiłam w sklepie. Tłum ludzi, każdy coś kupuje, wybiera. Pani od mleka zapisuje zamówienia na sobotę, pan od pomidorów pieczołowicie wybiera ze skrzynki okazałe sztuki. Morele, brzoskwinie, borówki, porzeczki, kalafiory, pomidory, ogórki, ogórki, całe mnóstwo ogórków... I jabłka. Genewa, Julja (hm, pisownię zachowałam oryginalną) i papie... A tak w ogóle, to jabłka na targu biją rekordy ceny za kilogram
Obiad gotowytakich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka. Tym razem postawiłam tylko i wyłącznie na jedno warzywo, szczęśliwym wybrańcem okazał się brokuł Tak samo jak brokuła można przygotować kalafiora, marchewkę czy pomidory. Zapieczonego brokuła podałam jako dodatek do dania głównego ale myślę, iż można śmiało podawać go też samego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecooksWitajcie :-) Tak jak już pisałam wcześniej w tym roku robię eksperymenty i kiszę różne warzywa, bo to naturalne probiotyki ważne dla naszego zdrowia. Oprócz kiszonego kalafiora zakisiłam też marchewkę :-) Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza , polecam będzie co chrupać w zimie :-) Niestety ciężko było znaleźć chudą/szczupłą marchewkę, więc wzięliśmy jaka była :-) Polecam i miłego dnia życzę
kruche babeczkiPyszna i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka:) SKŁADNIKI Mix różnych sałat i ziół świeży ogórek pomidory cebula kalarepka malutkie różyczki kalafiora SOS Oliwa cytryna czosnek pieprz sól Do dekoracji nasturcje (są pyszne) Wszystkie składniki pokroić, sałatę poszarpać, polać sosem…do filizanki wlać 2-3 łyżki oliwy, wcisnąć sok z 1/2 cytryna, rozgnieść 2 ząbki czosnku,doprawić sos solą
harrisakotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.Są wyraziste w smaku u mnie w domu smakowały także „mięsożercą ” 🙂 składniki: 1 woreczek kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody 1/2 kalafiora 3 nieduże cebule 1 jajko 1 spory pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka curry łagodnego 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki
Ugotujmy Cośkostek rosołowych i przypraw w płynie. Pozwoli to na przywrócenie naturalnej zdolności do wyczuwania subtelnego smaku żywności. Zdziwisz się wtedy jak wspaniale może smakować marchewka na parze, albo gotowany kalafior Naturalne gotowanie to naprawdę prosta sprawa, a domowa kuchnia jest smaczna i zdrowia. Piąty smak Każdy z nas zna cztery podstawowe smaki: słony, ostry, słodki i kwaśny. Ostatnimi czasy sporo
Pani domowaJedynie co może być problematyczne w przygotowaniu placuszków to samo obieranie i ścieranie dyni, które jest dość uciążliwe. Dla takiego efektu warto jednak się poświęcić Zobacz też: Placuszki z kalafiora Przepis na placuszki z dyni Drukuj przepis Porcji: 14 Czas gotowania: 40 minut Składniki dynia piżmowa (wyjdzie około 600 g startej dyni po obraniu) 2 jajka szklanka mąki łyżeczka słodkiej
Kuchnia BazyliiSKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew 1 łyżka soli (15g) 350ml filtrowanej wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody) 4 łyżki
Karo in the Kitchenpuree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także pieczone warzywa takie jak: brokuły, kalafior, fasolka szparagowa lub uduszone na oliwie z oliwek z cebulą i chili. Składniki: 12 porcji filetów z mintaja 2 jajka mąka kukurydziana, zamiennie pszenna, pełnoziarnista przyprawa do ryb, szczypta
Zasmakuj Kuchnigrillować na patelni bez użycia tłuszczu lub po prostu rzucić na ruszt grilla. Bez wątpienia będę wracał jeszcze nie raz do tego przepisu. Do piersi z kurczaka podałem gotowany kalafior oraz grillowaną cukinię, które świetnie dopasowały się do mięsa. Idealny obiad na ciepły, letni dzień. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka oliwy z oliwek (do natłuszczenia patelni
Programista w kuchnicebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i mąką - dodać do cebuli i podsmażyć do już podsmażonego kurczaka dodać różyczki kalafiora, zalać wodą i gotować przez kilka minut pod koniec dodać sos sojowy oraz pestki dyni Można podawać z ryżem - będzie to stanowiło pełne danie ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąprzykładowe przepisy Jakie produkty bogate w kwas foliowy warto wprowadzić do swojej diety? soczewica ciecierzyca szpinak szparagi sałata rzymska brokuł różne odmiany fasoli brukselka burak awokado natka pietruszki kalafior quinoa pomarańcza, świeżo wyciskany sok z pomarańczy ziarna słonecznika Oczywiście nie są to wszystkie produkty. Ich wybór jest również zależny od rodzaju diety – np. w ciąży niektóre
Słodkie okruszkisernik) 4 jajka 3 ugotowane ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 seler, wielkości pięści (obrać i pokroić na małe kawałki) 2 korzenie pietruszki (obrać i pokroić na małe kawałki) 1/2 kalafiora (podzielić na różyczki) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni. Wszystkie składniki włóż do misy thermomixa/ lub miksera/malaksera
ClauditteMissCooking