zupa z zielonego groszku – zupa ze świeżych pomidorów – zupa krem z rukoli – krem grzybowy – zupa krem z marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw: Składniki: 2 pietruszki 2 młode ziemniaki 1/3 selera 1 por tylko biała część 1 cebula 1 ząbek czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzachowania. Ułatwieniem byłaby lista zakupów na tydzień. Musiałam sprawdzać każdy dzień i robić listę zakupów. Nie wykorzystałam wszystkich produktów do końca. Nie mogłam kupić 120 g brokuła czy kalafiora. Pozostałe części pozostałyby niewykorzystane, gdybym nie zrobiła posiłku dla rodziny. Wolałabym wykorzystać wszystkie produkty w 100%. Po trzech dniach przestałam używać piekarnika. Uważam, że nieekonomicznym jest włączanie piekarnika na godzinę
Kucharzycabyły czasochłonne w przygotowaniu. Kolejna porcja twarogu dziś. Na kolację jadłam dziś to samo, co wczoraj na podwieczorek. Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł z kolacji wtorkowej, żeby się nie zmarnowały, trafiły dziś do zupy dla pozostałych członków rodziny. Jedziemy dalej. Śniadanie 5 g oliwy z oliwek
Kucharzycamasło roztopiło się i spłynęło... (Na dno parowaru włożyłam pietruszkę i koperek) 2. Na dnie parowaru jest ryba, w drugim pojemniku są warzywa - dziś akurat marchewka, brokuł i kalafior. Zamrożone. Również je oprószyłam lekko przyprawami. Wstawiamy na 25 minut. Po 10 minutach na górny poziom wstawiamy kuskus. 3. A tak wygląda gotowe danie! I smakuje wyśmienicie
dobra gospodyni dom wesołym czyniWstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C (termoobieg) piekarnika na 25 minut lub na 190 stop. C (grzanie góra/dół). Wybrane warzywa (u nas marchewka, żółta fasolka, brokuł, kalafior) gotujemy w osolonej wodzie, aby były al dente (no chyba, ze wolicie bardziej miękkie, więc pełna dowolność). Jeśli chcecie wszystkie warzywa gotować w jednym garnku, pamiętajcie, że jako pierwsze idą
gutfutprzedostaje się do środka. Poniższy przepis zaczerpnęłam od mojego ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskarazem użyję innego). Składniki: 100 g ryżu (u mnie brązowy, bo akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Cynamonowe szczęścienazywany naturalnym probiotykiem i najzdrowszym napojem na świecie, a to wszystko za sprawą niezwykłych właściwości grzybka tybetańskiego, którego używa się do jego produkcji. Te niepozorne ziarna kefirowe przypominają małe kalafiory. Oczyszczają organizm z toksyn jednocześnie przyspieszają metabolizm, poprawiając funkcjonowanie mózgu i pomagają walczyć ze stresem. Mają działanie antyrakowe, antygrzybiczne i antybakteryjne oraz wiele innych zdrowotnych właściwości. Tradycyjnie kefir przygotowuje
wegujemysałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Sałatka z grillowanej
Moja smaczna kuchniatuńczyka i kapary. Wymieszać. Rozdrobnić szczypiorek. Dodać do sałatki. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Ewentualnie polać oliwą. Wszystko dokładnie wymieszać. ----- Podobne: Makaronowa sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i kalafiorem Kuskus z tuńczykiem Kilka miesięcy temu narzekałam, że mam dość książek o młodych, pięknych i bogatych. No i trafiła mi się "Droga do marzeń" Krystyny Mirek . Na początku poznajemy młodą
Weekendy w domu i ogrodzieczęściej pojawiają się świeże warzywa i owoce. Jestem przekonana, że ta sałatka trafi do Twojego menu! Zachęcam do skorzystania z innych przepisów z cieciorką w roli głównej: Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną
Moja smaczna kuchniakapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane. Wystarczy zetrzeć ziemniaki na dużych
wegujemykuskusu dodać szalotki i tuńczyka. Sugeruję odlać nieco oleju z puszki. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem i wymieszać. ----- Podobne: Makaronowa sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i kalafiorem Spaghetti z tuńczykiem "Irena" Małgorzaty Kalicińskiej i jej córki Basi Grabowskiej to kolejna książka, po którą sięgnęłam podejmując się wyzwania u Ejotka. Po przeczytaniu rozlewiskowej trylogii sięgnęłam po "Zwyczajnego faceta", który
Weekendy w domu i ogrodzieżółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża
Anioszek w kuchniGotuj minutkę. Dosmacz solą nierafinowaną i dodaj soczewicę. Gotuj mieszając co najmniej minutę. Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki i drobno pokrojonego pomidora.Wymieszaj i gotuj co najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera
Z Kuchni Do Kuchni