serwisu Epicurious, trochę z duszą na ramieniu, bo nie jest to nasze ulubione miejsce szukania inspiracji, ale musimy przyznać, że patent na makaron bolognese zrobionym na bazie pieczarek i kalafiora to rzecz nader interesująca. Polecamy, bo naprawdę jest to nietuzinkowy, zdrowy przepis. Będzie go można przeczytać z czwartek rano Piątek: Fishburgery z błyskawicznymi bułkami hamburgerowymi Kotlety rybne zrobiliśmy ulubioną ostatnio
Niedzielny kucharzłososia na cytrynach: - 2 dzwonka łososia ( u mnie łosoś jurajski, polecam również dzikiego łososia) - 1 cytryna - 2 -3 łyżki masła - ulubione warzywa ( u mnie mrożone warzywa marchew, brokuł, kalafior) - sól morska - natka pietruszki Warzywa wrzucam do żeliwną patelnię i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. W tym czasie w naczyniu żaroodpornym układam plastry z połowy cytryny
SMYKWKUCHNIpiekarnika i gotowe. Łososia możesz upiec z dowolnymi warzywami, które nie wymagają długiej obróbki cieplnej: ze szparagami – tak jest w oryginalnym przepisie, który przeczytaliśmy na blogu Juliasalbum.com – albo z kalafiorem, brukselką lub kalarepką, czy nawet rzodkiewką (pieczona jest pyszna). Tak upieczony łosoś świetnie nadaje się na lancz do pracy. Tak wiemy, że odgrzewanie ryby w zakładowej kuchni może wywołać protesty
Niedzielny kucharzpotraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa ujęła mnie niezwykłą jakością, soczystością, rozpływała się w ustach, a wspaniały
Szybko Tanio Smaczniekością: podudzi lub udek, bardziej soczstego. Filety niespecjalnie się nadają, bo mięso staje się suche podczas duszenia w sosie. Równie dobrze jak kurczak adobo smakuje wegetariańska wersja potrawy – kalafior adobo . Przepis na kurczaka pochodzi z bloga Pailin’s Kitchen Składniki: 5-6 podudzi lub 4 udka z kurczaka ½ szklanki octu winnego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru
Niedzielny kucharzKeto french silk pie Powrót na słodkie tory No to mieliśmy małą przerwę od słodkości w postaci krokiecików z kalafiora , to teraz można wrócić z powrotem do mojego konika, czyli keto ciast i deserów … A wracam z nie byle czym, bo z keto french silk pie, czyli ciastem o francuskim rodowodzie, którego krem ma być gładki niczym jedwab. Tak przynajmniej
Modern Cave GirlPESTO I GRANA PADANO - OBIAD W 15 MINUT 3. ROLADKI Z UDŹCA INDYKA Z BOCZKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI. RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 4. KREMOWE RISOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM
SMYKWKUCHNIEatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki ½ szklanki tartego sera – może być parmezan, bursztyn, cheddar 2 jajka ½ szklanki śmietany 12 proc. 1/3 łyżeczki soli (jeśli szynka jest słona to wystarczy szczypta soli
Niedzielny kucharzprzepisem z NY Timesa i dodaliśmy brukselki, które upieczone są po prostu boskie, ale od siebie dodaliśmy cieciorkę, bo była w lodówce i marchew. Jeśli masz pod ręką brokuła, kalafiora, albo kalarepkę, śmiało możesz je dodać do zapiekanki. Składniki: 300 g frankfurterek lub innych kiełbasek 300 g brukselek 6 ziemniaków 2 małe marchewki 200 g cieciorki konserwowej (pół puszki, może
Niedzielny kucharzjest sposób: pulpety z kaszy i mięsa, zmiksowane w proporcji szklanka gotowanej kaszy : pół kilo mielonego mięsa. Masę na pulpety dodatkowo można wzbogacić o warzywa: tartą marchewkę, cukinię, kalafiora lub brokuła. Nasz syn, który pilnie śledzi, czy w jedzeniu nie ma czegoś zielonego, jeszcze się nie połapał, że zakamuflowała się ona w pulpetach z kaszy. Polecamy Wam ten prosty przepis
Niedzielny kucharzamarantusem z cukinią → Stir-fry z czarną fasolą, kolorową komosą ryżową, polędwiczką i jagodami goji → Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora
Oryginalny smak