kalafior - 6188 przepisów (strona:279/413)

Kiszona młoda kapusta 99

warto więc po 3-4 dniach sprawdzić czy jej kwaśność jest już odpowiednia. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na kiszonki: domowa kiszona kapusta kiszone rzodkiewki kiszony kalafior ogórki małosolne kiszone na sucho kiszone pomidory ogórki małosolne kimchi Kiszona młoda kapusta Czas przygotowania: 30 minut + czas kiszenia Składniki: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 łyżeczki soli niejodowanej

Kulinarne przygody Gatity
Udka pieczone z mrożonymi warzywami 128

Składniki: 2 udka z kurczaka czubryca czerwona, płatki chili, suszony czosnek niedźwiedzi, ocet balsamiczny, maggi, musztarda 100 g mrożonych brokułów 100 g mrożonego groszku 200 g mrożonego kalafiora 1-2 cebule … Czytaj dalej Udka pieczone z mrożonymi warzywami

czarrna od kuchni
Dorsz zapiekany z warzywami 69

ryby, na przykład morszczuka czy mintaja i zapiec go razem z warzywami. Moja mieszanka warzyw to brokuł, czerwona oraz żółta papryka i cukinia. Jednak możecie dodać na przykład różyczki kalafiora, plasterki marchewki czy kawałki pora. Wszystko w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Gorąco polecam wypróbować ten przepis na dorsza zapiekanego z warzywami! Po prostu pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Danka Pichci
Pieczony dorsz z warzywami 96

kolacje . Zapraszam serdecznie :) Pieczony dorsz z warzywami - 150g filetów z dorsza - parę wiórków zimnego masła ( tak żeby była łyżeczka ogółem ) - 300g ulubionych warzyw ( u mnie marchewka, brokuł i kalafior) - sól, pieprz, koperek - 1 łyżka soku z cytryny Dorsza myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Obok dokładnie układamy warzywa. Na wierzchu rybki układamy wiórki masła, oprószamy koperkiem oraz solą

Kuchnia Pełna Emocji
141. Zabawa z agarem, czyli wegański sernik z mleczkiem kokosowym i truskawkami (na zimno) 109

pozwoli nam naprawdę urozmaicić nasze codziennie posiłki w świeże produkty. Proste obiady na bazie jaj sadzonych z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w mundurkach w towarzystwie smażonych na maśle szparagów, ugotowanym kalafiorem czy fasolą szparagową posypaną bułką tartą i mnóstwem świeżego kopru. Zapijane zimnym kefirem, czy maślanką za chwile staną się normą i nie będą już wytęsknianym, najprostszym, a zarazem najlepszym rarytasem

Symfonia Smaków
Zapiekanka z kaszanką i sadzonym jajkiem 118

podobnie jak Polacy, lubią i cenią kaszankę. Danie jest bardzo proste, a skład zależy od Twojej inwencji. Możesz do niej dodać wszystkie warzywa na jakie masz ochotę: cukinię, kawałki kalafiora, brokuła. Ale tak dobieraj proporcje, żeby warzywa nie zdominowały ziemniaków, bo one, oprócz kaszanki, są tu najważniejsze. Kaszanka po prostu super z nimi smakuje. Składniki: 2 kaszanki 4 jajka

Niedzielny kucharz
Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem 83

innych domowników czy gości. Sprawdzona i przetestowana przeze mnie wielokrotnie, dlatego szczerze polecam. Mam jeszcze pewną ciekawostkę: brokuł to w rzeczywistości odmiana kapusty szparagowej. Warzywo kapustowate i najprawdopodobniej przodek kalafiora. Kwiatostan brokuła to róża składającą się z mniejszych pączków kwiatowych. Artykuł Sałatka z brokułem fetą i prażonym słonecznikiem pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Wiosenna zupa z fasolką bobem i groszkiem 107

prepTime":"PT5M","cookTime":"PT15M","totalTime":"PT20M"} Istnie wiosenna zupa z bukietem zielonych warzyw. Ciesząca nie tylko oczy ale i kubki smakowe. Można zmodyfikować ją dodając inne warzywa, takie jak: kalafior, brokuł, korzeń pietruszki. Artykuł Wiosenna zupa z fasolką bobem i groszkiem pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Jak długo gotować warzywa na parze 99

Bakłażan (plastry) – 10 min, Burak (kostka, plastry) – 25 min, Cukinia (plastry) 5-10 min, Dynia (kostka) – 8 min, Fasola szparagowa – świeża 20-30 min, mrożona 15-20 min, Kalafior (różyczki) świeże 15-20min, mrożone 10-15min Kukurydza w kolbie – 20-25 min, Marchew (mini lub w plasterkach) – 15 min, Papryka (paski) – 10 min, Szparagi – 15 min, Szpinak liście

Dorota Smakuje
Kieszenie kapusty porady – podstawowe zasady 153

kisić można nie tylko kapustę białą, ale również czerwoną. Białą z buraczkami. Można też kisić buraki – wychodzi wtedy zakwas buraczany, ale o tym napiszę oddzielny artykuł. Można kisić kalafior, rzodkiewki, kabaczek i wiele innych warzyw, a nawet owoców. Poniżej przedstawiłam wam listę kilkunastu zasad kiszenia kapusty. Zasady te poznałam na warsztatach kulinarnych podczas wizyty w Gościńcu Goździejewskim jak również

moj przepis na
Żywienie w dolegliwościach ciążowych 123

nasilenia się dolegliwości można sięgnąć po rodzynki, suszone morele czy śliwki, a także sok z kiszonej kapusty lub siemię lniane. Niektórym osobom pomóc może ograniczenie cebuli, fasoli, grochu, grzybów, kalafiora, kapusty, orzechów, ryżu i szparagów, gdyż mogą one być przyczyną problemów z wypróżnianiem. Wszystkie przyszłe mamy powinny pamiętać, aby przed sięgnięciem po leki (również te ziołowe) zasięgnąć porady lekarza

Z notatnika dietetyka
Lekkie dania wegetariańskie 115

świeżych warzyw nie dostarcza do domu Twój lokalny warzywniak. Szparagi zielone – pęczek Dwa pęczki rzodkiewek 2 małe cukinie Mały bakłażan 2 duże czerwone papryki 1 papryka żółta Brokuł Kalafior Opakowanie mieszanki sałat Kilogram pomidorków koktajlowych Zielony groszek mrożony Opakowanie boczniaków 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera korzennego 2 szalotki Czosnek Zioła: Pęczek szczypiorku 2 pęczki pietruszki Konserwowe: Puszka mleka

Niedzielny kucharz
Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle - recenzja 145

smaki i ciekawe połączenia. Tych ostatnich ta książka dostarcza bardzo wiele mamy tu np. ryż smażony w sosie z masła orzechowego, lasagne ze szpinakiem i karczochem w sosie z kalafiora czy tosty francuskie nadziewane ziemniakami i wiele innych. W książce tej znajdziemy pomysły na wegańskie dania z całego świata. Są niezwykle aromatyczne i smakowite sosy, pełnowartościowe posiłki i wegańskie desery

Cynamonowe szczęście
Warzywne risotto 72

warzyw. Podobnie jak w poprzednich wersjach, też wszystkim smakowało. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 1 cebula 1 marchewka kawałek pora (biała część) kilka różyczek brokułu i kalafiora 1/3 szklanki białego wina 3 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz 2 łyżki masła 2-3 łyżki oleju 50 tartego żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę

Danka Pichci