sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud! W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika (to chyba ten czas , że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny, złoto-brązowy kolor. Można wycinać dowolne kształty - u mnie, jak we wspomnieniach - serduszka. Kruche serca cynamonowe Składniki: (na 45-55 sztuk) 175 g miękkiego masła(...)cukru 1 jajko 255 g mąki pszennej 1,5 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Kiedy składniki dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego przepisu , jednak jakoś tak wyszło, że mi się truskawki zmiksowały z masą, wyszedł więc serniczek truskawkowy , zamiast z truskawkami . W dodatku na kakaowym spodzie, bo skoro już kupiłam kakao, to doszłam do wniosku, że należy go używać. I tu C. zadziwił mnie po raz drugi, gdy w sobotę (a właściwie już niedzielę) wrócił do domu przed trzecią rano(...)mniej. Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao masa serowa: 250 g serka mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 100 g białej czekolady sok z 1/2 cytryny 4 łyżki żelatyny 3 łyżki zimnej wody 100 ml gorącej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblogu, zmieniając tylko dodatki. Pojawiły się więc orzechy włoskie i suszone śliwki, do tego całe mnóstwo przyprawy do piernika i delikatny aromat pomarańczy w tle. Boskie! Dzięki dodatkowi kakao mają głęboki, zachwycający kolor. Mówię Wam - nie ma nic lepszego do kawy na pierwsze ośnieżone wieczory. Piernikowe biscotti z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami Składniki: (na 8-10 sztuk(...)brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki złotego syropu 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao skórka otarta z 1 pomarańczy 75 g orzechów włoskich 60 g suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt i złoty syrop, połączyć. Mąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzenadal nie mogę się zdecydować, które smakują mi bardziej. W tych smak kawy jest mocno wyczuwalny, ciasteczka są nawet lekko gorzkawe. Słodyczy nadają suszone śliwki i rodzynki. Dzięki odrobinie kakao mają wspaniały, kawowy kolor. Ciężko nie sięgać do puszki po kolejne, oj ciężko... Kawowe biscotti z migdałami, rodzynkami i suszonymi śliwkami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g miękkiego masła(...)cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 60 g obranych, całych migdałów 50 g rodzynek 50 g suszonych śliwek Masło utrzeć z cukrem. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z kawą. Partiami wsypywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest - i zaczęłam się zastanawiać, jak to połączyć. Stwierdziłam, że nie będę ryzykować, i skorzystałam z poprzedniego przepisu, nieco go tylko modyfikując. Spód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie(...)jeszcze lepiej. Koniecznie musicie spróbować! Waniliowy sernik z musem żurawinowym (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao mus żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 40 g cukru sok z 5 mandarynek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 płatki żelatyny masa serowa: 250 g mascarpone 500 g jogurtu waniliowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiałam w planie dłuższy spacer do lasu (cudowny! ten śnieg, mróz i słońce - po prostu rewelacja), więc w sam raz nadały się na prowiant. Z dużą ilością kakao, na jogurcie waniliowym, wyszły bardzo aromatyczne i zdecydowane w smaku, a gruszka zapewniła im wilgotność upodabniając nieco do brownies. Mmm, pycha! Nie bardzo słodkie, po prostu idealne. Zniknęły błyskawicznie. Przepis znalazłam(...)mogłam znaleźć żadnego przepisu, gdzie gruszki byłyby już w nim zawarte. Hmm, dziwne. Muffinki kakaowo-waniliowe z gruszkami Składniki: (na 15 sztuk) suche: 255 g mąki pszennej 60 g kakao 110 g jasnego brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre: 2 jajka 150 g jogurtu waniliowego (0,1%) 100 ml mleka (3,5%) 90 ml oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt z dodatkiem kawy. Przez dużą ilość kakao wyszedł nieco cięższy niż standardowy, ale pyszny. Krem przygotowałam najprostszy z możliwych, lekko słodki, bardzo delikatny miks kremówki z serkiem. Tuż przed wyłożeniem na biszkopt przypomniałam sobie o żurawinie(...)wyboru. Torcik kawowy z żurawiną Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 70 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 15 g ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy sypanej nasączenie: 50 ml mocnej kawy 25 ml likieru kawowego krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserca ich zapiekać. Zamiast tego zjadam je prosto z koszyczka lub podaję z bitą śmietaną. W końcu jednak zdecydowałam się na ciasto - nie byle jakie, bo bezę. Z kakao. Nie tak dawno Ansia narzekała, że jej kakaowa beza nie chce wyjść. Jest kapryśna - to fakt. Trzeba z nią postępować ostrożnie i delikatnie, uważać jeszcze bardziej, niż przy(...)niepotrzebnie! Kakaowa Pavlova z truskawkami Składniki: (na bezę o średnicy 20-23 cm) 3 białka 150 g cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki kakao dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru pudru ziarenka z 1/2laski wanilii 300 g truskawek listki melisy cytrynowej Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przyrywając
Pożeraczka, czyli raz adobrzestrony - teraz odkrywam w sobie ogromne zapotrzebowanie na czekoladę... Może dziś smakowałoby mi bardziej...? Brownie z czekoladowym ganache i jeżynami Składniki: (na formę o średnicy 21 cm) 35 g kakao 80 ml gorącej wody 150 g ciemnej czekolady (70%) 150 g masła 300 g ciemnego brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka ganache(...)ciemnej czekolady (70%) 160 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 150 g jeżyn Kakao wsypać do szklanki, wlać gorącą wodę i mieszać aż do rozpuszczenia. Czekoladę i masło rozpuścić razem w kąpieli wodnej. NIeco przestudzić, dodać rozpuszczone kakao, cukier, migdały, proszek do pieczenia i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcji. Na nich chrupiące migdały, które są zaskakującym, cudownie chrupiącym elementem. Później soczysty, bardzo intensywnie jabłkowy mus, a na wierzchu warstwa rozpływającego się w ustach, delikatnego kremu. Całość oprószona kakao z cynamonem. To taki bardzo jeszcze jesienny deser. Bez pieczenia, a najwięcej czasu zabiera oczekiwanie, aż jabłkowy mus ostygnie. Jest prosty i niewiarygodnie pyszny. Nie mam pojęcia, czy Włosi zaaprobowaliby(...)płatków migdałowych nasączenie: 80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej) 35 ml amaretto krem: 250 g serka mascarpone 180 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto, sok z cytryny i cynamon wymieszać. Gdy jabłka lekko się uprażą, zalać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformę 20x20 cm) 3 jajka 100 g cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g mąki ziemniaczanej 250 g ciemnej czekolady (70%) 130 g masła 15 g kakao 3 łyżki mocnej kawy 6 g świeżych listków bazylii skórka otarta z 2 cytryn Kakao rozpuścić w kawie. Masło z czekoladą rozpuścić w garnuszku, dodać kakao, wymieszać, ostudzić. W moździerzu utrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę ciężko mi się było od nich oderwać. Mascarpone z czekoladą i marcepanem, a do tego żurawinowe wnętrze z lekką nutą amaretto, które świetnie tutaj pasuje. Całość obtoczona w kakao, które wspaniale podkreśla słodko-delikatne wnętrze. Całość smakuje wybornie, i naprawdę - nie można im się oprzeć. Trzeba jednak przechowywać je w lodówce, w temperaturze pokojowej bowiem szybko robią się miękkie(...)żurawiną Składniki: (na 30-35 sztuk) 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady (35%) 100 g marcepanu 30 g suszonej żurawiny 50 ml amaretto dodatkowo: 15 g kakao Mascarpone lekko zmiksować, dodać pokruszony marcepan, połączyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy śmietankowo-marcepanowej. Dokładnie wymieszać, wstawić na noc do lodówki. Żurawinę namoczyć w amaretto, zostawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka 150 g cukru 90 g mąki pszennej 35 g mąki ziemniaczanej biszkopt ciemny: 4 jajka 150 g cukru 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 15 g kakao krem: 1,2 l śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego poncz: sok z 1,5 cytryny 2 łyżki wody owoce: 500 g truskawek 1 banan 4 kiwi(...)przez 35-40 minut. Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Biszkopt ciemny: Mąki przesiać, wymieszać z kakao. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKonstanty Ildefons Gałczyński Ciasto kawowo-truskawkowe Składniki: (na formę 25x25 cm) biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego(...)mlecznej czekolady Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać. Piec w 160 st. C. przez 25 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawowy Składniki: (na 4 porcje) 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 75 ml wrzątku 2 listki żelatyny 300 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki kakao 4 truskawki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić. Żółtka z cukrem lekko ubić w kąpieli wodnej. Wlać kawę, wymieszać. Przelać do garnuszka, podgrzewać, aż masa nieco zgęstnieje(...)gotować!). Zdjąć z palnika, przelać przez sitko. Żelatynę odcisnąć, dodać do ciepłęj masy żółtkowej, wymieszać, aż się rozpuści. Ostudzić. Masę podzielić na pół. Do połowy dodać kakao, dokładnie wymieszać. ubić 180 ml śmietany. Połowę wmieszać do masy z kakao, przełożyć do szklanek, wstawić do lodówki na 30 minut. Do pozostałej masy kawowej dodać pozostałą kremówkę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę
Pożeraczka, czyli raz adobrze