kakao - 6140 przepisów (strona:35/410)

Odwrócone ciasto z jeżynami 164

zeszłego roku przypomniała mi o cieście, które wtedy zrobiłam. Pyszne, mięciutkie, pachnące. Wtedy miałam resztę owoców, tym razem dałam ich zdecydowanie więcej. Poza tym część ciasta wymieszałam z kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce). Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie(...)miękkiego masła 130 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki kakao 350 g jeżyn Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 104

słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować. Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 100 g ciastek digestive 1 łyżka kakao 40 g masła masa serowa z jeżynami: 300 g jeżyn 200 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g cukru 5 listków żelatyny masa serowa z białą czekoladą(...)białej czekolady 2 listki żelatyny wierzch: 400 g jeżyn sok z 1/2 cytryny 100 g cukru 3 listki żelatyny Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 143

obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao - dla koloru. Polecam Wam bardzo, koniecznie zróbcie jeszcze przed Świętami! Cynamonowe ciastka z melasą Składniki: (na 55-60 sztuk) 310 g mąki orkiszowej 25 g kakao 150 g miękkiego masła(...)łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Mąkę z kakao przesiać, wymieszać z przyprawami, sodą i proszkiem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto zebra z kisielem i makiem 241

każdego smakosza. Zapraszam! Komu kawałek? Składniki: 5 jaj; 1,5 szklanki białego cukru; 1 szklanka oleju; 1 szklanka białej oranżady; 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki; 2 łyżki kakao; 2 czubate łyżki maku; 2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Aromat śmietankowy; Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy. Sposób przygotowania: Jaja utrzeć mikserem z cukrem(...)aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu, a do czwartej 2 czubate łyżki suchego maku. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wylewać kolejno po 2 łyżki białego ciasta

Gospodyni Miejska
Dwukolorowe ciasteczka maślane 201

dwie blaszki ciasteczek maślanych: 2 szklanki mąki pszennej 120 g masła 1 duże jajo 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2-1 łyżka kakao CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki(...)następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Od ilości kakao zależy intensywność koloru, ja dodałam pół łyżki. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. Ciasta wałkujemy dosyć cienko, wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy

My Culinary Art
474. Obłędnie czekoladowa. 120

Czekoladowa owsianka* podana z pomarańczą, ricottą i czekoladą *z kakao i czekoladą Aaaa, to było cudowne. Coś mi się dzieje z myszkę/komputerem, zaraz mnie szlak trafi -,- Składniki : ok.1/2 szklanki mieszanki płatków na owsiankę (u mnie w większości owsiane, ale są jeszcze otręby owsiane, żytnie, pszenne, płatki ryżowe, jęczmienne, kasza manna i kukurydziana) łyżka kakao (nie wiem. ok.10g?) ok.1/4 tabliczki(...)ogień i przykrywamy. Gdy płatki wchłoną wodę wlewamy mleko i zagotowujemy(ja daję ok 1/2 szklanki? :P). Przykrywamy. Gdy mleko się wchłonie zazwyczaj dolewam jeszcze wody do konsystencji. Dodajemy kakao, cynamon, aromat, czekoladę i gotujemy chwilę pod przykrywką. Ew. dolewając płynów. Pozostawiamy na noc. Rano podgrzewamy. Ps. Zawsze gotuję owsiankę wieczorem, ale myślę, że można to zrobić też rano, choć

More food, love and dreams
663. Najlepszy budyń czekoladowy. 84

Domowy czekoladowy budyń (z kremówką czekoladą i kakao)  z truskawkami i jagodami To chyba najlepszy budyń jaki kiedykolwiek jadłam, nie wiem, czy to za sprawą kremówki, czekolady czy żółtka, może wszystkiego naraz, nie ważne, był pyszny A w niedzielne popołudnia wybieram się z mamą na jagody Boo, jak to moja mama mówi... -Mamoo, kupisz mi jagód jak gdzieś zobaczysz(...)Masz las. Jak chcesz to idź i sobie nazbieraj.  Przepis: 250ml mleka 30ml śmietanki 30%  1/5 tabliczki gorzkiej/mlecznej czekolady 20g mąki ziemniaczanej  ok.15g kakao żółtko 10g cukru(lub więcej) szczypta cynamonu, soli Czekoladę, kremówkę i szklankę mleka umieszczamy w garnuszku i gotujemy. Żółtko ucieramy z cukrem. Mąkę, kakao i 50ml mleka mieszamy ze sobą. Mieszamy

More food, love and dreams
Ciasto styropian 1514

całość zwieńczona kakaowym ciastem. Podobne ciasta można znaleźć tutaj i tutaj . Składniki ciasta: 3 szkl. mąki pszennej 1 margaryna (250 g) 1/2 szkl. cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać  cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie(...)części ( 3/4 i 1/4 ). Do mniejszej części  wgnieść kakao i  schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 op. budyniu śmietankowego (proszek) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 szkl wiórków kokosowych 3 opakowania kwaśnej śmietany

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka trójkolorowa 195

łyżki) 6 jajek 1 niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody szczypta soli Ponadto: 2 łyżki kakao 1 czerwony kisiel bez cukru 1/3 szklanki suchego maku 1/3 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo(...)ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać łyżką z całością. Ciasto podzielić na cztery równe części, w osobnych miseczkach, do każdej z osobna dać odpowiedni dodatek w postaci: kokosu, kakaa, kisielu i czekolady, mieszać już łyżką. Blaszkę keksową o wymiarach (14 x 32), nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakaem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto szachownica "szach- mat" 893

przesłodzone ciasto a w dodatku dość szybkie w wykonaniu Składniki: Ciasto: 1,5 szk mąki pszennej 6 jajek 3/4 szk cukru 5 łyżek wody 9 łyżek oleju 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 l mleka 1 budyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny 0,5 l śmietany kremówki ( ubiłam zwykłą 18 % ze śnieżką light(...)łyżki cukru pudru kakao do posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną) 4 krople aromatu śmietankowego Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę i olej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Murzynek z budyniem czekoladowym 351

formy :   Składniki: 2 i 3/4 szkl mąki 1 budyń czekoladowy ( proszek) 1 szkl cukru 3  jajka 1 łyżka miodu 1 szkl mleka 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao rodzynki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia(...)mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewą Polewa czekoladowa - błyszcząca 3 - 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 kostek czekolady 50 g margaryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka chmurka 145

Babka kokosowo - kakaowa Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach liani Czas pieczenia:   50 min - 60 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość(...)Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i  wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania Wykonanie: Margarynę roztopić i ostudzić.  Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 552

mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 7 białek 1 łyżeczka octu Ciasto ciemne 2 jajka 7 żółtek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju Krem 1/2 l mleka 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki cukru 3-4 łyżki cappuccino 1 jajko(...)masła Polewa 100 g masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mleka 3-4 łyżki cukru Ponadto 5 łyżek likieru kawowego 150 ml naparu z kawy 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 dowolne galaretki Ciasto jasne - Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej oraz ocet. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem

Złote przepisy
Ciasto malinowy pocałunek. 155

efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy  powinny być w temperaturze pokojowej.   Mikserem utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę tzw kogel mogel. Dodać przesiane kakao, zmiksować. Masa(...)dodaniu kakao będzie bardzo gęsta. W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy kakaowej. Bardzo delikatnie mieszając najlepiej szpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam puszysta, kakaowa masa. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto

Malinowe Pocałunki
Kaszak 248

szklanki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  1,5 szklanki kaszy manny  1 kostka masła lub margaryny  Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao  Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami. Ciasto jasne: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy(...)się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki. Ciasto ciemne: Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto

Moje domowe kucharzenie