Piernik : * mąka żytnia 720- 3 szklanki * cukier- 1/4 szklanki * jajka- 2 szt. * miód- szklanka * masło- 100 g * przyprawa do pierników- 2 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 czubata łyżeczka * kakao- 1 łyżka (opcjonalnie- dla 'głębszego' koloru) * szczypta soli Dodatkowo: * masa marcepanowa- 200 g * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- cały słoiczek * olej- 1 łyżka Piernik: Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Kraina Miodem Płynącakostka masła 10 dag orzechów włoskich 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy kokos masło (do posmarowania formy) + składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao) WYKONANIE: Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą
Serce zamknięte w formie pysznościalbo np. takiego jak dziś! Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę! Albo i dwie! SKŁADNIKI: * jajko – 4 szt * cukier – 150 g * mąka pszenna – 250 g * olej
Ostra na Słodkoświąteczną tradycję. :) Piernik: 220 g mąki pszennej 50 g masła 120 g miodu 1 łyżka cukru 100 g czekolady deserowej (lub 50 g masła i 2 łyżki kakao) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika szczypta soli Do przełożenia: 300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych 1 łyżka
Food Squareduże jajka 13 dkg cukru pudru 10 dkg masła [roztopić i lekko przestudzić] 10 dkg miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić.Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około
Moje domowe kucharzeniemnie jednak takie nie przesłodzone ciasta to strzał w 10-tkę :)) Biszkopt: (na tortownicę 22cm) 7 jaj 250 g cukru 160 g mąki pszennej 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy
Walijskie PichcenieDziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni! Składniki (12 muffinów) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 1 łyżka sody 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju 1/2 tabliczki czekolady 2 cukierki "Krówki" Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik
Kitchens Alphabetszklanki oleju - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - szczypta soli polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy olej, mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Mieszamy
Zainspirowana w kuchnijaja L lub 3-M 1 lyzka cukru waniliowego 1,5-2 lyzeczek amoniaku spozywczego szczypta soli Lukier: 200g cukru pudru,2 lyzki soku z cytryny,1 lyzka kakao Wykonanie: Maslo utrzec na puszysta mase,dodac cukier i cukier waniliowy,potem jajka i ucierac nadal. Amoniak rozpuscic w mleku. Do utartego na puszysta mase ciasta wsypac make i wlac mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru pudru Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g gorzkiej czekolady (45 % kakao) 1 lyzki mleka+ 2 lyzki amaretto lub rumu Wykonanie: Wszystkie skladniki na kruche ciasto z posiekanym ,twardym maslem zagniesc dosc szybko.Gdy jest scisle i gladkie uformowac kule,zawinac w folie spozywcza i odlozyc do lodowki przynajmniej na 1 godzine. Ciasto rozwalkowac i przy pomocy foremki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml 1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g czekolady (45 % kakao) 3-4 lyzki mleka Do ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowy Wykonanie: °Skladniki na spod sernika wrzucic do kielicha blendera i drobno zmiksowac.Powstala masa, dokladnie uciskajac wylepic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przelozyc do blendera i dolac polowe wody z moczenia daktyli.Zmiksowac na gladka mase.Gestosc reguluj dodatkiem wody. Zamiast wody mozesz uzyc mleka np.mleka kokosowego czy migdalowego. Gdy dodasz 2 lyzki kakao otrzymasz pyszna czekoladowa paste daktylowa.Kakao mozesz zastapic karobem jesli lubisz. Gdy dodasz 2 lyzki tahini otrzymasz paste daktylowo-chalwowa.Dodatek cynamonu jeszcze wzbogaci smak pasty.Ta kombinacja smakuje nieziemsko.Nie mozna sie od niej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzki pasty tahini 1/2 puszki mleka kokosowego-tylko biala tlusta czesc z gory 3 lyzki maczki kukurydzianej (ziemniaczanej) 1 lyzka esencji waniliowej-domowej Polewa czekoladowa: 3 lyzki kakao 3 lyzki wody 1 czubata lyzka masla 1 lyzeczka miodu-opcjonalnie dodatkowo . 2 -3 lyzki krokantu z orzechow laskowych do wykonczenia bokow Wykonaniie: przygotowanie masy daktylowej.Daktyle dobrze umyc i zalac w miseczce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka kokosowego (tylko gorna,biala,tlusta czesc) 4-6 lyzek tahini 3 plaskie lyzki maki ziemniaczanej+cukier waniliowy lub budyn waniliowy Polewa sernika: okolo 70 g czekolady ciemnej 75 % kakao 2 lyzki mleka kokosowego WYKONANIE: Ser wymieszac z cukrem,cukrem wanilliowym,mlekiem kokosowym i przesiana przez sitko maka ziemniaczana lub budyniem.Przed otworzeniem puszki mleka kokosowego nie nalezy nia wstrzasac.Do sernika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wszystkich dobroczynnych skladnikow w nich zawartych.Dokladny przepis na pianko-galaretke z chia zamiescilam tutaj: klik . Skladniki na 4 porcje: 250 g galaretko-pianki Chia (szklanka-200g) 3 czubate lyzki kakao 10 suszonych moreli 10 suszonych daktyli 2 czubate lyzki gestej smietanki kokosowej Wykonanie: morele i daktyle zalac goraca woda na kroto przed miksowaniem skladnikow ,zeby zmiekly odsaczyc z wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!