Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku szczypta soli 50 ml oleju 4 jajka 1 śmietanka kremówka 30% 3/4 szklanki cukru 1 łyżki kakao 1 czekolada gorzka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kaszę prażymy na suchej, gorącej patelni, następnie opłukujemy dobrze wrzątkiem na sicie by pozbawić kaszę ewentualnej goryczki. W ten sposób przygotowaną kaszę przekładamy
kgwjanczewoczekoladowy z kaszy manny z jagodami i cynamonem ~ Składniki: (1 duża lub 2 małe porcje) 60 g kaszy manny (u mnie orkiszowa) 500 ml wrzątku lub mleka 2 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cynamonu słodzidło + dowolne dodatki Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Do rondelka wlewamy wrzątek (lub zagotowujemy mleko) i cały czas mieszając, wsypujemy suchą mieszankę. Całość
Kuchenny Skrawek Niebaoryginalnego i bardziej czekoladowego...tak powstał delikatny, bardzo czekoladowy w smaku mus. W formie nagrobków ;) Składniki na 6-8 małych kokilek (lub 4 większe): 200g czekolady o zawartości 70% kakao 5-6 łyżek ciepłej wody (lub mleka) 3 łyżki brandy lub słodkiego likieru 25g masła w temperaturze pokojowej 3 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka) 40g cukru pudru Szczypta soli
Zawsze głodna!jako ozdoba świątecznego stołu. Do tego proponuję mocno korzenne, wilgotne babeczki. Składniki na 12 babeczek: 1 i 1/3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki kakao naturalnego czubata łyżeczka przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche
Zawsze głodna!masła w temperaturze pokojowej 130 g brązowego nierafinowanego cukru 500 g jasnej mąki orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka kakao naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto
Zawsze głodna!banany nie były zbyt dojrzałe lub lubicie bardziej słodkie smaki, przed zblendowaniem możecie dodać do mleka i bananów 1-2 suszone daktyle, miód lub odrobinę stevi. Można dodać również kakao narutalnego. Otzrymamy wtedy lody bananowo-kakaowe. Eksperymentujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam orzechów i czekolady, ale fajnie sprawdzą się tu też np. wiórki kokosowe, kruszone ciasteczka owsiane, owoce
Zawsze głodna!pachną w całym domu, dając niesamowity aromat. Moje dzieci, gdy tylko wyczują zapach drożdżówek kręcą się wokół piekarnika czekając, aż wyjdą jeszcze ciepłe bułeczki i dostaną je ze szklanką kakao. Nie ukrywam, że ja też lubię takie połączenie, czy to na śniadanie, czy na deser, czy kolację. Drożdżówki są pyszne, a serek z dodatkiem skórki pomarańczowej niezwykle aromatyczny. Całość polana
dom-agi.plcoraz więcej szacunku dla drożdży i tego, co dzięki nim można zrobić. A skoro pączki już były, to dziś będą maślane bułeczki. Idealnie pasują do porannej szklanki kakao. Nie tylko w tłusty czwartek. Składniki (na ok. 10 bułeczek): 75 g masła 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru 500 g mąki szczypta soli 1 żółtko 1 jajko
W SMAKUwielbiam cupcake o różnych smakach i kolorach. Tym razem proponuję "zatopić zęby" w czekoladowo-truskawkowym smaku. ciasto: 80 g masła 200 g mąki 230 g cukru 3 łyżki kakao 1/ 4 łyżeczki soli 1 łyżka proszku do pieczeni 12 dużych lub 24 małe mrożone truskawki 2 jajka 180 ml mleka pół łyżeczki ekst raktu
Humanistka w kuchnijajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Polewa do ciasta 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody zagotować 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki do polewy przekładamy do rondla, mieszamy zagotowujemy następnie studzimy Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy wylewamy polewę ostudzoną. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz proszkiem
kgwjanczewododać ulubione inne dodatki, takie jak rodzynki, czy orzechy. Pysznie i dietetycznie! Składniki: - puszka czerwonej fasoli; - 3 jajka; - 3 łyżki otrębów owsianych; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 łyżka kakao odtłuszczonego bez cukru; - ksylitol (cukier z brzozy) do smaku; - 1/3 gorzkiej czekolady i 1/3 mlecznej czekolady Wykonanie: Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree. Składniki
dom-agi.plpodanych składników ugotować budyń Kruszonka: -100 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego - 100 g białego cukru - 3 łyżki brązowego cukru - 100 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao Palcami rozgnieść kruszonkę. jakby była zbyt rzadka można dodać więcej mąki. Dodatkowo: - 2 garści malin Wykonanie: Na każdym ślimaczku układać porcję budyniu, kilka malin i posypać kruszonką. Piec około 30 minut
dom-agi.plsmaku czekolady... uwielbiam :) ~ Gryczane placki z buraków ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 1 mały ugotowany i starty burak 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~50ml wody (do konsystencji) 1 łyżka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej placki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe
Kuchenny Skrawek Niebaszklanki mleka 1,5% 1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia 3-4 łyżki miodu 1,5 szklanki kaszy jaglanej szczypta wanilii 4 łyżki płatków migdałowych opcjonalnie bakalie i/lub kakao dla uzyskania ciemnych kulek. Wykonanie: Kaszę zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy wiórki i ekstrakt waniliowy, gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Odstawiamy. Gdy już trochę przestygnie, dodajemy miód i migdały, formujemy
Powiedz dietom niepodobnego, tyle że w wersji ciemnej i z nieco innymi dodatkami. Składniki na 15 kulek 40 g suszonej żurawiny/rodzynek 50 płatków migdałów 30 g siemienia lnianego 1 łyżka kakao 80 g mleka kokosowego 2-3 krople aromatu rumowego wiórki kokosowe do obtoczenia 1 spora łyżka miodu 2-3 łyżki mocnej kawy (opcjonalnie) Siemie lniane prażymy na suchej patelni
Powiedz dietom nie