teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka 3,2% / mleka roślinnego Daktyle płuczemy pod bieżącą
Atlas Smakówpewno zrobimy. Składniki : Ciasto kruche ścierane kakaowe: 100 g mąki 60 g masła 3/4 łyżeczki (3,5 g) proszku do pieczenia 25 g cukru 1 żółtko 4 g kakao Beza: 5 białek 250 g cukru wanilia cytryna Śliwki: 560 g śliwki (mogą być zarówno, mrożone jak i świeże) 80 g cukru brązowego cynamon Przygotowanie
Lili w kuchniłyżeczka = 5 g Cukier puder: 1 szklanka = 170 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g Kakao gorzkie: 1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = 3 g Wiórki kokosowe: 1 szklanka = 115 g 1 łyżka = 8 g Kasza manna: 1 szklanka
The Sweet Damselszklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu lub kakao powidła śliwkowe Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć
The Sweet DamselSkładniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki kakao 2 jajka 150 g masła 165 g cukru 170 ml mleka 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu Wykonanie: Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Rozpuścić masło z cukrem (odstawić do ostygnięcia). Do suchych składników dodać masło
The Sweet DamselSkładniki: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu (może być sztuczny) 100 g masła roślinnego 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika (30g) 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło z miodem . Z pozostałych składników oraz roztopionego miodu z masłem wyrobić ciasto. Owinąć je folią aluminiową
The Sweet DamselPyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka. Możemy ją zmodyfikować i dodać np. kakao, wiórki kokosowe, bakalie lub ulubiony aromat. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną
The Sweet Damselubitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. Kremową masę przelewamy do plastikowego pudełeczka, zamykamy i odstawiamy do zamrażarki na kilka godzin lub noc :) Oczywiście lody możemy urozmaicać, dodając kakao, zmiksowane truskawki lub wanilię PS. Dziś zrobię jeszcze truskawkowe
The Sweet DamselZapraszam wszystkich czekomaniaków :) Spód i wierzch: 3 łyżki mąki orkiszowej lub innej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza
Chocolate Muffin Blogwspaniale smak gorzkiej czekolady. Brownie z porzeczkami wybornie smakuje z filiżanką kawy z mlekiem :-) Polecam nie tylko wszystkim wielbicielom czekolady.. ;-) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 60% kakao) 100 g mąki pszennej 200 g masła 225 g brązowego cukru 4 jajka 250 g czarnych porzeczek Niedużą formę do pieczenia, u mnie prostokątna forma o wymiarach
maniapieczeniagodzin). Całość powinna nam zgęstnieć poprzez pracę kultur bakterii. Następnie umieszczamy w lodówce i pożywamy w ciągu 10 dni. U mnie podana na ćwiartkach kaszubskich truskawek, posypana kakao bez cukru i udekorowana czereśnią. Smacznego
Be Fit Be Strongdesery :) Jagodowy sernik na zimno SKŁADNIKI: spód : 150 g mąki 0,5 op. proszku do pieczenia 70 g cukru 1 jajko 75 g masła 1 łyżka kakao masa jagodowa: 3 szklanki jagód umytych i osączonych 40 g żelatyny 1/3 szklanki wody 330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 300 ml serka homogenizowanego waniliowego 250 ml śmietanki 30% kilka
MarciochaKucharzyBardzo puszyste drożdżowe ciasto z cudownymi, dojrzałymi morelami. Kawałek takiego placka smakuje wyśmienicie z kubkiem zimnego mleka albo ciepłym kakao. Najlepsze jest oczywiście jeszcze ciepłe i takie właśnie prawie w całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy. Lubię
Smaczna Pyzawłaśnie :) Lekkie, smakowite i wilgotne od owoców, to jest to! Muffinki kawowe z owocami i czekolada 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao po 1/4 łyżeczki soli i cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 120 g masła roślinnego, rozpuszczonego 1 jajko, rozbełtane garść jagód 12 malin garść posiekanej czekolady
Dzieje kuchennej Wiewiórysody (płaskie) - 2 łyżeczki cynamonu - 50 g rodzynek w czekoladzie krem - 2 szklanki mleka - 5 łyżek kaszy manny - kostka margaryny - 1/2 szklanki cukru polewa - 1/3 kostki margaryny - 3 łyżki kakao - 4 łyżki śmietany - 5 łyżek cukru - 1 łyżka żelatyny - 3 łyżki wody - 2 galaretki rubinowe - 1 duże opakowanie ciastek peti bure nadziane czekoladą - dowolny alkohol do moczenia ciastek Sposób
W królestwie smaków Beaty