choinkę polecam te mocno twarde - PIERNICZKI CHOINKOWE Składniki: 430 g mąki 110 g miodu naturalnego 150 g cukru pudru 2 jajka 50 g masła 20 g ciemnego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika ( najlepsza jest domowa - przepis ) 1 płaska łyżeczka sody Wykonanie: Do jednej miski przełożyć miód, cukier puder, masło i jajka. Miskę ustawić na garnku z parującą
kolorowotorcikowominut w temp 170 stopni C, grzanie tylko dół (bez termoobiegu) Babeczki studzimy na kratce. POLEWA: - 1/2 czekolady mlecznej - 1/2 czekolady gorzkiej - 4 łyżki mleka - 1 czubata łyżka kakao - 1-2 łyżki wody Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Płyn po połączeniu przyjmie formy masy czekoladowej. Oblej nią obficie babeczki. Dodatkowo do dekoracji użyłam pianek w kształcie choinek
SMYKWKUCHNIolejek spirytusowy rumowy 75 g rozpuszczonej margaryny 75 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 płaskie łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 50 g suszonych śliwek lub rodzynek 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki kilka łyżek powideł śliwkowych Przygotowanie: Bakalie bardzo drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania
Ciastka - domowe słodkościzalać łyżeczką wody, ubijać ubijakiem do piany aż będzie lekka i puszysta. Gdy piana już jest dobra, delikatnie zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z przyprawami. Gotową posypać starta czekoladą lub kakao. Pyszne pierniki, które widzicie na tych zdjęciach zamówicie u pani Justyny, do 15.12 tutaj: KULA SŁODYCZY w ŚWIĘTA NA PEWNO BĘDZIECIE CIESZYĆ SIĘ ICH SMAKIEM
Z Majeczką w kuchnipyszne, lekko ostre i aromatyczne! Imbir i czekolada to świetna para, mocno powiązana ze świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady, 70% kakao 180 g mąki grahamki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka świeżego imbiru, utartego szczypta soli 60 g masła 30 ml melasy 50 g perłowego cukru 1 jajko Nastaw
codojedzeniaomijam ten etap. Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka. Składniki: 1 sz klanka wody 3/4 szklanki cukru 120g margaryny 3 łyżki kakao Składniki zagotować i wystudzić. Następnie dodać: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych 2 całe jajka
Walijskie Pichceniemini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych 50 g siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego 100 g miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej , można zastąpić mandarynkami Piekarnik rozgrzać
Pełny talerzPół szklanki rodzynek suszonych Sok z jednej pomarańczy Pół szklanki wiórek kokosowych Mielone migdały – zależy jakiej konsystencji kulki chcecie ,dodawać stopniowo ,około 0,5 szklanki 2 łyżki kakao ,gorzkie Rodzynki zalać sokiem z pomarańczy .Kiedy wchłoną płyn przełożyć je do pojemnika malaksera ,dodać pozostałe składniki – migdały po łyżce – i zmiksować na mniej więcej jednolitą masę. Z masy
Ladylaura.Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem / powidła Lukier= woda +cukier puder wykonanie: Ciasto wyrabiamy z podanych
W Moim Magicznym Domulubią:). Możemy dodać więcej cukru, jeśli herbatniki okażą się mało słodkie. 300g herbatników 1/4 szklanki rumu 3 łyżki cukru pudru 1/4 kostka masła 2 łyżeczki kakao wiórki kokosowe 1. Herbatniki kruszymy drobno za pomocą wałka. 2. Wszystkie składniki zagniatamy ręką (masło powinno mieć temperaturę pokojową), formujemy małe kulki, każdą z nich obtaczamy w kokosie, umieszczamy w małych papilotkach
Szefowa kuchnichcesz, aby był bezglutenowy, wybierz bezglutenowe płatki owsiane. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusu ekspandowanego 30g uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki syropu klonowego 1 ½ łyżeczki kakao 2 szklanki (400ml) mleka migdałowego lub owsianego 2 mrożone banany Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładki koktajl. Przelej do dwóch szklanek lub kieliszków i natychmiast podawaj
Roślinna - blog wegańskizabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje go w odmianie tiramisu, czyli jest to propozycja dla wielbicieli tego deseru lub też po prostu kawy i kakao. Jest to sernik na zimno czyli nie trzeba go piec, ale coś za coś. Piec nie trzeba, ale trzeba użyć żelatyny. Wiem, że nie każdy ma do żelatyny dobre podejście
Relaxtimemąki gryczanej 105 ml (11/3) szklanki) miodu wielokwiatowego 100 g suszonych śliwek 1 średnia cukinia 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka octu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazepsuł efekt wizualny i smakowy.) Składniki na tortownicę o średnicy 17 cm: Spód: 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych, 1/2 szklanki migdałów, 1/4 szklanki płatków lub wiórek kokosowych, 2 łyżki kakao, 5 suszonych daktyli, 5 suszonych moreli. Masa "sernikowa": 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej + 2 szklanki wody, 1 owoc kaki + 1/2 do dekoracji, 180 ml rozpuszczonego oleju kokosowego (nierafinowanego
Jeść, by żyć w zdrowiuWęgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane na walec i następnie grillowane. Po upieczeniu obsypuje się je cukrem wymieszanym np. z kakao, cynamonem czy orzechami. Cieplutkie, w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące – pyszne! Do domu warto zabrać ze sobą kawałek, tym razem tradycyjnego czeskiego wypieku (jego tradycja sięga już ponad
Garniec Magalie