kakao - 6140 przepisów (strona:254/410)

Sernik z białą czekoladą i kakaowym spodem 492

kakaowych ugniecionych z masłem jednak wtedy pieczenie będzie odbywało się przez termoobieg  Ciasto kakaowe (spód  ) 150 g mąki, -1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżka gorzkiego kakao, - 50 g masła, - 1 łyżka cukru pudru, - 1 łyżeczka cukru waniliowego, - 1 jajko, - 1 łyżka śmietany. Ser: - 1 kg sera sernikowego (w wiaderku) - 25 dag sera w kostce - 1 szkl

Kubki smaku
Puszysty owsiany omlet z ricottą 185

rumiany i przed zdjęciem z patelni smarujemy masłem orzechowym tak by pokryło całą wierzchnią warstwę. Przekładamy na talerz i dekorujemy (u mnie tahina, mleczko kokosowe, surowe ziarna kakao i chrupiący orkisz). Smacznego! Banany górują pod względem ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Dzięki pektynom przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Zawierają

Gawron w rosole
Szybkie gotowanie: Dyniowa zupa z pomarańczą 160

widok każdego wirującego puszka za oknem. Obowiązki wymagające dłuższych spacerów przez ten zimowy mróz nie należą do napawających optymizmem czynności. Jednak możliwość zagrzebania się w koc z kubkiem kakao czy miską gorącej zupy i z bezpiecznej odległości podziwianie tańca białych śnieżynek sprawia, że powoli wskrzesza się we mnie iskierka sentymentalności. Już wkrótce zimowo świąteczna atmosfera uderzy z całych sił

Gawron w rosole
Najlepsze książki o fermentacji 2016 146

Kiszonki i fermentacje” Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie kiszonki, octy i marynaty i który jest wspólny dla wszystkim arcydzieł kulinarnych, także dla kakao i alkoholi. Jeśli stołujecie się w Solec 44, to znacie go też jako nieodłączny element wystroju sali. Restauracja ma zresztą największą w stolicy kolekcję własnych kiszonek. Nie zawsze jest to łatwy

Ugotowane pozamiatane
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 146

jednak minuty intensywne, bo na karmel cały czas trzeba mieć oko. Łatwo się przypala, a migdały dosłownie spalone wcale takie dobre nie są. Oczywiście, wariacji jest mnóstwo: z kakao, cynamonem, pomarańczą... Ja zaczęłam od najprostszej, klasycznej wersji, jaką można kupić na ulicach. Moim zdaniem - jest po prostu najlepsza. Skusicie się na taką świąteczną przekąskę? Gwarantuję, że zaskoczycie swoich gości. Palone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe brownie z cukinii (bez mąki, glutenu) 256

chłopakowi? Dziewczynie? Teściowej? Pokazać zdrowe paleo słodycze? Ten przepis jest właśnie dla ciebie! Składniki: 60 gram masła klarowanego ghee 60 gram oleju kokosowego 1⅓ szklanka drobno posiekanej cukinii ⅓ szklanki kakao 1 jajko 4-6 łyżek miodu (tutaj daję dowolność, zależy od tego jak słodkie ciasto chcecie uzyskać) dropsy czekoladowe lub pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno połamanej 2 dojrzałe banany Przygotowanie

PaleoLife
Mocno czekoladowa tarta 131

dżemu z porzeczek,  który spaja całość w idealną kompozycję <3 Składniki (foremka o średnicy 20-22 cm): Kruche ciasto: 100 g masła 3 żółtka  30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki szczypta soli 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 g śmietanki 30% 250 g czekolady deserowej 70% 50 g miękkiego masła

Malinowo w kuchni
domowe dodatki do świątecznych wypieków 132

Skusiłam się na nią po tym, jak zorientowałam się, że przyprawa mojej dotąd ulubionej firmy ma znacznie gorszy skład niż rok temu. W wielu przyprawach na pierwszym miejscu jest kakao (po co?), cukier lub praktycznie sam cynamon ze śladowa ilością innych przypraw. Płacimy w zasadzie więc za wypełniacz, a jeśliby policzyć ile kosztuje kilogram to cena wyjdzie kosmiczna patrząc

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort a`la Kider Pingui 170

tortem kilka innych dzieci, oczywiście nie moich :)  Biszkopt czekoladowy: 6 jajek (osobno białka i żółtka) 150 g cukru drobnego do wypieków 115 g mąki pszennej tortowej 25 g kakao gorzkiego 40 g masła roztopionego i wystudzonego Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę i dopiero jak piana była sztywna wsypałam połowę cukru i ubijałam do momentu, w którym

Blondynka Gotuje
Sernik (z wiaderka) na kruchym spodzie z polewą czekoladową 597

jajek 1 szklanka (niepełna) cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ kostki masła pół aromatu pomarańczowego polewa: pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki masła 2 łyżki kakao Ciasto: Składniki połączyć, dobrze wyrobić. Owinąć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Przygotować foremkę (u mnie tortownica ok 28 cm). Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić ciastem całą

Tagebuch po polsku
Dedra - produkty z Czech - test nr 2 144

każde ciasto zyska niepowtarzalnego wyglądu.  Zresztą nadają się także do ozdabiania talerzy i tac. Ich mycie jest proste i nie sprawia jakichkolwiek kłopotów. Wybrany motyw należy posypać cynamonem, kakao, cukrem, wiórkami - czy innymi dowolnymi produktami. Ja użyłam maku i w ten sposób mój pozornie prosty tort prezentował się naprawdę wyjątkowo!  Przepis znajdziecie tu - klik . 2. Cupakes - foremki

Di gotuje
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 164

rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie kiszonki, octy i marynaty i który jest wspólny dla wszystkim arcydzieł kulinarnych, także dla kakao i alkoholi. Jeśli stołujecie się w Solec 44, to znacie go też jako nieodłączny element wystroju sali. Restauracja ma zresztą największą w stolicy kolekcję własnych kiszonek. Nie zawsze jest

Ugotowane pozamiatane
Ciasto na Halloween! Sernik z dynią! 173

wyłóż papierem do pieczenia. Wylep nią ciastem. 1/4 ilość ciasta odłóż na bok, będziemy go używać do zrobienia kratki na wierzchu ciasta. Na wylepione ciasto posyp 2-3 łyżki kakao lub czekolady na gorąco, ten zabieg sprawi, że sernik "nie przemoknie" na ciasto. Ciasto będzie pulchne. wylewamy delikatnie masę serową, łyżką wyrównaj powierzchnię. Na masę serową wylewamy masę dyniową, najlepiej

SMYKWKUCHNI
Domowy makaron jak u włoskiej mammy 197

możemy przygotować dodając do niego odrobinę szafranu.   Br ą zowy makaron  - możemy przygotować dodając do niego odrobinę kakao.   Pomarańczowy makaron   -  możemy przygotować dodając do niego purèe z dyni lub marchwi. Składniki: 500 g maki  500 g miąższu dyni 3 jajka

La grande e la piccola cuoca
Galaretka kawowa na mleku migdałowym 131

porcje w 300 ml szklankach ok. 600 ml mleka migdałowego* ok. 500 ml świeżo zaparzonej kawy** 4 łyżeczki żelatyny miód (opcjonalnie) 200 ml śmietanki kokosowej kostka czekolady 90% kakao 1 świeża figa * PRZYGOTOWANIE Jedną łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wrzątku, wymieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę wymieszaj z 300 ml mleka migdałowego, opcjonalnie dodaj odrobinę miodu

Food Square

Proponowane wyszukiwania