jogurt - 6012 przepisów (strona:137/401)

Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 135

porcje): Mięso mielone z indyka 250g 10 łyżek otrębów pszennych 2 ząbki czosnku 1 jajko Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz Sos: 450 g pieczarek 300 g jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Wykonanie: Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę(...)minut. W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w platerki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką na małym ogniu do odparowania wody. Jogurt mieszamy z musztardą i przyprawami, dolewamy powoli do pieczarek. Wrzucamy nasze ugotowane pulpety i dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu

Powiedz dietom nie
Babeczki cytrynowe 179

łyżki brązowego cukru nierafinowanego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki masła, pokrojonego w kawałki i schłodzonego 2 łyżki jogurtu greckiego Nadzienie: 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka maki pszennej 550 1/4 szklanki miodu 1 duże jajko 1 białko 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1/8 łyżeczki soli 1 łyżeczka startej(...)łyżki świeżego soku z cytryny Spód Łączymy wszystkie rodzaje mąki z cukrem, skórką z cytryny, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy drobno pokrojone (zimne) masło, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Napełniamy foremki i pieczemy 20-25 minut (w przypadku keksówki nieco dłużej) w temperaturze 180 stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni

Powiedz dietom nie
Zacznij dzień wiosennie. 118

dodać porcję owoców/bakalii/płatków lub niewielką kanapkę, żebyśmy czuli się syci;) Składniki (2 porcje) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych/owsianych 8 truskawek 1 gruszka łyżka wiórków kokosowych 180 g jogurtu naturalnego szczypta imbiru szczypta cynamonu łyżka syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie) Płatki prażymy na suchej patelni aż się zarumienią. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z wiórkami. Masę układamy(...)szklankach. Dodajemy 1/2 startej na grubych oczkach gruszki. Jogurt mieszamy z imbirem i cynamonem, wlewamy do szklanek tworząc kolejną wartwę. Na wierzch układamy pokrojone truskawki i gruszki, ewentualnie polewamy syropem z agawy/miodem

Powiedz dietom nie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 126

wypatroszone pstrągi (400 g) (u mnie tęczowe) 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka olej rzepakowy sól, pieprz 2 plastry pomarańczy sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy. Rybę przyprawiamy z zewnątrz(...)wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy rybę przed podaniem. Jemy z ulubionymi dodatkami - ryżem bądź ziemniakami

Powiedz dietom nie
Zupa krem z czosnku 190

intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest delikatna i subtelna. Składniki: kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku 1 cebula pokrojona w kostkę 3- 4 ziemniaki ok. 150 g jogurtu greckiego 1,5 litra wywaru warzywnego (możecie użyć ekologicznej kostki), olej, sól, pieprz Cebulę szklimy na oleju w garnku, po chwili dodajemy czosnek. Trzymamy kilka minut, następnie zalewamy wywarem(...)dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy i dodajemy powoli jogurt wymieszany z odrobiną zupy. Doprawiamy wg uznania;) Całość (bez dodatków) zawiera: 490 kcal, 16,3 g białka, 14,5 g tłuszcze, 80,6 węglowodany, 8,3 błonnik

Powiedz dietom nie
Intensywnie żólty kurczak w sosie cytrynowym 185

duet idealny, wspomagający walkę z nadwagą. Składniki (2 porcje): 250 g filetu z kurczaka/indyka 200 g pieczarek łyżka maki (najlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej) 3 łyżki jogurtu greckiego sok z połowy cytryny szczypta papryki ostrej łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy 1 szklanka wywaru z warzyw olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym(...)ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje. 1 porcja zawiera: 203 kcal, 30,7 g białka, 7,7 g tłuszcze

Powiedz dietom nie
SZPLITRY DANUSI 389

szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej  1 żółtko   50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny) 1 cukier waniliowy  słoik powideł śliwkowych (230g) 2 łyżki cukru jeśli nie będziemy lukrować ciastek, ani posypywać cukrem pudrem, jeśli lukrujemy - cukier pomijamy Wykonanie:  Masło zmiksować mikserem. Dodać(...)żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie  wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub  zagnieść  ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy

Walijskie Pichcenie
Surówka z jabłek i selera 193

Pomysł na tą surówkę znalazłam w cotygodniowych inspiracjach Biedronki, a autorką przepisu jest Agata Jędraszczak. Składniki: 1/2 dużego selera korzeniowego 2 jabłka 1 kopiasta łyżka rodzynek 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Skrapiamy(...)sokiem z cytryny, łączymy z jogurtem, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. 3. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Przed podaniem schładzamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Muffinki migdałowo- cynamonowe 268

mąki ziemniaczanej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru cynamonowego 1 torebka herbaty o aromacie cynamonu 0.5 szklanki płatków migdałowych 2-3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2-3 łyżki syropu klonowego sposób przygotowania:  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier. W kubeczku kruszymy płatki migdałowe, dosypujemy cukier cynamonowy i torebkę(...)herbaty. Jajka miksujemy z jogurtem i syropem klonowym. Obie masy łączymy. Pieczemy około 25 minut w temp. 180*C. P.S. Można nie dosypywać cukru i udekorować je wtedy różowym lukrem. Smacznego

Luźna Kuchnia
Zupa KREM z Porem i Parmezanem 145

rosołu z kury 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda 1 ząbek czosnku pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka sól 1 czerwona cebula 1 cebula 2 łyżki masła groszek ptysiowy jogurt naturalny Przygotowanie: porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy porcję rosołową(...)uzyskania wywaru do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar  parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do zupy, całość mieszamy, podgrzewamy Podajemy z łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym oraz świeżą porą:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Panini z gorgonzolą, rukolą i kwaśnym sosem ogórkowym. 207

jedzenia. Na szybko przed pracą przygotowałem takie oto ciepłe zapiekanki. Czego użyłem? -paluchy żytnie -dwa plastry cheddara -gorgonzola -rukola -pomidorki koktajlowe -szynka Sos: -łyżka majonezu -ogórek kiszony -łyżka jogurtu naturalnego -duża szczypta białego pieprzu Ogórek ze skórką ścieramy na drobnej tarce, dodajemy łyżkę majonezu, jogurtu i solidną szczyptę pieprzu. Mieszamy. Pieczywo przekrawamy na pół. Na spodniej kromce układamy szynkę

BaRepas
Pomidory faszerowane fetą 319

mojej diecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka(...)usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka śledziowa. 208

Składniki: 500 g płatów śledziowych 1 szklanka mleka 1 duża cebula 6 ogórków konserwowych 3 jajka 1 jogurt grecki 180 g 1 czerwona papryka szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w mleku około 2 godziny, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórek,paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować ma twardo, a następnie pokroić w kostkę. Ułożyć warstwy sałatki: śledź(...)cebula ogórek jajka jogurt, który posypać delikatnie solą i pieprzem papryka Posypać szczypiorkiem drobno posiekanym

O kuchni z uczuciem
Sałatka z pieczonym indykiem 287

łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli Sos: 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki Mięso oczyścić, pokroić na cienkie filety i natrzeć oliwą oraz przyprawą do gyrosa. Piec w piekarniku w temperaturze(...)przez około 15-20 minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem

Bullio
Włoska zupa pomidorowa 150

jego wykonaniu zawsze przepyszna - polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki   3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek(...)oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion. Bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków do dekoracji). Zupę zmiksować z bazylią i przyprawami. Można podawać z kleksem jogurtu i udekorować listkiem bazylii.U mnie dziś bez kleksa

Kuchnia Beaty