mamy nadzieję, że Wasze też pokochają to danie. Makaron z serem (4 osoby) 1 opakowanie makaronu łazanki lub świderki, do wyboru. 1 opakowanie sera twarogowego ok. 25 dkg. jogurt naturalny konfitura z owoców leśnych (obecnie najlepsza w Lidlu) Makaron gotujemy al dente (ok. 3/4 opakowania), posypujemy twarogiem. Przygotowujemy jogurt z owocami leśnymi i polewamy makaron. Możemy dodatkowo posypać cukrem
vegetanieopakowania serka w stylu bałkańskim starty żółty ser 1 mały ogórek konserwowy 8 zielonych oliwek 3-4 pomidory suszone, najlepsze z pestką dyni w oliwie szczypiorek świeży tymianek ketchup jogurt naturalny majonez Serek twarogowy przekładamy do miski, dodajemy sera bałkańskiego i ścieramy żółty ser, według uznania. Ogórek, suszone pomidory z pestkami dyni, oliwki oraz szczypiorek drobno kroimy i dodajemy(...)sera. Wszystko razem mieszamy i dodajemy łyżkę jogurtu, łyżkę majonezu oraz ketchup ok. 1 małą łyżeczkę. Ponownie mieszamy i na koniec dodajemy posiekane listeczki świeżego tymianku lub roztarty w dłoniach suszony. Doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Nie dodajemy soli, ponieważ ser bałkański i żółty są słone i to już wystarczy :) Smacznego i miłego weekendu życzymy
vegetaniechwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty. Oto nasze składniki : 1 ciasto francuskie 1 opakowanie kurek 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg sera żółtego ostrego 1 pęczek rzeżuchy ogrodowej lub domowej tymianek, pieprz, papryka ostra Kurki oczyszczamy i kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy(...)możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko kurki, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, siekaną rzeżuchę, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa
vegetaniewielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy 1 papryczka chili oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski mielony, imbir mielony, tymianek, pieprz, sól Wszystkie warzywa dobrze myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Odstawiamy(...)roztartego w dłoniach tymianku i doprawiamy solą, i pieprzem do smaku. Dosypujemy również wiórki kokosowe, które zagęszczą nam sos i nadadzą południowej nuty smakowej :) Na koniec dodajemy dużą łyżkę jogurtu naturalnego. Mieszamy i ew. dodajemy ostrej papryki lub pieprzu cayenne, jeśli lubicie ostre curry. Potrawa jest gotowa :) Teraz czas na kotlety ryżowe ! Składniki do kotletów: 2 torebki ryżu długoziarnistego
vegetanieduże kotleciki, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na złoty kolor z obu stron :) Gotowe ! Kalafior zapiekany: 1 średni kalafior 3 jajka 4 duże łyżki jogurtu naturalnego (typ grecki) 10 dkg startego żółtego sera pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Kalafior gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby zahamować proces gotowania(...)miski rozbijamy 3 jajka, dodajemy 4 duże łyżki jogurtu, ścieramy połowę potrzebnego żółtego sera i doprawiamy przyprawami. Dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką, aby wtłoczyć dużo powietrza do masy jajeczno-serowej. Teraz do naczynia żaroodpornego wkładamy kalafior pocięty na różyczki, wcześniej naczynie smarujemy oliwą z oliwek. Na kalafior wylewamy masę jajeczną i posypujemy całość pozostałym żółtym serem. Na koniec ser posypujemy obficie
vegetaniesmażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy z całością kalafiora i odstawiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadwyżki oleju. Tzatziki : 1 duży świeży ogórek 1 średni korniszon 1 jogurt typu greckiego 2 łyżki majonezu pieprz Świeży ogórek ścieramy i odciskamy z nadmiaru wody, korniszona również ścieramy. Dodajemy jogurt naturalny, dwie łyżki majonezu i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i gotowe :) Wypróbujcie
vegetanieteraz do pracy i zobaczcie co nam wyszło. Pierogi a'la paluszki z cukiniowym farszem. (4 osoby) Składniki: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 opakowanie twarogu prażona cebulka jogurt naturalny tymianek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z niej wodę. Dodajemy twaróg i przesmażoną na złoty kolor cebulę. Oczywiście cebula pokrojona(...)pierożek był szczelny. Tak nakładamy całość farszu i wrzucamy na osolony wrzątek, i gotujemy ok. 3 min od wypłyni ęcia. Podajemy z prażoną cebulką okraszone roztopionym masłem i kleksem jogurtu. Możecie oczywiście zmienić koncepcję na własne wersje. Jeśli będziecie eksperymentować, do czego namawiamy, pochwalcie się efektami. Danie jest naprawdę pyszne i będzie Wam smakować. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniepieczarkami i zieloną fasolką. (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie makaronu rigatoni 1 romanesco 5 średnich pieczarek 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 średnia cebula 1 papryczka chili jogurt naturalny oregano, bazylia, pieprz, zielona tajska pasta curry oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą. W trakcie, kiedy gotuje się makaron, należy ugotować fasolkę szparagową. Teraz czas(...)przyprawy. Przykrywamy patelnię, aby romanesco dobrze się udusiło. Kiedy kalafior będzie już kruchy dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Jeszcze chwilę dusimy i podlewamy jogurtem rozmieszanym z niewielką ilością mąki, aby sos nam się zagęścił. Sos dolewamy do makaronu i dobrze razem mieszamy. Podajemy na dużych talerzach, bo to bardzo smaczne :P Pozdrawiamy i życzymy
vegetanieprzygotowujemy w prosty sposób. Szklankę wody zagotowujemy z połówką warzywnej kostki bulionowej. Dodajemy dużą łyżkę koncentratu pomidorowego i zioła, np. bazylię i oregano. 2 łyżki jogurtu należy rozmieszać z niewielką ilością zagotowanej wody i łyżką mąki. Dodajemy jogurt z mąką do sosu, aby zgęstniał. Doprawiamy pieprzem i wylewamy na mieszankę dyni z ryżem. Pozdrawiamy i życzymy
vegetanieciasto i wykładamy nim blaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę składników. Składniki farsz: 1 duży brokuł 1 duża cebula 5 jajek 1 szklanka tartego żółtego sera 1 duży jogurt naturalny w typie greckim (gęsty) gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, czosnek niedźwiedzi, cayenne Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej
vegetanieZobaczcie efekty naszej pracy. Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby) Składniki : 1 ciasto francuskie 250 g mrożonych grzybów 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg ostrego sera żółtego tymianek, pieprz, papryka ostra, oregano Grzyby rozmrażamy i oczyszczamy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy(...)proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko grzyby leśne, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas na jajka ! Do miski rozbijamy 6 jaj, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, paprykę oraz sporo tymianku roztartego w dłoniach. Mieszamy wszystko dokładnie i na koniec ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo
vegetaniemłoda cukinia 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 garść fasolki szparagowej 1/2 papryki chili 1/2 szklanki słonecznika 1 garść pestek dyni 2 łyżki rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy(...)papryczkę chili. Dusimy do miękkości nie zbyt długo, bo warzywa lepsze są kruche niż przegotowane zbyt mocno. Dodajemy kotlety sojowe pokrojone w paski grubości ok. 1.5 cm. Teraz dodajemy jogurt, pieprz i jeszcze odrobinę pieprzu cayenne. Na koniec skrapiamy wszystko sosem sojowym. Gotowe :) Do curry podajemy ryż na sypko gotowany w nieco osolonej wodzie i pomidorami wymieszanymi z oliwą
vegetaniejeść. Co będzie potrzebne do zrobienia pasty : 1 opakowanie ricotty 4 ugotowane jajka 10 czarnych oliwek 5 suszonych pomidorów (najlepiej w oliwie na ostro) 1/2 szklanki tartego żółtego sera jogurt w stylu greckim pieprz, ostra papryka, oregano Jajka kroimy w drobną kostkę, najlepiej na siatce. Oliwki i pomidory również w drobną kosteczkę. Ścieramy żółty ser i wszystkie składniki wrzucamy(...)jednej miski, i mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki jogurtu. Przyprawiamy, dobrze mieszamy i mamy gotową pastę. Smacznego
vegetanieśrednie słodkie papryki (czerwona i zielona) 2 łodygi selera naciowego 1 duża cebula czosnkowa lub inna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra, tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy(...)soku z puszki ananasa, nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza
vegetanieDzisiaj mamy dla Was ciekawą propozycję na przekąskę popołudniową lub wieczorną. Przekąska niezwykle prosta, a zarazem super smaczna :) Potrzebować będziecie jedno opakowanie krakersów, jeden ser gorgonzola, 3-4 łyżki jogurtu w typie grackim, jedną kiść winogron oraz krojone migdały. Ser gorgonzola mieszamy z jogurtem i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nakładamy cienką warstwę masy serowej na krakersy. Następnie winogrona kroimy
vegetanie