jogurt - 6012 przepisów (strona:142/401)

Poniedziałkowy "fit" - surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem 279

różne potrawy. Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki groszku zielonego mała czerwona cebula zielona cebulka 1 marchewka sól pieprz łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek konserwowy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki lub drobniej. Marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce o drobnych oczkach.  Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z jogurtem i powstałym sosem polewamy surówkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karnawałowe róże z konfiturą malinową 176

nadzieniem malinowym. Karnawałowe róże z konfiturą malinową SKŁADNIKI: 20 dag mąki tortowej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka masła 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego olej do smażenia białko (do sklejania różyczek) cukier puder do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebularze z ciasta francuskiego 135

być dwie zwykłe lub czerwone, nie ma to większego znaczenia. Cebularze z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich keczup do podania Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem. Cebule kroimy na plasterki i rozdzielamy na krążki. Na każde(...)kółko ciasta nakładamy krążek cebuli i zwijamy boki do środka. Resztę cebul (mniejsze krążki) kroimy w drobną kostkę. Jajka rozmącamy z jogurtem, dodajemy pokrojoną cebulę, zioła, sól i pieprz. Ciasto przełożyć do papilotek, do środka wlać łyżką jajko z cebulą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tuńczykiem i fasolką 253

okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu  Przygotowanie:   Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Do fasolki dodajemy(...)odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość doprawiamy solą, kolorowym świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i mieszamy całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kluski na parze z owocami 120

mąki 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 jajko 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki masła szczypta soli 2 pomarańcze 2 jabłka 2 łyżki miodu szczypta cynamonu 100 ml jogurtu naturalnego suszona mięta Do 1/4 szklanki letniego mleka dodać drożdże, 1/2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Całość wymieszać i odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić(...)łyżeczce owoców i formować kulki.  W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać z jogurtem naturalnym i zmiksować na gładki sos. Gotowe kluski polać sosem owocowym i posypać miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 117

Tarta z rabarbarem bezą i migdałami  SKŁADNIKI: ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 100 g masła 1 ½ łyżki jogurtu greckiego beza: 3 białka 90 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek(...)pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto.  Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg).  Ciasto wyciągamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 354

pomidorków żółtych  150 g makaronu drobnego kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor czerwony  3 korniszony  1 łyżka majonezu  1 łyżka jogurtu naturalnego  czarnuszka  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości(...)również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, z serem i makaronem. Dodajemy jogurt i majonez, oraz czarnuszkę. Doprawiamy całość świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jajecznica ze szparagami 111

prostym daniem rozpoczynamy sezon szparagowy. Polecamy!! Jajecznica ze szparagami Składniki: 4 jajka 1/2 pora 10 białych szparagów 1 łyżeczka oliwy natka pietruszki sól, pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojonego drobno pora, tyle aby zmiękł. Szparagi obieramy, kroimy wzdłuż na pół i na małe kawałki. Na patelnię dodajemy szparagi, drobno(...)posiekaną natkę pietruszki, jogurt  i  dusimy 5 minut. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - Babka jogurtowa z owocami 348

borówki, czy rabarbar, brzoskwinie, jagody, maliny... dzięki temu możemy stworzyć wiele kombinacji na różne okazje. Babka jogurtowa z owocami SKŁADNIKI: 200 g mąki  1 jajko  200 g jogurtu naturalnego  50 ml oleju  50 g cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cukru waniliowego  150 g truskawek  100 g borówek amerykańskich(...)rabarbaru  cukier puder   PRZYGOTOWANIE:  Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej jajko, jogurt, olej, oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, właściwie wszystkie składniki oprócz owoców.  Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą przekładamy do foremki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki, borówki myjemy, a rabarbar obieramy i kroimy na plasterki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jogurtowe racuszki z rabarbarem 242

troszkę inny ich smak niż tradycyjne jabłkowe. Sezon na rabarbar w pełni więc świetnie nadadzą się na deser bądź obiadek.  Jogurtowe racuszki z rabarbarem SKŁADNIKI: 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru + do dekoracji 15 dag rabarbaru olej do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)malaksera przelewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę oraz cukier puder – wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki,  dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą 110

jagód z nutą kokosu dało pomysł na świetny deser dla całej rodziny. Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą SKŁADNIKI: 450 g truskawek 200 ml jagód (miałam mrożone) 100 ml jogurtu naturalnego wiórki kokosowe mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, na jeden talerzy wylewamy wodę, na drugi wysypujemy wiórki kokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie, następnie obtaczamy w wiórkach(...)Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na pół, przekładamy do malaksera i rozdrabniamy na gęsty mus. Do szklaneczek przekładamy mus.  Następnie jagody przekładamy do malaksera i je rozdrabniamy, dodajemy jogurt i mieszamy. Uzyskany mus przekładamy na warstwę truskawek.  Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi i miętą. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką 134

jest tak proste, że nawet dzieci sobie z tym poradzą. Jogurtowa babka z rabarbarem i kruszonką SKŁADNIKI: Na ciasto: 200 g mąki 50 g cukru 1 jajko 200 g jogurtu naturalnego 50 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łodyga rabarbaru cukier puder  Na kruszonkę: 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Następnie dodajemy olej, jajko i jogurt i mieszamy dokładnie wszystkie składniki łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Kawałki rabarbaru układamy na wierzchu ciasta delikatnie w nie wciskając.  Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem i masłem i rozcieramy palcami, kruszonką posypujemy wierzch babki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Jogurtowiec owocowy z butelki 181

posiadał podobną strukturę. Ja dzisiaj przygotowałam właśnie na jego wzór  jogurtowiec, jednak zamiast stężonych galaretek do środka dodałam owoce :) Jogurtowiec owocowy z butelki   SKŁADNIKI: 500 ml jogurtu naturalnego 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 35 dag truskawek 200 ml jagód lub borówek mięta do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy w kostkę.  Jagody(...)borówki płuczemy.  Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.  Do miski przekładamy jogurt, następnie dodajemy schłodzone galaretki i mieszamy całość. Owoce zarówno truskawki jak i jagody przekładamy do deseru i mieszamy.  Pozostawiamy całość w misce przez około 20 minut.  W tym czasie z butelki 1,5l odcinamy górę, deser przelewamy do butelki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z nadzieniem owocowym 134

owocowym SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia 1 pomarańcza 2 jabłka 4 mandarynki 1 łyżka cukru pudru 200 ml jogurtu greckiego 50 g czekolady PRZYGOTOWANIE: W misce lub w robocie kuchennym łączymy ze sobą mąkę, mleko, jajko i szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy do masy łyżkę oleju , wtedy ciasto(...)patelni. Smażymy naleśniki.  Wszystkie owoce obieramy. Dwie mandarynki zostawiamy do dekoracji, resztę owoców kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni, aż zmiękną. Dodajemy cukier puder i jogurt i całość mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem owocowym i składamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią naleśniki. Do dekoracji wykorzystujemy również pozostawione mandarynki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - koktajl truskawkowo - warzywny 236

jeszcze nie próbował, to polecam to połączenie smaków!! Koktajl truskwkowo - warzywny     SKŁADNIKI: 1/2 ogórka zielonego 10 łodyżek z botwinki 300 g truskawek 1/2 cytryny 250 ml jogurtu naturalnego mięta do dekoracji     PRZYGOTOWANIE: Wszystkie owoce i warzywa myjemy. Łodyżki botwinki kroimy drobno, zielonego ogórka na mniejsze części, a z truskawek usuwamy szypułki. Wszystkie składniki przygotowane przekładamy(...)miksera i miksujemy dość dokładnie. Dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Ponownie miksujemy i przelewamy do szklanek. Chłodzimy kwadrans i podajemy udekorowane miętą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki