jogurt - 6012 przepisów (strona:119/401)

Podudzia z kurczaka w jogurcie i czubrycy szarej od Rafex. 180

odkryć. Czubryca szara to przyprawa popularna w kuchni bałkańskiej i ma za zadanie nie tylko przyprawić nam danie ale też ułatwić jego strawienie.  Potrzebujemy: 3 podudzia 2 łyżki jogurtu naturalnego około łyżki czubrycy szarej Ponadto do opanierowania: woda mąka pszenna Podudzia pozbawiamy kości, posypujemy przyprawą i smarujemy jogurtem, Odstawiamy na 24 h do lodówki, oczywiście szczelnie zamknięte

MamaOskarka
Naleśniki gryczane z szynką z indyka i wiosennymi warzywami 1093

szklanki wody pół łyżeczki soli łyżka oleju rzepakowego plus łyżeczka do wysmarowania patelni (najlepiej teflonowej)   szynka pieczona z indyka (12 plasterków) rzodkiewka dymka sałata masłowa   do podania: jogurt naturalny z ulubionymi ziołami (czosnek, koperek, szczypiorek, rzeżucha itp.)   Przygotowanie: Jajka, mąkę, sól i wodę wymieszać. Usmażyć 6-8 naleśników na patelni teflonowej. Warzywa umyć, rzodkiewkę (u mnie podłużna(...)ułożyć szynkę oraz warzywa - dymkę układamy w całości. Zawinąć w rolki i pokroić wedle uznania - albo w małe rolki - na jeden gryz, albo na pół jako wrapy. Podawać z jogurtem naturalnym doprawionym ulubionymi ziołami

Kulinarne Inspiracje
Forszmak ze śledzi 281

zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej. Smakuje wyśmienicie, choć może nie wygląda zbyt fotogenicznie. Łudzę się, że minimalnie zmieniłam ją w wersję light, zastępując szklankę śmietany jogurtem greckim. Nie zmienia to jednak faktu, że bułka i śledzie to chyba nie są składniki na danie fit. Trudno, co zrobić? Przecież nie może się takie dobre jedzenie zmarnować. Składniki 400g(...)matjasów w solance 2 cebule 12 jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster) 4 kromki pszennej bułki bez skórki 2 łyżki śmietany 18% 2/3 kubka jogurtu greckiego 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru słonego smaku. Śledzie i bułkę grubo pokroić i wrzucić do miski. Jabłka

W kuchni wieczorem
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 152

łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku sos tatarski 1 ogórek garść posiekanego kopru 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 2 łyżki jogurtu greckiego Do całego dania znajdziecie świetne uzupełnienie tutaj  Przygotowanie: Ziemniaki dobrze myjemy i przecinamy na pół ( jeżeli ziemniaki nie są dość duże to ścinamy górę w poprzek) i łyżeczką(...)minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy środek, następnie tarkujemy na drobnych oczkach i odsączamy (najlepiej ręcznikiem papierowym) dodajemy sprasowany czosnek, posiekany koper śmietanę i jogurt, wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy.  Smacznego! Kulinarne Potyczki Blogerów odbywają się dzięki GUSTUS

Niezły Młynek
Pasta jajeczno-chrzanowa 164

faszerowane z chrzanem i bardzo przypasowało mi połączenie jajek z chrzanem dlatego postanowiłam zrobić pastę jajeczną z dodatkiem chrzanu:) Składniki: 6 jajek, 1-2 łyżeczki chrzanu Develey, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz czarny, sól, szczypiorek i pieprz czerwony.   Przygotowanie:      Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy jogurt naturalny (można dodać

Aga w kuchni
Pasta brokułowo-serowa 237

kanapki. Pastę doprawiłam jedynie odrobiną świeżego czosnku. Można ją podawać z pieczywem lub też waflami ryżowymi. składniki: 1 średni brokuł 1 malutki ząbek czosnku 200 g serka, użyłam Wieluń jogurt naturalny Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie mięciutki. Następnie dobrze osączyć z nadmiaru wody i wystudzić. Potem ugotowanego brokuła przełożyć do rozdrabniacza, dodać czosnek oraz ser. Wszystko zmiksować(...)jednolitą masę dodając jogurtu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję do smarowania.  Zamiast czosnku można dać odrobinę soli i pieprzu.  Pastę podałam na extra cienkich wafelkach ryżowych posypaną suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią

Monia miesza i gotuje
Ciasto o smaku truskawkowym z jabłkami 164

podsypania 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 110 g margaryny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże jabłka 2 opakowania jogurtów typu greckiego 0% o smaku truskawkowym (2 opakowania po 150 g) 2 całe jajka Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, a następnie powoli (łyżka po łyżce) jogurty. Wszystko mieszamy

Słodkie okruszki
Deser z granolą, twarożkiem i truskawkami 232

świetnie będzie smakował również z malinami czy borówkami, co kto lubi :) Takie łatwe, a takie dobre ;) Polecam! Składniki: 250 g truskawek 200 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 75 g jogurtu greckiego cukier puder do smaku granola Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Twaróg połączyć z jogurtem greckim i cukrem. Truskawki ułożyć na dnie pucharka, przykryć warstwą serową. Z wierzchu udekorować

Domowa cukiernia Ewy
Babeczki z budyniem waniliowym 161

wspólnej akcji   Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli w trakcie pieczenia pokrywki w babeczkach trochę się Wam podniosą nie przejmujcie się, potem w trakcie stygnięcia opadną. Babeczki  z budyniem waniliowym Czas przygotowania(...)minut Proporcje na 20 babeczek Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 żółtka szczypta soli Budyń: 1 szklanka mleka 3 łyżki masła 3 łyżki mąki krupczatki 1 laska wanilii 3 łyżki cukru 2 żółtka opcjonalnie suszone wiśnie Wykonanie: Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 207

tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty lub ze słoika) sok z 1 cytryny (lub więcej) sól, pieprz Obierz jabłko i buraki, a następnie posiekaj drobno w blenderze (możesz też zetrzeć(...)tarce). Dodaj jogurt, chrzan, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. W Českiej Hospodzie po raz kolejny – tym razem po hermelin. Jest to czeski miękki ser z białą pleśnią,  m arynowany z cebulą i chili w ziołowej zalewie, na bazie oleju słonecznikowego ( nakládaný hermelín) . Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również

Qlinarnie i Qlinarnie
Koktajl tropikalny z melonem 126

żelazo, magnez, jod, wapń, fosfor. W 90 % składa się z wody, dlatego wspaniale gasi pragnienie :) Składniki: 1 dojrzały banan 1 dojrzałe kiwi 1 filiżanka małych kawałków melona 2 łyżki jogurtu naturalnego Wszystkie owoce umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładki mus. Dolać jogurt i ponownie zmiksować. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Omlet serowy z orzechami 135

podałam z twarożkiem i orzechami włoskimi. Składniki : 1 jajko, podzielone na białko i żółtko 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki sera białego Dodatkowo: 3-4 łyżki twarożku 3 łyżeczki jogurtu naturalnego orzechy włoskie   Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i ser, zmiksować, wsypać łyżkę mąki,  delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto(...)zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek i jogurt. Omlet przełożyć na talerz, na wierzch wyłożyć serek i posypać orzechami.    Smacznego

Chocolate Muffin Blog
„kebab” po mojemu 294

nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa,   średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera   500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut. Przyprawy zemleć, wymieszać z solą. Mięso umyć, osuszyć(...)mikrofalówce – najlepiej przykryte folią spożywczą lub w pojemniku do podgrzewania z niewielką ilością wody, aby chleb nie wysechł. Do ciepłego chleba włożyć surówkę z kapusty, 3-4 łyżki jogurtu i wlać sos słodko kwaśny do smaku. Można jeść zwinięte lub rozłożone nożem i widelcem. zastawa

królestwo garów
Tabbouleh z jagnięciną z grilla i jogurtem naturalnym 131

łodygi selera naciowego, garść pomidorków koktajlowych, 1 ogórek szklarniowy, 400g ugotowanej kaszy pęczak (200g suchej), pęczek natki pietruszki, 1⁄2 pęczka kolendry, 5-7 ząbków czosnku, 1 cytryna, jogurt naturalny, TABASCO Original, sól, pieprz  Jagnięcinę wymieszać z  połową pęczka posiekanej kolendry, 3-4 ząbkami rozgniecionego czosnku, obranego z łupiny, drobno posiekanego i przetartego na pastę brzegiem noża, solą(...)przetrzeć tak, jak uprzednio do jagnięciny.  Dodać wszystko do ugotowanej kaszy pęczak, doprawić do smaku oliwą, TABASCO® Original, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Serwować tabbouleh, z łyżką jogurtu naturalnego, grillowanymi kotlecikami i świeżymi listkami kolendry. pierwsze zdjęcie dzięki Kikkoman i TABASCO

królestwo garów
Kurczak tikka masala 167

Składniki na dwie porcje. Składniki: 2 piersi kurczaka 150 g jogurtu (gęsty) 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 cebula 1 puszka pomidorów całych Sól do smaku Olej do smażenia Przepis: Do miseczki dodajemy starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek, garam masalę, sok z cytryny, sól(...)pieprz – wszystko dobrze mieszamy. Do osobnej miski dodajemy jogurt naturalny i 1 łyżkę powyższej mieszanki przypraw. Następnie dodajemy do miski pokrojone w dużą kostkę mięso. Całość należy dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 10 minut. Po tym czasie mięso dodajemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju). Smażymy aż mięso będzie gotowe i odparuje cała marynata, następnie ściągamy

Emcia Pichci

Proponowane wyszukiwania