Następny przepis - porada . Z uporem maniaka powtarzam , że nie znoszę marnotrawstwa. Wstawiałam już przepisy na jarzynkę z liścikalafiora , zupę kalafiorową z głąba i liści kalafiora , pisałam o dodawaniu liści kalafiora do zup jarzynowych. Teraz chcę pokazać co się robi jak kupimy kalafiora by ugotować go na obiad np. z wody lub na parze i nie mamy ochoty tego(...)rozkruszamy je tylko by nie były połączone w bryłki i wrzucamy na gotująca się wodę ( wywar) przygotowując zaplanowana potrawę. * Wg mnie porcja z 1 średniego kalafiora starcza na zrobienie jarzynki dla 2 osób ** Gdyby w momencie mrożenia pokrojonych liści kalafiora był w domu nadmiar koperku to proponuję usiekać trochę i wymieszać z liśćmi . Potem będzie doskonała kompozycja i do zupy
Buniabaje w kuchniJedna z najbardziej znanych jarzynek. I o dziwo niewielkie modyfikacje sprawiają, że odkrywam całkiem inny jej smak. Robiłam już z koperkiem, melisą, oprószaną . Teraz wypróbowałam dodanie do niej tymianku. Muszę przyznać, że zestawienie smaków bardzo udane tym bardziej, że użyłam marchewki ugotowanej w wywarze .Dodanie soku i skórki pomarańczowej nadaje jej nutkę kuchni sycylijskiej - choć nie mam pojęcia(...)jada się tam marchewkę z groszkiem jako jarzynkę. Czas :30 minut Składniki : 4 marchewki ugotowane ( z rosołu lub innejklarownej zupy lub wywaru na zupę ) 1/2 puszki drobnego konserwowego groszku 4 łyżki usiekanych listków świeżego tymianku 1 łyżka masła szczypta soli 4 łyżki soku z pomarańczy 1/3 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej Wyjętą z rosołu marchew ostudzić. Marchewki pokroić w drobną
Buniabaje w kuchniDzisiaj banalnie prosty sposób na jarzynkę. Ja bardzo często robię takie warzywa do zupy i zamrażam żeby mieć w razie potrzeby. Można też zamrozić sobie kilka takich woreczków na zimę. Teraz gdy marchew jest słodka a wszystkie warzywa smaczne to warto zachować ten zapach i smak. U mnie podstawowa wersja. Składniki : * 5 marchewek * 4 korzenie pietruszki * duży(...)seler * por Przygotowanie : Obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Ścieramy na tarce seler,marchewkę i pietruszkę. Por kroimy w plasterki. Wszystkie składniki jarzynki dokładnie mieszamy. Po czym dzielimy i wsypujemy do woreczka. Mrozimy
Magiczne Życie Martyjajka - drobna sałata - suszona żurawina - pestki dyni - jarzynka - oliwa z oliwek lub ocet balsamiczny Obrobkę świeżych karczochów zaczynamy od przycięcia łodygi i odcięcia zgrubiałych zewnętrznych liści. Gdy naszym oczom ukażą się białe u podstawy(...)coś na kształt kielicha. Następine należy ostrożnie wydrążyć środek i pozbyć się puszka kwiatowego. Tak przygotowany karczoch jest gotowy do ugotowania. Karczochy można ugotować wrzucając je do wody z jarzynką, poddusić z warzywami( cebulką, marchewką i selerem naciowym), lub ugotować na parze. Ja nie miałam zbyt wiele czasu, więc ugotowałam w wodzie z jarzynką, ok. 20 min. Ugotowane karczochy delikatnie
Mia Cucina Sofietawody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami. Dusić około 15 minut pod przykryciem
Z miłości do słodkościKupujecie gotowe jarzynki do zup i potraw? A może gustujecie w vegetach i tego typu wynalazkach? A czy wiecie, że mimo najlepszych reklam, zapewnień i dobrych chęci producentów to i tak prawie każda tego typu przyprawa zawiera konserwanty i polepszacze smaku jak glutaminian sodu. A przecież wystarczy kilka warzyw, piekarnik i domową, zdrową przyprawę możecie wyczarować we własnej kuchni
Bernika - moj kulinarny pamietniktylko pojawia się młoda kalarepka i marchewka robię taką jarzynkę . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipotem jest silniejsza niż zapachy. Surówki z surowej robię w różnych wersjach. Gotowałam już nawet zupę z ziemniaków i rzodkwi i właśnie z tego wziął się pomysł na jarzynkę z czarnej rzodkwi. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniciekawe sniadanko dla naszych mezow i pociech Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebula 8 jajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka(...)Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajaka nie zetna Podajemy Chleb w jajaku 2 kromki chleba jajako jarzynka Wybijamy jajko do misy i ubijamy je dodajac jarzynke Naczamy chleb w jajaku Smarzymy na rozgrzanej patelni I gotowe Szybko, latwo i pysznie Kluski lane na mleku 4 lyzki maki
Klaudynkowa kuchniaPost Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeduze pojedyncze piersi z kurczaka 1 duzy zabek czosnku 3 liscie laurowe pieprz w ziarenkach papryka sypka jarzynka Piersi umyc i osuszyc w papierowych reczniczkach Kazda piers przekroic wzdluz Posypac jarzynka i papryka Naczynie rzaroodporne wysciolac fiolia srebrna ( potrzebny bedzie na tyle duzy kawalek, aby nakryc potem wierzch) W naczyniu
Klaudynkowa kuchniajajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchniaOczywiście nie jest to sałatka tylko od święta. Moje dziecięce lata jednak ją z tym czasem kojarzą. Przygotowywana przez moją mamę zwiastowała zbliżającą się Wigilię. Dziś
bastalenaszkl. mąki 10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniecebule 2 zabki czosnku 1 kg miesa mielonego wieprzowego 20g sera zoltego w piorkach smietana maslo makaron spaghetti pieprz sol jarzynka papryka Obieramy pieczarki i kapelusze kroimy w dosyc drobna kostke, a trzonki na pol plastry Kroimy cebule Na masle podsmarzamy cebule, potem dorzucamy pieczarki(...)czosnek wycisniety i razem dusimy Doprawiamy pieczarki z cebula sola i pieprzem Na drugiej patelni (wok) podsmarzamy mieso, doprawiamy je jarzynka i papryka Do miesa dorzucamy pieczarki z cebula i wszystko razem dusimy ok 30 min W tym samym czasie gotujemy makaron spaghetti wedle przepisu na opakowaniu Po 30 min doprawiamy sos smietana, nalezy
Klaudynkowa kuchniapierwszy dzień zjadłam z dodatkiem żółtego sera, a w drugi z lazurem, bo już go zdążyłam dokupić. Składniki na 2 porcje: * 1/2 brokuła * 1/2 cukinii * kawałek kapusty włoskiej * jarzyny do zrobienia wywaru: marchewka, pietruszka, seler, por * przyprawy: sól czosnkowa, lubczyk, kurkuma, oregano, bazylia * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * trochę oliwy * ser żółty lub lazur Najpierw zrobiłam wywar jarzynowy, żeby(...)korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł. W międzyczasie poddusiłam na patelni pokrojoną w plasterki cukinię razem z cebulą, wyciśniętym czosnkiem i odrobiną oliwy i bulionu. Wrzuciłam cukinię do zupy, jeszcze chwilę pogotowałam
Zdrowa Kuchnia SowyDodałam pokrojone pomidor (k), chwilę znów poddusiłam, a na końcu szczyptę lubczyku i tymianku (g). Połączyłam z bulionem (bulionu nie było dużo ok. 300 ml + jarzyny w nim), zmiksowałam, ale nie całkiem, tak że w zupie pozostały kawałeczki jarzyn. Zjadłam z grzanką razowego chleba. Polecam:) "Kto nie czeka aż mu przyjdzie pragnienie, nie znajdzie rozkoszy w piciu
Zdrowa Kuchnia Sowyzależy czy smażymy czy odgrzewamy Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 jajko bułka tarta do panierowania 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym ( ok. 400 g - kupuję Heinza ) przyprawa Jarzynka olej do smażenia Pierś umyć i osuszyć. Przekroić na 4-5 małych kawałków. Rozklepać przez folię spożywczą by nie porozrywać włókien. Posypać kotleciki Jarzynką. Panierować w jajku i bułce
Buniabaje w kuchnicukinia 3 łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna przyprawa ok. 1/2 łyżeczki 2 szklanki wody 3 g koncentratu pomidorowego 30 % ( ok. 2 czubate łyżeczki) szczypta cukru 1 łyżka oleju z pestek winogron Przygotować podstawowe składniki. Cukinię(...)maggi , pieprzem. ..Kubki" z cukinii napełnić z lekką górką farszem. Ustawić w średnim garnku obok siebie . Obsypać wydrążonym miąższem cukinii zmieszanym z pozostałą połówką cebuli. Zalać wodą. Posypać Jarzynką. Dusić ok. 30 minut. Wyjąć ostrożnie ,,kubeczki" cukinii. Sos zmiksować. Dodać do niego koncentrat i łyżkę oleju. Doprawić solą, cukrem, maggi. Zagotować. Podawać cukinię w sosie. Można dodatkowo podać ziemniaki
Buniabaje w kuchnizmieleniu) -ugotowanej 2 papryki 1 cebula 6 łyżek otrębów żytnich 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka pokrojonego koperku szczypta przyprawy typu Jarzynka 4 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 % 1/3 szklanki śmietanki 1 łyżka masła 2 płaskie łyżeczki mąki 1 szklanka wywaru warzywnego 2/3 łyżeczki maggi w płynie Zmielić(...)malakserze mięso. Wymieszać. Cebule pokroić drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, cebulę, otręby, koperek, majeranek, pieprz, jarzynkę , 1/3 łyżeczki maggi, otręby, pozostały olej ( dodaje olej bo daje chuda wołowinę i dodatkowo otręby i farsz mógł by być za suchy bez niego). Papryki wydrążyć usuwając gniazda nasienne. Nadziać papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania
Buniabaje w kuchniDrugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa
Buniabaje w kuchniRobiłam ,,Młodą kapustkę na maśle -zasmażaną , , .Odłożyłam jej trochę i zamroziłam ( bo po prostu było jej za dużo na nas).Od razu pomyślałam o tym , że
Buniabaje w kuchniGotowałam kapustę na jarzynkę do obiadu i jednocześnie rozgotowywałam trochę rabarbaru na chetney. I tak jakoś wyszło , że dodałam trochę tego kwaśnego ( jeszcze nic do niego nie dodawałam) rabarbaru do kapusty by ją zakwasić. Moim zdaniem super jarzynka - naturalny kwas z rabarbaru i koperek i kapusta jest doprawiona tak jak trzeba. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj będzie biały barszcz z białą kiełbasą, jajkiem i śmietaną. Bardzo smaczny, wyraźny w smaku za sprawą mąki pełnoziarnistej. Po prostu pyszny. Sami spróbujcie. Składniki : * jarzynka * 4 białe kiełbasy surowe * kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych * 4 ziemniaki * 4 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 3 łyżki śmietany 12% * sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele(...)angielskie , majeranek Przygotowanie : Z jarzynki , żeberka i przypraw oraz białej kiełbasy gotujemy wywar na barszcz. W słoiczku rozrabiamy mąkę z wodą - ja dałam pół litra wody na 6 łyżek mąki . Po około godzinie gotowania wyciągamy żeberka oraz kiełbasę . Wrzucamy ziemniaki i czekamy aż się ugotują. W tym czasie oddzielamy mięso od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy
Magiczne Życie Martyszafran nada całej zupie pięknego koloru. Polecam na chłodne listopadowe wieczory. Gulaszowa potrawka Składniki : * 4 plastry dowolnego mięsa wieprzowego - u mnie schab bez kości * 2 marchewki * cebula * jarzynka do zupy * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek * 6 ziemniaków * duża czerwona papryka * kawałek chili * łyżka oleju rzepakowego * łyżka mielonej czerwonej papryki * łyżeczka ostrej czerwonej papryki * szczypta(...)szafranu * łyżka koncentratu pomidorowego * sól , pieprz , cukier * śmietana Przygotowanie : Mięso zagotować razem z jarzynką oraz podpieczoną marchewką i cebulą. Dodać liść laurowy , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz roztarty majeranek. Zagotować do miękkości mięsa. Mięso wyciągnąć , dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć mięso razem z obiema pokrojonymi paprykami , szafranem
Magiczne Życie MartyPOMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów bez skóry w zalewie 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili czubata łyżeczka cynamonu 2 małe cebule łyżeczka "jarzynki" suszony tymianek 2 łyżki oliwy łyżka masła Skrzydełka umyłam, osuszyłam. Podsmażyłam bez niczego na oliwie. Czosnek, obraną cebulę bardzo drobno posiekałam. Zmiksowałam z pomidorami wraz z zalewą. Na maśle(...)podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory i dusiłam ok. 7 minut. Następnie doprawiłam "jarzynką". Całością zalałam skrzydełka, po czym poddusiłam je z sosem przez ok. 15 - 20 minut na niezbyt mocnym ogniu. Podałam ze świeżym pieczywem. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiŚwiętujemy. Ale co? Jestem... gdzie? I kim? Nie liczy się nic. Prócz bólu i cierpienia. Serce złamane krwawi. Może ona coś zaradzi? GOTOWANA PIETRUSZKA. (pomysł własny;) kilka pietruszek "jarzynka" Pietruszkę oczyściłam, oskrobałam i pokroiłam w plastry. Wrzuciłam do gotującej wody z łyżką przyprawy. Gotowałam do miękkości. Odcedziłam i posypałam jeszcze odrobiną "jarzynki". Podałam na gorąco. Smacznego
W kuchni Karmel-itkioprawiałam. Dla ułatwienia - można kupić gotową - polecam to rozwiązanie! KACZKA NADZIEWANA CEBULĄ I MAJERANKIEM. (przepis całkowicie autorski;) 1 nieduża kaczka 4 cebule 1/2 szklanki majeranku 4 ząbki czosnku jarzynka (zamiast soli) pieprz, pieprz ziołowy ew. czosnek granulowany Oprawioną kaczkę umyłam porządnie i osuszyłam. Sprawdziłam, czy czasem nie ma czegoś zbędnego w środku. Czosnek przepuściłam przez praskę, roztarłam z solą, jarzynką
W kuchni Karmel-itkidorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość wody (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki wody) oraz jarzynkę. Doprowadzamy do wrzenia, chwilę
W kuchni Karmel-itkiwłoszczyzny z rosołu, który wykorzystany został do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu), jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa miksujemy z czosnkiem i jarzynką przy pomocy blendera. Doprawiamy według uznania. Następnie podgrzewamy i podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem. A na deser... KISIEL
W kuchni Karmel-itkisię dzieje..." ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku zagotowuję 1 litr wody(...)napęczniały i zmiękły. Marchew, pietruszkę, ziemniaki obieram i kroję w drobniutką kostkę, wrzucam do garnka. Dodaję por, seler przekrojony na pół, zawartość patelni (cebulę wraz z masełkiem). Wsypuję odrobinę jarzynki (lub dodaję kostkę grzybową) i gotuję całość do miękkości warzyw. Na samym końcu dodaję jogurt naturalny ze śmietaną, uprzednio hartując je wrzątkiem. Ewentualnie doprawiam do smaku. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkiudka kurczaka majeranek jarzynka 2 zabki czosnku 3 liscie laurowe polowka jablka oliwa rekaw do pieczenia Mieso myjemy i osuszamy Na rece wylewamy oliwe i kazde udko smarujemy nia Posypujemy jarzynka i majerankiem Wkladamy do rekawa i do srodka wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, liscie laurowe i pokrojone w cienkie plasterki jablko
Klaudynkowa kuchniakapusty cebula 20 dag zeberek 30 dag kielbasy wedzonej 30 dag boczku 3 liscie laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego jarzynka pieprz sypany maslo maka Myjemy mieso i zagotowywujemy je W tym czasie obieramy warzywa Kroimy w cwiartki marchewke i pietruszke, a ziemniaki w kostke(...)gotujacego odszumowanego miesa wrzucamy warzywa (marchewke, pietruszke, seler, por, zabek czosnku) Wsypujemy 2 lyzki jarzynki, wrzucamy lisc laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie Gotujemy wywar ok 45 min W tym samym czasie szykujemy kapuste i odstawiamy Kielbase, boczek i cebule kroimy w kostke Podsmarzamy na rozgrzanej patelni stopniowo dodajac boczek, cebule i na koncu kielbase Kiedy
Klaudynkowa kuchniazeberka szpinak 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera por 3 zabki czosnku 6 ziarenek pieprzu 4 ziarenek ziela angielskiego 3 liscie laurowe jarzynka jajaka Zagotowywujemy mieso Dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por i zabek czosnku) i przyprawy ( ziele angielskie, pieprz, liscie laurowe i 2 lyzki jarzynki
Klaudynkowa kuchniakulinarnego, która mówiła, że na Ukrainie zwykle gotuje się ją na wieprzowych żeberkach a sposób rozdrobnienia warzyw dużo mówi o gotującym. Ponoć jeśli gospodyni zależy na dobrej opinii to jarzyny pokroi ręcznie, nawet jeśli będzie gotowała kocioł zupy. Starte spotyka się raczej w masowych jadłodajniach. Myślę, że coś w tym jest, ale w dzisiejszych zabieganych czasach nikt się nie obrazi(...)dostając barszcz z jarzynami startymi na tarce. Można go też ugotować bez wkładki mięsnej bo smaków w nim jest dość i bez niej. Ja użyłam fasolki z puszki, ale jak najbardziej można wziąć zwykłą - trzeba ją wcześniej namoczyć i ugotować. To pyszna, rozgrzewająca i bardzo pożywna zupa, w sam raz na zimowy dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSuwalszczyźnie. Tam właśnie jadłam ją pierwszy raz, wiele lat temu. U mnie w domu buraczki były w barszczu albo w soku z sokowirówki, albo w formie paciajowatej, zasmażanej jarzynki. Nie żebym narzekała bo zawsze te wszystkie opcje bardzo lubiłam, ale z perspektywy czasu postrzegam je jako dość nudne. Taką sałatkę z buraczków z cebulką, na zimno, podawano w ośrodku wczasowym(...)Gawrych Rudzie przynajmniej 2 razy w tygodniu. Niektórzy wczasowicze narzekali, ale mnie to bardzo cieszyło bo zakochałam się w niej od pierwszego razu. To ciekawa odmiana dla zasmażanej jarzynki buraczkowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSprawdź inne wyszukiwania: