jaka faszerowane - 1438 przepisów (strona:26/96)

Pieczarki faszerowane 167

walorów smakowych pieczarek nie trzeba nikogo przekonywać. A pieczarki faszerowane – smakują wybornie.       Składniki:     - 8 sztuk dużych pieczarek                   - 250g zwykłych pieczarek (do farszu) - 6 jaj ugotowanych na twardo- pęczek szczypiorku- 2 cebule- mała główka czosnku- 25 dag sera (dałam mozarellę)- 2 papryki czerwone- masło   - czerwona cebula- sól, pieprz- olej  Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam(...)pozostałym serem, ozdobiłam krążkami czerwonej cebuli. Pozostało mi farszu jeszcze na 2 pieczarki, więc nałożyłam go do muszli po przegrzebkach i przygotowałam, jak wyżej. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp 180°C przez ok. 15 minut.Pieczarki faszerowane, to danie  tak bajecznie kolorowe, że do ozdoby wystarczy listek sałaty. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pieczarki faszerowane appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Sos pomidorowy 182

Przepisów na sos pomidorowy jest oczywiście wiele. Ten poniżej charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb(...)może być łagodny lub pikantny, gęsty lub rzadki, gładko zblendowany lub zachowujący strukturę drobnych kawałków warzyw. Teoretycznie można go też stosować zarówno na ciepło jak i na zimno, aczkolwiek najlepiej smakuje ciepły. Sos pomidorowy 2015-03-06 23:33:51 Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem śródziemnomorskich ziół oraz czosnku. Pasuje do szerokiego wachlarza potraw, a przy tym łatwo modyfikować

Kulinarna Pokusa
Faszerowane pomidory 143

wszystko byłoby dobrze, gdyby następnego dnia owe pieczarki nie zaczęły się starzeć w zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :) Składniki: 4 średnie pomidory – 55 dag 4 duże(...)odcisnęłam na sicie z nadmiaru soku. W misce wymieszałam miąższ pomidora, usmażone pieczarki, ugotowany ryż, oliwki i żółty ser. Doprawiłam do smaku solą i tymiankiem. Z pomidorów wylałam sok, jaki wytworzył się po posoleniu. Środki napełniłam farszem, przykryłam odkrojonymi wcześniej wierzchami. Foremkę żaroodporną wysmarowałam masłem, ułożyłam w niej pomidory i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut

Kuchenne zapiski Edyty
Gęś faszerowana ziemniakami 190

pergamin i chrupiąca! Polecam! A tutaj inne smakołyki z gęsi: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie nogi faszerowane Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem   Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona z jabłkami Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej   Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną składniki(...)majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.  Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu

Stare Gary
Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem 154

odstawiamy do lodówki na całą noc, by przeszła nam przyprawami. Jeśli nie macie czasu, to dobrze jak poleży chociaż godzinkę przed pieczeniem w przyprawach. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy nasionka i mieszamy je z miodem. Faszerujemy kaczkę jabłkami. Układamy ją piersiami do góry, tak by jabłka nie wyleciały z kaczki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Pieczemy

Aga w kuchni
Papryka Faszerowana Twarogiem i Tuńczykiem 214

Witam serdecznie Propozycja na pyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko - rozdzielone żółtko od białka

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżówki z budyniem i suszonymi owocami i kruszonką 127

szklanki) 1 duże jajko 100 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 budyń waniliowy mieszanka kandyzowanych owoców (opcjonalnie) 1 jako roztrzepane do posmarowania bułeczek Jak przy każdym cieście drożdżowym zaczynam od zaczynu, drożdże rozpuszczam w 1/2 szklance ciepłego mleka dodaje po łyżeczce cukru i mąki, mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam aż się ruszą(...)budyń, ja z racji tego że to było już któreś z kolei danie w ciągu dnia które wymagało czasu odczekiwania robienia faszerowania itp itd już odpuściłam sobie domowy budyń i przygotowałam budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jak już wspomniałam 1 budyń dla mnie to za mało więc radze rozrobić dwa a resztę która zostanie przełożyć do salaterek

Piekielna Kuchnia Pati
Kotleciki z kurczaka i cukinii 343

naszym ogrodzie nie brakuje cukinii, ja muszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu dań. Do tego doskonale nadaje się do grillowania, można ją faszerować, robić pyszne zupy. Ja zawsze znajdę dla niej zastosowanie. Bardzo lubimy placki z  cukinii. Takie mocno przyrumienione. Tym razem postanowiłam zrobić kotleciki(...)nadmiar płynu z niej odciekł, następnie wystarczy cukinię lekko odcisnąć i dodać do kurczaka. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam  mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 142

pomidorowego  2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania faszerowanych bakłażanów sól, pieprz, oregano, lubczyk, papryka słodka i ostra - wedle uznania vegeta natur - do przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną(...)przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej półce w temp. 180C przez około 20-30 minut. Życzę Wam smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pieczarki faszerowane 352

gałki z mięsa mielonego w pieczarkach. Sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe, oraz jako przekąska na imprezie (taka całkiem konkretna przekąska). Przygotowanie ich nie jest skomplikowane ani bardzo pracochłonne. Czasem gdy planuję zrobić na obiad kotlety mielone, kupuję dodatkowo trochę pieczarek i część mięsa wykorzystuję do faszerowania. Szkodniki oczywiście wyjadają mięcho, zostawiając nietknięte pieczarki, ale kto im zabroni? Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Faszerowane ziemniaki a’la gyros 181

Faszerowane ziemniaki a’la gyros Ziemniaki a’la gyros , to prosty sposób na obiad . Smakują każdemu , bo kto nie lubi gyrosa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wykonanie nie przysparza żadnych kłopotów , potrawa jest bardzo prosta . Można ją zaliczyć do serii domowe fast food . Nie muszę już pewnie nawet dodawać ,że moje dzieci były zachwycone(...)wydrążoną łódeczkę ziemniaka , lekko solimy , napełniamy farszem . Zapiekamy w piekarniku około 10 minut , po tym czasie posypujemy serem i jak tylko się roztopi – podajemy . Gotowe , najlepiej smakują z sosem jogurtowo – czosnkowym lub koperkowym . Smacznego   Post Faszerowane ziemniaki a’la gyros pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Pierś indycza faszerowana daktylami 147

lubimy. Jeszcze zdanie lub dwa o samych esencjach. Na Knorrowym profilu na fejsie sporo ludzi sobie żółć upuszcza i narzeka na "chemię". Absolutnie Knorra bronić nie zamierzam (bo jak każdy producent tego typu środków spożywczych używa to i owo z czym się nie zgadzamy), ale akurat te esencje są wielce przyzwoite. Zachęcam przy okazji gdzieś w sklepie do zapoznania(...)widzimy nic złego w stosowaniu takiego czegoś. Przejdźmy zatem do przepisu.  Dzisiaj mamy dla was wspomnianą wcześniej indyczą pierś faszerowaną daktylami w towarzystwie puree ziemniaczanego z dodatkiem chrzanu, polanym sosem morelowym. Tak na marginesie: aż drgawek dostaję jak ktoś właśnie w takim kontekście używa słowa "w towarzystwie". I może jeszcze pod kołderką z sosu morelowego? Potrzebujemy

Marder&Marder Manufacture
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 645

przekładamy do specjalnego woreczka z końcówką i dekoracyjnie rozkładamy na połówkach jajek. Półmisek dekorujemy zieleniną, układamy jajka, całość posypujemy utartymi żółtkami jak złotym deszczem. Podajemy lekko przechłodzone nie później niż 30 minut po przygotowaniu. 2)JAJKA FASZEROWANE W MAJONEZIE SKŁADNIKI: 10 jajek ugotowanych na twardo puszka pasztetu z drobiu lub królika (20dag) 3 łyżki gęstej śmietany 25 dag małych

Moja Książka Kucharska
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 184

turystykę. Mimo to nie jest tu tłoczno, ludzie życzliwi, jedzenie dobre, a widoki i wrażenia niezapomniane. Ten mały bałkański kraj, podobnie jak kiedyś Aleksander Wielki podbił kolejny ląd - moje serce. Gorąco polecam. Macedończycy bardzo często jadają faszerowane papryki, najczęściej z mięsem i ryżem. U nas na blogu wersja light. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Faszerowana papryka

Moja Mama Gotuje
Papryka faszerowana pstrągiem 154

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka

Pobite gary Barbary
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 185

minut. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem.   Farsz gotowy. Teraz zajęłam się przygotowaniem mięsa do faszerowania. Schab nacięłam wzdłuż przez całą szerokość, ale nie do końca. Po rozłożeniu ma wyglądać jak otwarta książka. Mięso ponownie złożyłam,   odwróciłam na dugą stronę i nacięłam w ten sam sposób jak poprzednio. Mięso po rozłożeniu musi

Kuchnia u Krysi
KALAREPA – POWRÓT NA POLSKI STÓŁ 161

Będziesz krzepka jak kalarepka! Już w starożytnym Rzymie była znana jako kapusta pompejska, ale do nas zawitała dopiero na początku XIX wieku. Ze względu na

COOKMAGAZINE
Zielone, owsiane naleśniki szpinakowe z twarożkiem i granatem 164

smażymy na dość dużym ogniu. Gdy naleśnik będzie nam ładnie odchodził od patelni, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Faszerujemy masą twarogowo-jogurtową, posypujemy ziarnami granatu, zawijamy w rulonik lub składamy w trójkąty - jak wolimy. Posypujemy ziarnami granatu. Ja położyłam masę twarogowo-jogurtową na wierzchu, by nadać im ładniejszego efektu. Smacznego

Be Fit Be Strong
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 223

Dzisiaj mamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju + 0,5 l - 1 łyżka musztardy

Kuchenne Wariacje
jajka faszerowane z pieczarkami 185

Zrobiła je moja mama na Wielkanoc, Wy możecie wypróbować ten przepis za rok lub podać je jako przekąskę na zimno, nawet teraz, w okresie nie-wielkanocnym :) Mimo, że wszelkich wymyślnych faszerowanych jaj nie lubię, to te, proste, bardzo mi posmakowały :) JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI przepis mamy ;) // 8 porcji ~8 jajek ~150g pieczarek ~łyżeczka masła ~łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku

chili & sugar
Pieczony schab z kością 123

produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia: - Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym - Pierś indycza faszerowana daktylami  Zresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą. Tak jak już wcześniej o tym wspominałem to taki jakby skondensowany smak, taki wywar jakby

Marder&Marder Manufacture
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 145

Mężowi z całego dania najbardziej smakował makaron. Natomiast mi i Synkowi aż się uszy trzęsły. No cóż, nie każdy musi być amatorem faszerowanej papryki - o czym przekonuję się co roku :) Mimo to, co roku będę ją przyrządzać jako pełne zdrowia sezonowe danie. Może kiedyś trafię w gusta Męża. A może nie. W końcu każdy ma swoje smaki

Kuchnia po mojemu
Jajka grzybki z niespodzianką 202

Urocza ozdoba wielkanocnego stołu, a jednocześnie pyszna przekąska na zimno - faszerowane jajka w kształcie grzybków :) Kapelusiki są barwione zwykłą herbatą - bardzo proste do zrobienia a jakie efektowne :) Tak podanymi jajkami wzbudzicie na pewno zachwyt gości :) SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo mocny wywar z herbaty (ja użyłam 3 saszetki na 1 szkl wrzątku) 2 rzodkiewki 2 plasterki szynki majonez(...)farsz z żółtek, wydrążonych białek, szynki, rzodkiewek, szczypiorku, majonezu i ewentualnie sera żółtego. 5. Farszem nadziać jajka, ułożyć na talerzu obciętą częścią do dołu. Przykryć zabarwionymi na brązowo kapelusikami. Jak widać na zdjęciu, herbata barwi tylko wierzchnią warstwę jajka, przy czym absolutnie nie zmienia jego smaku. Inspiracja: Kuchnia Broni

Kto ugości moich gości?
Pomidory faszerowane mięsem 164

przeciwutlaniacz najlepiej przyswajany jest przez ludzki organizm po chociaż lekkim podgrzaniu. Właściwie to pomidory w ogóle nie lubią niskich temperatur (podobnie jak ja:) i surowe, w lodówce tracą swój cudowny smak. No to zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala

Pełny talerz
Papryka faszerowana warzywami 226

Dopóki trwa sezon na świeże warzywa staram się korzystać z niego jak najwięcej. Teraz najlepiej smakują i można je łączyć w przeróżnych układach. Dzisiaj przedstawiam paprykę faszerowaną warzywami. Tak przygotowana może być dodatkiem do głównego dania dla 4 osób lub kolacją dla 2. Smaki świetnie się uzupełniają. Składniki dla 4 osób: 2 czerwone papryki 1 cebula 250g   pieczarek

Pełny talerz
Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą 182

gama smakowych farszy jest nieograniczona. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować połączenie ziemniaków z kapustą i polędwicą łososiową a całość zapieczona pod mozzarellą. Jaki efekt? Wizualnie super .. a smakowo? Aby się przekonać polecamy je przygotować :)  Ziemniaki pod mozzarellą faszerowane kapustą SKŁADNIKI: 2 duże ziemniaki 10 dag kapusty włoskiej 2 plastry łososiowej polędwicy wieprzowej koperek sól pieprz 4 plastry mozzarelli szczypiorek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania