rękach sok ! Składniki ( na 12 szt.): 300 g "wiórek" pozostałych po odciśnięciu soku ( w tym około 200g z marchwi, 100 g z jabłek ) 200 g cukru 2 jajka całe 210 ml oleju rzepakowego 60 ml jogurtu naturalnego 240 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu(...)pyszne wypieki. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę. Przygotować 2 miski. W jednej misce wymieszać składniki suche, czyli: mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, cynamon, imbir. Do drugiej miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, olej rzepakowy - mieszamy rózgą lub miksujemy mikserem - nie ubijamy ! Jajka muszą się tylko roztrzepać i połączyć z pozostałymi składnikami. Do mokrych składników dodajemy suche - dokładnie mieszamy. Wsypujemy
kolorowotorcikoworazowego pieczywa i popić szklanką soku 100% ( wycisnąć samemu lub korzystać z tych dobrych, sklepowych, np. Tymbark ). Składniki: 3-4 łyżki pokrojonego pora 3 średniej wielkości pieczarki 3 jajka sól morska olej rzepakowy do smażenia dodatkowo: pieczywo razowe pełnoziarniste sok 100% Tymbark grejpfrut Wykonanie: Pora pokroić w pół plastry. Pieczarki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę(...)patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wsypać pora, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki - smażyć aż por zmięknie. Na koniec warzywa posolić. Do miseczki wybić jajka. Widelcem lub trzepaczko delikatnie je rozkłócić. Jajka wlać do patelni - na warzywa. Zmniejszyć płomień na minimum, przykryć patelnię pokrywą i smażyć, aż omlet się zetnie. Usmażony omlet wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem
kolorowotorcikowowarzywo" także polecam ! Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować. Składniki: 1 kalapepa 1 seler 2 jajka 1/3 szkl. mąki 3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne ) sól pieprz kolorowy, np KAMIS olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Warzywa obrać ze skóry, pokroić(...)Plastry selera i kalarepy obgotować przez 3-4 minuty. Nie rozgotować ! Obgotowane warzywa ostudzić, przyprawić pieprzem kolorowym, ewentualnie dosolić. Przygotować 3 miseczki lub 3 głębokie talerze. W jednym rozmącić jajka, do dwóch kolejnych wsypać mąkę oraz płatki owsiane. Plastry selera i kalarepy obtaczać w mące, potem moczyć w rozmąconym jajku, na koniec panierować w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym oleju
kolorowotorcikowozielone. I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta pieprzu Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę, połączyć z mąką, rozcierając palcami lub siekając nożem. Dodać jajko, żółtko, sól i bazylię - zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 40 minut w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Spód podpiec
kolorowotorcikowonowe przepisy. Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy(...)zalewamy wodą, moczymy i odciskamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 4. Soję, bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, uzyskując jednolitą masę. 5. Do masy dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki
Pasja Smakumnie niesamowite wrażenie smakowe. Nie mogę się oprzeć tworzeniu i wypróbowywaniu nowych połączeń. [Przepis stąd . z moją modyfikacją] Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 1 cukinia 1 papryka czerwona 200 g startego żółtego sera 50 g szynki konserwowej 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka koperku pieprz Wykonanie: 1. Ciasto(...)Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty, nakłuć widelcem i posypać większością sera. 3. Na serze ułożyć cienkie plastry cukinii, paski papryki i paski szynki szynki. Posypać pieprzem. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, resztą sera i koperkiem. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut
Pasja Smakuwersji zasmakowała i kawałki piersi z kurczaka, które akurat miałam w lodówce. Wyszło całkiem fajne połączenie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 cukinia kilka plasterków piersi z kurczaka 4 plastry żółtego sera kilka pomidorków koktajlowych 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 łyżka koperku pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych(...)przyprawy. 4. Na cieście ułożyć cienkie plastry cukinii, kurczaka i rozerwane na mniejsze kawałki plastry sera. Posypać pieprzem. Ułożyć kilka pomidorków koktajlowych, rozkrojonych na pół, środkiem do góry. 5. Jajka połączyć ze śmietaną i koperkiem. Zalać warzywa. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut
Pasja Smakulodówce składników: serka mascarpone i śliwek, dodatkowo wykorzystałam także znalezione w spiżarni płatki migdałowe. Wyszło całkiem fajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd ] : 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru
Pasja Smakusię w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler i kukurydzę odcedzić. 2. Jabłka(...)jajka, pomidory, ogórki, cebulę i plastry ananasa pokroić w drobną kostkę. 3. Szczypiorek posiekać. 4. Szynkę pokroić w paseczki. 5. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. insertCookd("2009d85c75ee51aa0f695554b7c9ba86
Pasja Smakudzięki tym kanapkom trochę zapomniałam o śnieżycach za oknem i gorących grzejnikach. Składniki? Prawie każdy będzie miał je wszystkie w domu, więc nie ma tu nic skomplikowanego. Składniki: 4 jajka chleb (u mnie razowy - z takim smakują najlepiej) masło majonez rzeżucha sól Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. 2. Chleb smarujemy masłem, układamy na kromkach pokrojone(...)plasterki jajka, smarujemy je majonezem i posypujemy rzeżuchą. 3. Do smaku można posolić kanapki odrobiną soli
Pasja SmakuChrzan i jajka. To jedne z moim skojarzeń z Wielkanocą, dlatego ta sałatka to dobry pomysł na Święta. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: pierś z kurczaka 5 jajek 30 dag żółtego sera puszka kukurydzy słoik marynowanej cebulki chrzan majonez mały jogurt naturalny szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę, przyprawić i podsmażyć na patelni. 2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. 3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki. 4. Chrzan wymieszać z majonezem i jogurtem. Zalać sosem wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku. Posypać posiekanym szczypiorkiem. insertCookd("a2e65ba76b639af1b6ed15741830c836
Pasja Smakuwłasne pomidorki koktajlowe z przydomowej grządki, wędzony boczek i natka pietruszki - także z ogródka. Pełnia szczęścia i smaku. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 12 pomidorków koktajlowych 20 dag boczku pół pęczka natki pietruszki 2 jajka 10 dag żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść(...)składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną prostokątną formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony w półplasterki boczek. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, serem i pieprzem. Wlać na ciasto. 5. Na masie jajecznej ułożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażony boczek. Między boczkiem i pomidorami ułożyć natkę pietruszki
Pasja Smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Farsz: 300 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 1 jajko 1 cebula sól, pieprz Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)miski. 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Odstawić do ostygnięcia. 3. Rozdrobnić widelcem biały ser i dodać do ostudzonej kaszy. 4. Do farszu wbić jajko, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować krążki ciasta, nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie w dużym
Pasja Smakukonopny (wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat). Ale olej lniany też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać(...)angielskie i liście laurowe i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch
Pasja Smakutartej postanowiłam wykorzystać chipsy (u mnie o smaku pomidorowym), które akurat miałam w szafce. Wyszło ciekawie, chociaż pewnie niezbyt odkrywczo. Składniki: filet z kurczaka średniej wielkości paczka chipsów jajko sól, pieprz Dodatkowo: młode ziemniaki ulubiona surówka lub tak jak u mnie marchewka z groszkiem Wykonanie: Filet podzielić na porcje, każdą rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Chipsy zmielić(...)drobno, jajko rozkłócić, doprawić solą i pieprzem. Filety maczać w jajku, a następnie w zmielonych chipsach. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Pasja Smaku