dzięki tym kanapkom trochę zapomniałam o śnieżycach za oknem i gorących grzejnikach. Składniki? Prawie każdy będzie miał je wszystkie w domu, więc nie ma tu nic skomplikowanego. Składniki: 4 jajka chleb (u mnie razowy - z takim smakują najlepiej) masło majonez rzeżucha sól Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. 2. Chleb smarujemy masłem, układamy na kromkach pokrojone(...)plasterki jajka, smarujemy je majonezem i posypujemy rzeżuchą. 3. Do smaku można posolić kanapki odrobiną soli
Pasja SmakuChrzan i jajka. To jedne z moim skojarzeń z Wielkanocą, dlatego ta sałatka to dobry pomysł na Święta. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: pierś z kurczaka 5 jajek 30 dag żółtego sera puszka kukurydzy słoik marynowanej cebulki chrzan majonez mały jogurt naturalny szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić(...)kostkę, przyprawić i podsmażyć na patelni. 2. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. 3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki. 4. Chrzan wymieszać z majonezem i jogurtem. Zalać sosem wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku. Posypać posiekanym szczypiorkiem. insertCookd("a2e65ba76b639af1b6ed15741830c836
Pasja Smakuwłasne pomidorki koktajlowe z przydomowej grządki, wędzony boczek i natka pietruszki - także z ogródka. Pełnia szczęścia i smaku. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 12 pomidorków koktajlowych 20 dag boczku pół pęczka natki pietruszki 2 jajka 10 dag żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść(...)składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną prostokątną formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem. 3. Na patelni podsmażyć pokrojony w półplasterki boczek. 4. Jajka połączyć ze śmietaną, serem i pieprzem. Wlać na ciasto. 5. Na masie jajecznej ułożyć pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i podsmażony boczek. Między boczkiem i pomidorami ułożyć natkę pietruszki
Pasja Smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Farsz: 300 g kaszy gryczanej 250 g białego sera 1 jajko 1 cebula sól, pieprz Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)miski. 2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Odstawić do ostygnięcia. 3. Rozdrobnić widelcem biały ser i dodać do ostudzonej kaszy. 4. Do farszu wbić jajko, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Z podanych składników wyrobić ciasto. Formować krążki ciasta, nakładać łyżeczką farsz i dokładnie zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie w dużym
Pasja Smakukonopny (wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat). Ale olej lniany też świetnie się sprawdza w przypadku tych pierogów - polecam! Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 120 g suszonych grzybów cebula jajko sól, pieprz 2 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt liście laurowe ziele angielskie Ciasto: 400 g mąki 1 jajko ¾ szkl. wody sól Wykonanie: Suszone grzyby dobrze wypłukać(...)angielskie i liście laurowe i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W misce połączyć kapustkę z grzybami i cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wbić jajko, wymieszać. Na koniec dodać olej lniany. Z podanych składników wyrobić ciasto. Wycinać krążki i łyżeczką nakładać farsz. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch
Pasja Smakutartej postanowiłam wykorzystać chipsy (u mnie o smaku pomidorowym), które akurat miałam w szafce. Wyszło ciekawie, chociaż pewnie niezbyt odkrywczo. Składniki: filet z kurczaka średniej wielkości paczka chipsów jajko sól, pieprz Dodatkowo: młode ziemniaki ulubiona surówka lub tak jak u mnie marchewka z groszkiem Wykonanie: Filet podzielić na porcje, każdą rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Chipsy zmielić(...)drobno, jajko rozkłócić, doprawić solą i pieprzem. Filety maczać w jajku, a następnie w zmielonych chipsach. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Pasja Smakuszynkę. Najbardziej tartach lubię to, że są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz: pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% pieprz suszony koperek Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć(...)lodówki na około 30 minut. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka połączyć ze śmietaną, koperkiem i pieprzem. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę. Ułożyć ugotowanego kalafiora, szynkę i pomidorki koktajlowe. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec przez ok. 35 minut w temperaturze 180 st.C. insertCookd("bf63f240ceb7f9024426a27988e0090a
Pasja Smakumojemu. W Anglii dodaje się jeszcze pomidory, bekon i np. pieczywo w postaci tostów. Składniki: /dla 2 osób/ 4 frankfurterki 2 pieczarki puszka fasolki w sosie pomidorowym 2 jajka boczek lub bekon sól, pieprz Wykonanie: Frankfurterki ponacinać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pieczarki, kiełbaski i plastry boczku podsmażyć na patelni. Fasolkę podgrzać w rondelku. Jajka rozkłócić(...)widelcem, doprawić do smaku i szybko usmażyć jajecznicę. Można też podać jajka sadzone. Wszystkie elementy śniadania ułożyć na jednym talerzu obok siebie. Podawać z pieczywem. a w tle angielskie piwo "Wojtek" z browaru Beartown insertCookd("48d1e184da36d3d986da417d6efc0195
Pasja SmakuUwielbiam ser camembert. Dziś proponuję Wam szybką, ale ciekawą przystawkę. Warto podać ją np. na rukoli z kilkoma kroplami octu balsamicznego. Składniki: 1 camembert 1 jajko bułka tarta mleko mąka sól pieprz kilka łyżeczek żurawiny do mięs garść rukoli kilka kropli octu balsamicznego olej do smażenia Wykonanie: Camembert pokroić na osiem trójkącików. Jajka rozkłócić widelcem, dodać sól i pieprz(...)smaku. Trójkąciki kolejno panierować w mleku, mące, jajku i bułce tartej. Taki zabieg sprawi, że panierka nie będzie odpadać od sera. Smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Na talerzu rozłożyć rukolę i skropić ją kilkoma kroplami octu balsamicznego. Na niej ułożyć usmażony camembert i kilka łyżeczek żurawiny. insertCookd("696acdea521fd33c014f737c51ee5763
Pasja Smakuprzerażeni, bo nie ma w nim go ani grama. Źródło: "Moje Smaki Życia", nr 12/2013, s. 104. Składniki: 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 3 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz curry Wykonanie: Soczewicę ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć(...)cebulę i marchew przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż i bez tego pasztet
Pasja Smakuposypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... Składniki: 250g filetu z kurczaka, ciasto francuskie, 100g pieczarek, łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 50g wędzonego boczku, jajko, 100ml śmietany 18%, sól, biały pieprz, 50g startego oscypka, 2 łyżki posiekanego szczypioru. Wykonanie Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem(...)wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie
Z miłości do słodkościDodanie jej poleciła mi Patyska – jak dwie blogerki zaczynają gadać, to często kończy się opowieścią o tym, co mają na obiad i czym to będą przyprawiać Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego(...)można pominąć) 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki chili w proszku lub płatkach sól, pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu
Poezja smakuboskie! Co prawda nie każdemu pasuje ananas, jednak ja uważam że to właśnie on nadaje sałatce wyrazu;) Składniki: - 1/2-3/4 puszki ananasa (w kawałkach) - 2 białe części pora - 3-4 jajka ugotowane na twardo - 2 jabłka - 300-400g szybki Babuni lub Litewskiej - 2/3-1 puszki kukurydzy - 200-300g sera żółtego (twardego) - majonez Babuni (Hellman's) lub inny Do miski(...)razy przekładając majonezem-nie mieszając. Np. 1. warstwa-pokrojony w miarę drobno ananas 2. warstwa-pokrojone białe części porów 3. warstwa-ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajka 4.Na to wykładam kilka łyżek majonezu-tak aby przykryć warstwę jajek (nie za grubo) 5.Następnie pokrojona w kostkę szynka 6.Na to pokrojone w kostkę jabłka 7.następnie wykładamy kolejną
Smaczne Zdrowemnie. Szaro, zimno i ten deszcz...Aż się nie chce wychodzić nigdzie z domu. Całe szczęście, że w spiżarni miałam składniki do upieczenia pysznych, kruchych ciasteczek. Najmłodsza córka uwielbia jajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam poeksperymentować i na cieście(...)Składniki: -460g mąki orkiszowej -350g masła(dałam twarde) -140g ksylitolu -kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo(nie trzeba, ale ja użyłam): -1 łyżeczka kakao -trochę czekoladek z jajek Kinder niespodzianki -karmel Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do misy melaksera wraz z mąką, ksylitolem i aromatem waniliowym zagnieść hakiem. Następnie wyrobić w rękach, tylko do połączenia składników(można
Smaczne Zdrowemój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę(...)doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmarować lekko masłem lub oliwą, wylać na nią ubite jajka. Na masę powrzucać rozdrobniony serek i całe pomidorki. Posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok.30-35 minut w temp.170-180*C, termoobieg. Uwaga na pomidorki - są bardzo gorące. Smacznego
Smaczne Zdrowe