jajko - 22300 przepisów (strona:712/1487)

GALARETKI DROBIOWE. 320

bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna. mięso z rosołu marchew z rosołu puszka zielonego groszku 5 jajek puszka kukurydzy Jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą i obieram. Kukurydzę i groszek odsączam z zalewy,marchewkę kroję w plasterki, a mięso oddzielam od kości. Na dno każdej szklaneczki(...)wkładam połowę jajka. Zasypuję kukurydzą, układam warstwę kurczaka, a na to dodaję groszek. Całość uwieńczam plastrami marchewki. Tak przygotowane szklaneczki zalewam zimnym bulionem, aby zakrył wszystkie składniki. Odstawiam do lodówki na noc (min. 4h). SMACZNEGO! ***** Pozdrawiam, a w szczególności tych, co krzątają się w pocie czoła i dopinają wszystkiego na ostatni guzik. Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 238

Lubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez, postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami. Tegoroczne święta spędzam w rodzinnym gronie, goszcząc u siebie część rodziny. Dzięki temu mam możliwość wyżycia się w kuchni i przetestowania nowatorskich pomysłów. Także mogę sprawdzić, jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto

W kuchni Karmel-itki
MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. 213

punkcie Karmel-itka nie jest. Dlatego są naleśniki w najprostszej formie podania. MIĘTOWE NALEŚNIKI Z ZIOŁOWYM TWAROŻKIEM. /autorski;/ na 10 - 12 dużych naleśników naleśniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek: 1/2 kostki chudego twarogu 200g jogurtu greckiego (1/2 dużego kubka) pęczek szczypiorku pęczek mięty pieprz ziołowy, sól olej(...)rzepakowy do smażenia Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie  roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta  naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie

W kuchni Karmel-itki
KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. 217

kuchni. KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. /przepis własny;/ na tortownicę o średnicy 25 cm kruche ciasto: 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 2 jajka szczypta soli masa kubusiowa: 1,2 litra soku typu Kubuś (900 ml + mały 300 ml) 4 budynie waniliowe (proszek) 1 - 1,5 szklanki cukru kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny(...)szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko   Margarynę siekam z mąką i proszkiem, dodaję cukier, jajka, proszek do pieczenia, sól, zagniatam szybko ciasto. Zawijam w folię i na 30 minut odkładam do lodówki. Tortownicę smaruję delikatnie margaryną, wylepiam ciastem spód i boki. Nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam ciasto, podpiekam  przez 10 minut, aż się nieco

W kuchni Karmel-itki
SCHABOWE Z INDYKA. 207

się przed wiatrem. Krople deszczu rozbryzgują się na szybie, po czym spływają strumykami. Bawię się błyszczącymi jak kocie oczy guzikami. SCHABOWE Z INDYKA. /własny;/ podwójny filet z indyka jajka nieco mleka bułka tarta sól czosnkowa, pieprz kolorowy tymianek Fileta dzielę na pojedyncze, następnie kroję w mniej więcej równej grubości i wielkości kawałki. Rozbijam je delikatnie, nacieram solą, pieprzem, tymiankiem(...)Rozrabiam jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w jajku i bułce tartej. Smażę z obu stron na złoto. Podaję z surówką z kapusty czerwonej. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 158

niebiesko - różową. W smaku przypomina mi nieco dorsza, pomimo lekkości, ma inną konsystencję, inną strukturę. TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. /przepis spontaniczny; / 500g filetów z tilapii (pewnie dostaniecie ze skórą) jajko mąka bułka tarta posiekana natka pietruszki posiekana bazylia posiekane oregano pieprz cytrynowy sól sok z cytryny olej do smażenia Filety płuczę, osuszam. Wkładam do miski, posypuję solą, pieprzem, posiekanymi ziołami(...)skrapiam sokiem z cytryny  i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym.  SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
DORSZ SMAŻONY PANIEROWANY. 153

ryby na świątecznym stole. na przykład TILAPIA czy właśnie dorsz. DORSZ PANIEROWANY SMAŻONY. /przepis spontaniczny;/ dorsz świeży oprawiony (u mnie kawałki z grzbietem, a'la dzwonki) bułka tarta mąka jajko sól, pieprz cytrynowy olej do smażenia Oprawionego dorsza myję, suszę. Bułkę mieszam z mąką w stosunku 3 : 1 (3 objętości bułki, 1 objętość mąki). Rybę solę, posypuję pieprzem, skrapiam sokiem(...)cytryny i zostawiam na 30 minut. Cytryna "zabije" specyficzny smak ryby. Jajko roztrzepuję. Panieruję kawałki ryby najpierw w jajku, potem  w mieszance bułki tartej i mąki. Opanierowane ryby układam na rozgrzanym oleju, smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączam z nadmiaru  tłuszczu na ręczniczku papierowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 197

zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam z białych błonek, płuczę, osuszam ręczniczkiem papierowym. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażam z każdej strony  po około 1 minucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam(...)czym jeszcze raz przesmażam, aby się nieco zredukowały. Następnie traktuję je blenderem, aby powstała pasta  i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na  całej długości polędwicy i tak, żeby z łatwością można było owinąć je wokół polędwicy. Na szynkę wykładam pieczarki

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ŁASUCHA. 38199

sałatka? Przestaje gryźć zaskoczony, zdruzgotany, przyłapany na gorącym uczynku. - Ty to już musisz wszystko wiedzieć. Tak. Lubię być dobrze poinformowana. SAŁATKA ŁASUCHA. /własny;/ 1/2 opakowania makaronu ryżowego 6 jajek 200g szynki drobiowej puszka kukurydzy słoik marchewki z groszkiem 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych posiekany pęczek pietruszki 1 por sól, pieprz(...)łyżeczki musztardy Jajka gotuję na twardo, studzę, po czym obieram ze skorupek. Kroję w kostkę. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, szynkę kroję w kostkę, pora w talarki.  Wrzucam do miski, wsypuję makaron. Dodaję odcedzony groszek i marchewkę,  ale kukurydzę dodaję z zalewą - zostanie wchłonięta przez makaron, dzięki czemu  nie wpije on majonezu, nie będziemy musieli go dodawać

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 180

dzieła! ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. /własny;/ opakowanie ciasta francuskiego opakowanie twarożku (150-200g) suszone oregano i bazylia pieprz cytrynowy 500g łososia w płacie 1 jajko Łososia płuczę pod zimną wodą, odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków(...)łatwością można było rybę zawinąć w ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję (łyżkę lub dwie) twarożku z ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę. Jajko roztrzepuję. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układam  kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 229

Zapach wanilii unosi się w powietrzu, wypełnia cały dom. Ręce oklejone ciastem, rozsypana wszędzie mąka, rozbite na podłodze jajka i lepkie od cukru policzki. Nic jednak nie przeszkadza, aby cieszyć się z wypiekanych ciasteczek. Kruchych, cienkich, delikatnych jak ona. Mała, w dwóch kiteczkach, stoi na stołku przy blacie, a uśmiech nie znika z jej rumianej buzi. Też tak miałam(...)około 30 sztuk wycinanych szklanką 250 g mąki pszennej 120 g cukru pudru łyżeczka ekstrakty waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej margaryny  1 jajko Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia mieszam i następnie rozcieram na sypką substancję, przypominającą konsystencją  wilgotny piasek. Następnie wbijam jajko, dodaję ekstrakt waniliowy i całość zagniatam na gładkie ciasto. Posypuję

W kuchni Karmel-itki
ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM 207

babeczek: 75g mixy sałat Active Fit&Easy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski wanilii 60ml oleju roślinnego 100 ml mleka 1 duże jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia z czubkiem sos waniliowy: szklanka kremówki 2-3 łyżki cukru brązowego 1/2 laski wanilii Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.   Sałatę miksuję wraz z olejem na gładką(...)pastę.    Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Jajko ucieram z cukrem brązowym na kremową,  puszystą masę (około 3-5 minut). Wanilię przecinam wzdłuż, wyskrobuję ziarenka i dodaję  do utartych jajek. Następnie na zmianę dodaję i mieszam po łyżce pasty z sałaty i mąki  z proszkiem, wszystko musi odbywać się bardzo delikatnie.   Masa, natomiast, musi

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z białych szparagów z łososiem 209

Zupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy . Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe(...)kremówki 30% 2 średniej wielkości ziemniaki 1 średnia cebula duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli dodatkowo: koperek dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo dodatkowo: wędzony łosoś dodatkowo: groszek ptysiowy lub grzanki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi myjemy, odcinamy główki (zostawiamy je na później

Poezja smaku
Hiszpańska carbonara 1553

niż w przepisie. Hiszpańska carbonara – składniki: 320 g makaronu penne 70 g kiełbasy chorizo 1/2 – 1 czerwona papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 1 duże jajko ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sok z połowy cytryny oliwa z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej

Poezja smaku
Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym 198

trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania