jajko - 22300 przepisów (strona:221/1487)

Żurek na zakwasie 192

gęstej, kwaśnej śmietany do zup o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki pszennej;3 łyżki startego chrzanu ze słoiczka;Sól;Pieprz;1/2 natki pietruszki;Jaja ugotowane na twardo - 1 jajko na 1 talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry. Pietruszkę i selera obrać. Wszystkie jarzyny wrzucić(...)mąką, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i gotować jeszcze przez około 5 minut.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, posypaną drobno posiekaną natką pietruszki i np. w chlebkach zamiast talerzy.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ilość zakwasu dodawanego do zupy należy dostosować do swoich preferencji smakowych. Im zakwasu

Gospodyni Miejska
351 + Jadłospis. 127

razowa czosnkowa pizza* z jajkiem, kukurydzą, pomidorem, szynką i mozzarellą*razowo-pszenna, dodałam granulowany czosnekWytrawne śniadania bywają u mnie rzadko, ale jak już są to (zazwyczaj) jest to jajecznica, ale nie tym razem, tym razem jest pizza, ale jajko musi być, nie ma innej opcji.Idę odkopać walizkę.Jeszcze tylko 4dni. To już?  Wczoraj udało mi się uwiecznić (prawie

More food, love and dreams
619. Gofry z .... .ziemniakiem? 133

Gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem z jajkiem sadzonym i szynką, pomidorki koktajlowe(potem jeszcze keczup)Kto by powiedział, że gofry z ziemniakiem będą takie dobre *.*Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3Składniki:100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków50g mąki70-80ml mlekajajkołyżka rozpuszczonego masła1/2 proszku do pieczeniaszczypta sodysól, pieprz, ziołaBiałko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę

More food, love and dreams
ROLADKI Z SZYNKI Z MASĄ JAJECZNO- CHRZANOWĄ 265

Zamiast podania tradycyjnej wedliny, polecam taki szybki i pyszny sposóbSkładniki:10 plastrów szynki8 jajek2 łyzki chrzanułyzeczka musztardy dijon Kamispęczek szczypiorku sól morska Kamispieprz młotkowany z  kolendrą KamisWykonanie:Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce o dużych oczkach , mieszamy z musztardą i chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy posiekany szcypioek, mieszamy. Gotową pastę nakładamy na plastry wędliny, zwijamy w ruloniki.Uk

Z Majeczką w kuchni
ŻUREK CHRZANOWY 139

ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy(...)zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczonącebulkę

Z Majeczką w kuchni
ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 156

pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie.Składniki:pęczek świeżego szczawiu20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego, ja użyłam szpinak rozdrobniony

Z Majeczką w kuchni
RACUCHY TWAROGOWE 155

lubię ... na kolację, śniadanko jak kto woliSkładniki:2 jajka20 dag tłustego twarogu2/3 szklanki mąki1/2 szklanki mlekaopakowanie cukru waniliowego2 łyżki cukru1 pomarańczaolej do smażenia3 łyżki rodzynek Bakalland2 łyżki wiórek kokosowychWykonanie:Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Dodaj cukier, cukier waniliowy, miksuj. W drugiej misce wymieszać żółtka z mąką i twarogiem. Wymieszać, dodać mleko, wymiksować do gładkości ciasta

Z Majeczką w kuchni
OMLET Z SEREM 152

Najprostszy jaki znam, a tak bardzo lubiony przez moje dzieci. Pyszny Składniki:3 jajka3 łyżki mąki1/3 szklanki mlekasól, pieprz3 plastry żóltego seraWykonanie:Jajka rozkłócamy, dodajemy mąkę i mleko, dobrze mieszamy zeby nie było grudek.Na rozgrzaną niewielka ilosc oleju wylewamy masę jajeczną. Kiedy się dobrze zetnie z jednej strony przewracamy na drugą.Po ścięciu, układamy na połowie żólty ser, przykrywamy

Z Majeczką w kuchni
WIEJSKI OMLET 164

Pomysł na szybkie pyszne sniadanko, pełne kolorowych dodatków.Polubią je nawet niejadkiSkładniki:3 jajka2 pomidory3 plastry szynkimała cebulkaKawałek swojskiej kiełbasy2 plasty żóltego serakilka gałązek szczypiorku1/3 szkl mlekaWykonanie:Jajka rozkłocamy, dodajemy sól, pieprz, wrzucamy posiekany szczypiorek. Na rozgrzany olej wrzucamy pokojoną kiełbasę i wędlinę, dodajemy posiekana cebulę, zrumieniamy.Dodajemy ćwiartki pomidora, chwilkę dusimy.Dodajemy kosteczki zóltego sera, szybko mieszamy, wylewamy masę jajeczną

Z Majeczką w kuchni
Piaskowiec z owocami 351

pieczenia2 szklanki mąkiowoce (my użyłyśmy 4 jabłek)cukier puder do posypaniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem, do czasu aż powstanie puszysta, jasna masa.Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą

W kuchni Katie
Kaki z parowaru w naleśniku :) 201

ostatnio się zarzekałem, że długo go nie zjem, nie wytrzymałem :)Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 0,5%2 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka 1 kaki 1 banan 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 4 kostki czekolady gorzkiej 4 kostki czekolady białej łyżka wiórków kokosowych Naleśniki pewnie każdy robi(...)swojemu. Ja zrobiłem je z 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajek, 1 szklanki mleka, 2 łyżek oliwy z oliwek, wszystko zmiksowałem i usmażyłem naleśniki.Naleśniki odkładamy pod przykryciem, żeby nie wystygły za bardzo, można też w między czasie wszystko robić :) Żeby naleśniki i nadzienie, razem skończyło się robić.Kaki myjemy i obieramy jak jabłko, kroimy w grubsze plasterki

Parowar Faceta
Pancakes! Pyszne placuszki zza oceanu 282

jako śniadanie, ale też deser czy słodka kolacja.I pomimo, że w naszej narodowej kuchni jest wiele placków, racuchów, blinów i wiele innych odmian placuszków na bazie mąki, wody/mleka, i jajek, również my ulegliśmy trendowi na pankejki, bo warto szukać, sprawdzać i poznawać :)Składniki:szklanka mąki1 jajkoszklanka maślanki, jogurtu lub kefiru1/2 łyżeczka soliłyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody3 łyżki oliwy

Taste Of My Day
Kotleciki cukiniowe z kaszą jaglaną z parowaru 287

obieramy daszek, kroimy na małe kawałki. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Czekamy ok. 10 minut, z cukinii wylewamy sok, który się wytworzył. Do cukinii dodajemy pieczarki i szczypiorek, wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy i formujemy kotleciki, które układamy na folii aluminiowej w parowarze.     Kasze jaglaną wsypujemy do sitka i płuczemy zimną wodą po czym

Parowar Faceta
Klopsiki ziołowe z ryżem z parowaru 188

wielkości bardzo dużego pora, wczoraj byłem w innym hipermarkecie i udało mi się zdobyć normalnej wielkości :)  Składniki :300g mięsa mielonego 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego 1 biała rzodkiew1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego  Przyprawy : kmin rzymski mielonyoreganobazylia świeżapietruszka świeżapieprz ziołowypieprz czarny Do mięsa mielonego(...)wbijamy jajko i wsypujemy len mielony. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa i wsypujemy przyprawy: kmin rzymski mielony, oregano, świeżą pokrojoną bazylię i taki samą pietruszkę oraz pieprz ziołowy. Wszystko jeszcze raz mieszamy i formujemy kuleczki.  Klopsiki  układamy, na tacce z folii aluminiowej, na dolnej półce parowaru. Ryż wsypujemy do pojemnika na ryż, stawiamy na 2 poziomie parowaru

Parowar Faceta
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 244

mleko, dodajemy cukier i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek metodą butelkową. Wystarczy ścisnąć ściany butelki, trzymając nad rozbitym do miski jajkiem, a dokładnie nad samym żółtkiem i puścić, a butelka zassa żółtko bez białka. Filmik pokazuje jak to zrobić: https://www.youtube.com/watch?v=_AirVOuTN_MOddzielone żółtka lekko roztrzepujemy widelcem i bardzo małym, powolnym strumieniem(...)wlewamy 1/4 podgrzanego mleka, cały czas mieszając – hartujemy je, aby nie zrobiła się jajecznica, dlatego te zabiegi są tu kluczowe. Do zahartowanych jajek dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozprowadzamy ją, aby nie było żadnych grudek.Gotową mieszaninę wlewamy powoli do rondelka z pozostałym mlekiem, cały czas mieszając. Wstawiamy rondelek na mały gaz i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania