jajko - 22300 przepisów (strona:219/1487)

Klops z soczewicy z sosem barbecue 188

Klops, zwany też pieczenią rzymską. Nie wiem czy jest chociaż jedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych

Gotuj z Blue Raven
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem 2215

kurczakiem  SKŁADNIKI: 200 g drobnego makaronu sól 2 wędzone udka z kurczaka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy zielona cebulka 50 g cebulek marynowanych pieprz 3 jajka Przygotowanie: Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Udka z kurczaka oddzielamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jajecznica ze szparagami 121

niskokaloryczne, zawierają do tego dużo witamin i składników mineralnych, w związku z czym są jak najbardziej "fit". Tym prostym daniem rozpoczynamy sezon szparagowy. Polecamy!! Jajecznica ze szparagami Składniki: 4 jajka 1/2 pora 10 białych szparagów 1 łyżeczka oliwy natka pietruszki sól, pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojonego drobno pora(...)zmiękł. Szparagi obieramy, kroimy wzdłuż na pół i na małe kawałki. Na patelnię dodajemy szparagi, drobno posiekaną natkę pietruszki, jogurt  i  dusimy 5 minut. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajecznica z grzybami leśnymi 116

dobiega powoli końca więc wykorzystujmy je póki jeszcze są.  Jajecznica z grzybami leśnymi SKŁADNIKI: 4-5 świeżych grzybów (koźlarz czerwony lub podgrzybek) 1 cebula 1 łyżka smalcu 4 jajka  sól, pieprz 1 łyżka masła zielona cebulka   PRZYGOTOWANIE: Na roztopionym maśle ze smalcem podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Grzyby oczyszczamy  i kroimy na kawałki, po czym dodajemy(...)cebuli. Gdy zmiękną grzyby i odparuje większość  wody z patelni wbijamy jajka.  Doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy aż do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy. Zieloną cebulkę drobno siekamy i posypujemy z wierzchu przygotowana jajecznicę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tradycyjna sałatka jarzynowa 270

sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie ziemniaki 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki - korzeń 1 niewielki seler 6-7 jajek 6 ogórków konserwowych 2 średnie jabłka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę(...)seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach do miękkości.  Ugotowane warzywa obieramy warzywa i kroimy w kostkę.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.  Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę wraz z ogórkami konserwowymi.  Do miski przekładamy wszystkie pokrojone składniki.  Następnie dodajemy odcedzony groszek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik z rosą 291

żałowałabym, że go upiekłam. Polecam, bo warto:) Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju

dom-agi.pl
Pączki na serku homogenizowanym 159

load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('5bd57f1732047bedbc7482f95a658f2d').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Składniki: - 400 g serka homogenizowanego waniliowego; - 2 szklanki mąki pszennej; - 4 jajka; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia; - 1 łyżka cukru pudru; - szczypta soli; - 50 ml wódki; - cukier puder do posypania; - tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu i oleju) Wykonanie: Serek zmiksować(...)jajkami, cukrem i solą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wódkę. Wszystko zmiksować. Tłuszcz rozgrzać w rondlu do temp. 170 stopni. Za pomocą dwóch łyżeczek formować kulki, wrzucać na rozgrzany olej, smażyć do złotego koloru z obu stron. Wyciągnąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze. Smacznego The post Pączki na serku homogenizowanym appeared first

dom-agi.pl
Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem 467

bardzo lubię brokuła. Robię z nim zapiekani, zupy jak i sałatki. Tym razem zrobiłam sałatkę z brokułem w towarzystwie pomidorków koktajlowych, jajek i kukurydzy. Podałam ją z sosem czosnkowym. Wyszła pyszna. Polecam Post Sałatka z brokułem, jajkiem i pomidorem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Dietetyczna jajecznica z awokado i papryką 195

stylu fit, czyli lekka, odpowiednio zbilansowana dieta, sprawia, że moje dobre samopoczucie i energia powróciły :D  Dziś polecam Wam dietetyczną jajecznicę, danie inspirowane wyżej wspomnianą książką. Składniki: * 2 jajka * 1/2 awokado * 1 plaster papryki * sól, pieprz Wykonanie: Awokado wydrążyć, pozostawiając nieco miąższu. Wydrążony miąższ awokado i paprykę pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić do miseczki, doprawić solą i pieprzem

kolorowotorcikowo
Naleśniki szpinakowe 446

najważniejsze bardzo, bardzo wiosenne, a tego było mi trzeba!  składniki  ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 150 g  świeżego  szpinaku baby 2 - 3 jajka ok 300  ml mleka ok 190 g maki pszennej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)  + woda gazowana do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Szpinak opłukać, posiekać, rozdrobnić blenderem(...)Wymieszać z mlekiem i jeszcze raz dobrze rozdrobnić przy pomocy blendera. Jajka, mleko ze szpinakiem, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta

Stare Gary
Faszerowane pomidory 219

przygotowania:Z pomidorów odkroić górną część i wydrążyć środek. Następnie wydrążone pomidory należy doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawione pomidory wyścielamy w środku szynka parmeńska i wbijamy jajko, które należy doprawić solą i pieprzem. Pomidory z taką zawartością przykrywamy plastrem sera żółtego oprószonego ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane pomidorki zawijamy do połowy w folię aluminiowa i wkładamy do piekarnika(...)masełku przygotowujemy grzanki ze świeżej bagietki, na które wykładamy miąższ z wcześniej wydrążonych pomidorów, doprawiony solą, pieprzem i przyprawa do sałatek.Pomidory wyjmujemy z piekarnika w momencie gdy jajko się zetnie do interesującego nas poziomu.Po wyjęciu z piekarnika przystępujemy do konsumpcji

Lawendowe Niebo
Włoskie śniadanie 346

pierwszej kolejności robimy omlet. W drobne kawałki kroimy cebulę, czosnek i kiełbasę lub inną wędlinę, którą zdecydowaliśmy się użyć. Podsmażamy na patelni, ale nie dopuszczamy do spalenia. Mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem i wlewamy na patelnię. Nie mieszamy, czekamy aż omlet zacznie się ścinać tak, by można było podnosić jego brzegi. Delikatnie podnosimy brzegi i pozwalamy(...)jajka spływały na spód. Tym sposobem omlet ścina się, nie przypalając. Kiedy jest już prawie na tyle ścięty, by móc przewrócić go na drugą stronę, posypujemy serem. Przerzucamy na drugą stronę i czekamy, aż spód będzie rumiany. Gdy omlet jest gotowy, zdejmujemy go i składamy na pół.Omlet czeka na talerzu, a my przygotowujemy na tej samej patelni sos. Siekamy

W kuchni wieczorem
To nie jest sałatka cezara 317

Składniki:1/2 główki niewielkiej sałaty pekińskiej3 jajka6 plasterków boczku wędzonego1 tortillaszczypiorekparmezan do posypania - obowiązkowona dressing2 łyżki majonezu2 łyżki przegotowanej wodyszczypta cukru i soli1,5 łyżki suszony ziół prowansalskichSposób przygtowania:Jajka gotujemy na twardo, siekamy drobno szczypiorek. Sałatę i tortillę kroimy w kwadraty o boku ok. 2-3cm. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy bez oliwy, by wydobył się z nigo(...)tłuszcz i wyjmujemy na ręcznik papierowy. Na tłuszczu po boczku podsmażamy tortillę do zrumienia.Układamy w miseczkach sałatę, boczek, tortillę, jajka obrane i pokrojone w ćwiartki. Solidnie pieprzymy i solimy. Posypujemy szczypiorkiem i startym parmezanem (obficie).Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Możemy zamiast wody użyć śmietany 18%. Podajemy z sałatką

W kuchni wieczorem
SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 152

roku również skończył się ekspresowo, więc teraz wystąpi po raz kolejny z racji sylwestrowego obżarstwa. :)SKŁADNIKI:- pieczarki marynowane, słoiczek,- podgrzybki marynowane, słoiczek,- borowiki marynowane, słoiczek,- korniszony marynowane, słoik litrowy,- jajka, 4-5 kurze / 8-10 przepiórczych,- cebula, 4-5 czerwonych- majonez (najlepiej domowy) - sporo, minimum 1/3 słoika,- przyprawy: pieprz czarny, domowa 'vegeta'WYKONANIE:Wszystkie składniki (łącznie z ugotowanymi na twardo(...)jajkami) kroimy w dość drobną kostkę. Cebula musi być naprawdę drobniuteńka. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy i... gotowe! :)Nie ma nic pyszniejszego niż sos tatarski! Szczególnie ten konkretny (szybki, łatwy, mocno grzybowy). Grzyby grają pierwsze skrzypce i tak ma być! :) Borowiki i podgrzybki czarują pod pierzynką z majonezu a pieczarki i korniszony to od zawsze para idealna

Wypisz Wymaluj
Grzanki z wątróbką po żydowsku 120

przepis kiedyś widziałam w programie Macieja Kuronia.Składniki:40 dag kurzych wątróbek3 - 4 jajka ugotowane na twardo1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)ząbek czosnkumajeranekmąka olejsól, pieprzświeży tymianek i natka pietruszki do dekoracjiWątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamymąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron dozrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane(...)cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Kiedy wystygnie kroimy wątróbkę wkostkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku wg własnego uznania. Gotową wątróbką smarujemygrzanki, tosty. Dekorujemy świeżymi ziołami, cząstkami jabłka albo żółtkiem.wątróbka po żydowsku

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania