oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii czosnek pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach - źródłoSkładniki:2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kur, ja dostałam z gospodarstwa bratowej) skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku,łyżka musztardy 250 - 300 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju z zalewy z suszonych pomidorów (można pominąć i zwiększyć ilość oleju rzepakowego(...)mamy)łyżka ciepłej wody - do rozcieńczenia majonezusól, pieprz do smakumożna dodać łyżeczkę soku z cytryny do smaku Zasada jest jedna: nie śpieszymy się.Skorupki jajek sparzyć na 3 sekundy we wrzątku. Żółtka ucieramy z musztardą. Dodajemy dosłownie po kropelce olej i nadal miksujemy. Olej wlewamy po woli, żeby się nie rozwarstwił. Dosłownie go wtłaczamy
Bon Appetit Małgorzatyzużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki zimnej wody)nadzienie150 g szpinaku baby200 - 250 g mozzarelli2 łyżki tartego sera typu parmezan1 jajkosól. pieprzprzygotowanieprzygotować ciasto i podpiec zgodnie z tym przepisemOpłukany(...)osączony szpinak posiekać na drobne kawałki - najwygodniej nożem w robocie. Przełożyć do dużej miski. Dodać porwaną na kawałki mozzarellę, wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, parmezan, masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 30 min lub do czasu aż masa się zetnie - sprawdzać wykałaczką . Smacznego
Stare Garycytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą…Pączki hiszpańskie – składniki:170 g margaryny (około 2/3 kostki)2 szklanki mąki2 szklanki wody6 jajek 1. Do rondelka wlewam wodę i dodaję masło. Mieszam, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszam gaz. Dosypuję mąkę i ciągle mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek(...)będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia. 2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka
UgotujmyTo.plpodzielimy…:)Przepis na rzymskie gnocchi – składniki:700 ml mleka200 g semoliny (lub kaszy manny)1 łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii4 posiekane suszone pomidory z oliwy (opcjonalnie)2 jajka – roztrzepane55 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia85 g startego parmezanusól, pieprz i mąka1. Mleko wlewamy do rondelka i bardzo podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Wsypujemy semolinę/kasz(...)mannę i cały czas mieszając podgrzewamy ok. 2 min aż zgęstnieje. Odstawiamy na bok. 2. Dodajemy – dobrze mieszając – bazylię, suszone pomidory, jajka i połowę masła i połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszaną masę wylewamy do płaskiego naczynia lub na blachę do ciasta. Najlepiej naczynie wysmarować lekko oliwą. Wyrównujemy masę łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy
UgotujmyTo.plrozpuszczonego masłaMasa:2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy1 łyżka gorącej wody1/4 łyżeczki cynamonu-opcjonalnie900 g serka kremowego w temp. pokojowej1,5 szklanki cukru1/4 szklanki mąki2 łyżeczki wanilii4 jajka w temp. pokojowej340 g czekoladyPolewa:100 g czekolady3 łyżki masłaOpcjonalnie: starta czekolada do dekoracji 1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej(...)mleczną – rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia. 3. W dużej misce zmiksować serek, cukier, wanilię i mąkę na jednolitą masę. Dodawać po trochu roztrzepane lekko jajka. 4. Podzielić masę na pół – u mnie masy nie są równe;) – i do jednej części dodać rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę a do drugiej kawę zmieszaną z cynamonem. 5. Na spód
UgotujmyTo.plDodać mąkę, cukier i przyprawy i miksować kolejne 2-3 minuty (zbierając masę ze ścianek). Dodać wanilię i puree z dyni i zmiksować do połączenia składników. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując masę po każdym dodaniu jajka. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką dodać kwaśną śmietanę. 3. Piec w temperaturze 150 stopni około 70-80 min aż wierzch będzie ścięty i tylko
UgotujmyTo.pljeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy z Was da radę Spróbujcie bo naprawdę warto :)!Ciasteczka maślane TuilesSkładniki:50 g masła niesolonego, miękkiego50 g cukru pudru1 jajko,50 g mąki pszennejolej rzepakowypłatki migdałowe (opcjonalnie)1. Utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko – roztrzepane wcześniej widelcem – i chwilę miksować do połączenia. Jeśli masa się zważy, należy przełożyć
UgotujmyTo.plprzepisu wychodzi ok. 5 dużych krokietów. Składniki Pieczarki 500g Ser żółty 200g Cebula 1 duża sztuka Pieprz do smaku Sól do smaku Bułka tarta do opanierowania Jajko do opanierowania Mąka do opanierowania Olej rzepakowy do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe Mąka 200g Mleko 200ml Woda 200ml Jajko 2 sztuki Sól szczypta Olej 2 łyżki […] The post Krokiety z pieczarkami
Kulinarne Przebojebyło za słodko :)SKŁADNIKI:Około 25 ciasteczek :)150 g dżemu malinowego2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej100 g miękkiego masła100 g masła orzechowego150 g cukru1 duże jajko (rozmiar L)2 łyżki mleka350 g mąki pszennej½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Dżem malinowy dokładnie mieszamy ze skrobią ziemniaczaną.2. W dużej misce za pomocą miksera ubijamy masło, masło(...)orzechowe i cukier, do czasu, aż masa zrobi się puszysta.3. Do masy dodajemy mleko i jajko, chwilę miksujemy do połączenia się składników.4. Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto.5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru
W kuchni Katieoliwy z oliwek50 g masłasólSPOSÓB PRZYGOTOWANIAUgotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać
zielonacukinkadelikatnie podsmażamy. W czasie kiedy smażymy boczek myjemy pory i kroimy na półplasterki. Podsmażony boczek przekładamy na ręcznik papierowy. Na tą samą patelnie wrzucamy por i smażymy kilka minut. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy śmietanę oraz musztardę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto
Kolizje Smakówwytopi się tłuszczyk. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym serem, dodajemy usmażone składniki, przyprawiamy solą i pieprzem.Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Resztę sypkich składników mieszamy w misce
Smakowity Blog Kulinarnybiałym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem
Smakowity Blog KulinarnyUgotowaną pierś kroimy w drobną kostkę, wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy szczaw i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut po zagotowaniu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjisię, i w ramach nadrabiania zaległości prezentuję Wam pyszny mus czekoladowy. Uwierzcie mi - to kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja(...)ostudzonej czekolady, delikatnie mieszając.Przełożyć mus do szklanek, schłodzić w lodówce 2-3 godziny przed podaniem.Smacznego!A teraz już pędzę do parku na kolejny spacer, później do sklepu po jajka, i obiecuję, że kolejne ciacho będzie już w zdecydowanie bardziej letnich klimatach
Pożeraczka, czyli raz adobrze