takie rozwiązania bardzo lubimy. Tym razem przygotowałam pieczeń z mięsa mielonego z duszoną papryką i serem. Wyszła bardzo fajna, smaczna i kolorowa. 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 małe jajko 1 kajzerka + mleko do namoczenia 1-2 łyżeczki musztardy opcjonalnie bułka tarta, jeśli masa jest zbyt rzadka mielona papryka słodka i ostra granulowany czosnek sól, pieprz Dodatkowo(...)koniec oprószamy przyprawą czosnek niedźwiedzi z suszonymi pomidorami oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Do miski dajemy mięso mielone, odciśniętą kajzerkę, jajko, musztardę oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Jeśli wydaje się ona zbyt rzadka, można zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Na blacie rozkładamy dwa „listki” folii spożywczej
Smaki Na Talerzumasła Masa serowa: – 1 kg sera z wiaderka – 200 g erytrytolu – 1 łyżeczka wanilii – 2 łyżeczki cynamonu – ½ szklanki jogurtu naturalnego – 4 jajka + 2 żółtka Nadzienie cynamonowe: – 120 g brązowego cukru – 50 g mąki tortowej – 2 łyżki cynamonu – ½ szklanki stopionego masła Bita śmietana: – 300 ml śmietany kremówki(...)twaróg i ubijaj go na niskich obrotach przez 2 minuty. Serek powinien być gładki bez grudek. Dodaj erytrytol, cynamon, jogurt, wanilię zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj po jednym jajku, a na koniec dodaj dwa żółtka. Miksuj. Powinnaś otrzymać kremową konsystencję. Schłodzoną tortownicę obłóż dokładnie folią alumiiniową. Do blachi przelej masę serową i przejdź do wykonania nadzienia cynamonowego. W miseczce
Zdrowy Styl Joannydrożdżowe – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g drożdży 125 g margaryny 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżki soli 1/2 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 1 białko kminek Farsz: 750 g ugotowanej kiszonej kapusty garść grzybków suszonych 1 cebula 1 łyżka tłuszczu (np. masła) pieprz Dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy(...)nadmiaru soków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem, aż zamienią się w płyn. Dodajemy mąkę, startą na tarce margarynę, śmietanę, mleko, sól oraz jajka i żółtko, Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o boku około 8-10 cm. Brzegi kwadratów smarujemy roztrzepanym białkiem. Wzdłuż jednego z boków nakładamy farsz, zwijamy ciasto
Trzeci talerzłyżeczka lekko wchodzi w jego miąższ. Podzielcie się miłością i upieczcie to szwedzkie ciasto czekoladowe. Czekoladowe ciasto kokosowe prostokątna forma o rozmiarach 18 cm x 25 cm Składniki: 3 jajka, średniej wielkości 250 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 180 g pszennej mąki 30 g kakao, pół na pół z czarnym kakao 1½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia. Aby papier „nie uciekał” należy go zwilżyć lekko wodą i pognieść, a następnie wyprostować i ułożyć na dnie formy. Zawsze tak robię, odkąd poznałam tę sztuczkę. Jajka, cukier, sól i waniliowy ekstrakt umieścić w misce i zmiksować na puszystą masę. Odważyć mąkę, obydwa rodzaje kakao (jeśli nie macie czarnego kakao wystarczy brązowe kakao) i wymieszać z proszkiem
codojedzeniacukru i glutenu) -pełna łyżka oleju kokosowego Sernik dyniowy -600g sera mielonego na serniki -350g pieczonej dyni Hokkaido -40g budyniu waniliowego (proszku) -120g ksylitolu -2 jajka -kilka kropel esencji pomarańczowej lub otarta skórka z 2 pomarańczy Krem -250g mascarpone -150g jogurtu typu skyr -ksylitol Dodatkowo -kilka plastrów pomarańczy SPÓD 1. Ciastka zblendować na proszek(...)folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię. SERNIK DYNIOWY 4. Ser, ksylitol, jajka, budyń, esencję lub otartą skórkę pomarańczową i pieczoną dynie zblendować razem na gładką masę. 5. Masę wlać na przygotowany spód. 6. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy
Candy Pandaswraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru – 3 jajka – 1 kg mąki pszennej – 120 ml mleka – 3 łyżeczki sody oczyszczonej – szczypta soli – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdź skład(...)rozpuściły się wszystkie składniki i połączyły ze sobą. Masę przestudź, może być lekko ciepła, ale nie gorąca. Do dużej misko przesiej mąkę i dodaj do niej sodę oczyszczoną, mleko, jajka, przyprawę do piernika, kakao oraz całą masę wcześniej zagotowaną. Wymieszaj ciasto za pomocą łyżki, szpatułki lub użyj do tego robota. W robocie potrwa to 4-5 minut, ręcznie musisz wydłużyć
nietylkopasta.plklientów. Jak przygotować pomarańczowe ciasteczka ze wzorkiem? Składniki: 400 g mąki pszennej 150 g cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy odrobina ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie) 200 g masła 1 jajko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło,jajko, cukier puder i ścieramy na tarce skórkę z 1 pomarańczy. Na tym etapie można dodać do ciasteczek odrobinę
Słodkie okruszkiSkładniki na blaszkę o wymiarach 28×23 cm. Składniki na Kawowego Bananowca: 1/4 kostki masła (50 g) 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleka 3 płaski łyżki kakao 2 jajka 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 bananów sok z 1/2 cytryny Krem kawowy: 300 ml słodkiej śmietanki(...)pokroić, przełożyć do rondelka, dodać miód i kakao. Garnek wstawić na gaz, podgrzewać do rozpuszczenia się masła i uzyskania gładkiej konsystencji mieszanki. Garnek zdjąć z ognia. Wlać mleko. Wbić jajka. Dokładnie rozmieszać rózgą lub widelcem. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do miski. Dodać cukier. Wlać masę z rondelka. Zmiksować na wolnych obrotach miksera do połączenia
Danka PichciPysznie i pożywnie! Co nam trzeba? 6 marchewek 2 selery 2 cebule 2 ziemniaki 2 torebeczki kaszy bulgur Kupiec dodatkowo: sól i pieprz oraz czosnek suszony wedle uznania, 2 jajka, 200 g mąki, łyżka bułki tartej plus dowolny gulasz, poniżej macie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy(...)myjemy i przepuszczamy przez tarkę na wiórka- cienkie! Odciskamy z nadmiaru soku. Mieszamy z ugotowaną kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem – ja daje po pół łyżeczki każdej przyprawy. Wbijamy jajka, dajemy mąkę i wygniatamy ciasto. Nabieramy na dłoń porcję i formujemy kulki, spłaszczamy na placki. Układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Po około
LatosiowydomCzytaj więcej . Drukuj Proporcje na: 8 sztuk Czas pieczenia/gotowania: 15 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na domowe bułki do burgerów: 600 g mąki pszennej 2 jajka 60 g masła 200 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo (na wierzch bułeczek): 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam przygotowanie Jak zrobić ciasto(...)bułki hamburgerowe? W misce umieść mąkę, jajka, roztopione masło, letnie mleko, suche drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, po czym wyrób ciasto – ciasto wyrabiaj około 10 minut ręcznie lub robotem. Gotowe ciasto przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszaj
Via Gustopostaci drożdżowego ciasta z cukrową skorupką, nie daj się prosić i upiecz Brunsviger! Brunsviger - duńskie ciasto drożdżowe Potrzebujesz: • 240 ml ciepłego mleka • 25g świeżych drożdży • 30g cukru • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 420g mąki pszennej • 85g oleju Polewa: • 200g ciemnego brązowego cukru • 150g masła Sposób przyrządzenia: 1. Ciepłe mleko połącz z drożdżami i cukrem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się(...)drożdży – odstaw na 15 min. 2. Dodaj jajko, sól, olej i mąkę – zagnieć gładkie i elastyczne ciasto i odstaw na 45 min do wyrośnięcia. 3. Przygotuj polewę: rozpuść masło z brązowym cukrem – mieszaj do połączenia się cukru z masłem. 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. 5. Palcami zrób dziurki w cieście, tworząc głębokie dołeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrobno posiekaną 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 1 marchewkę, startą na tarce 1 łyżkę oleju roślinnego 1 łyżeczkę soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki ½ łyżeczki tymianku 2 opakowania ciasta kruchego 1 jajko, roztrzepane (do posmarowania pasztecików) A teraz czas na przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Dodaj mięso(...)pół, tworząc półksiężyc. Następnie przytnij brzegi pasztecika widelcem, aby je dokładnie zamknąć. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz paszteciki przez około 20-25 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe paszteciki z mięsem podawaj ciepłe lub letnie. Możesz je również schłodzić i podgrzać przed podaniem. Paszteciki mięsne
Ania i Marcin gotują