którą można kupić w Anielskich Przysmakach.. Składniki na 8 muffinek: 30 dkg mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 ml oleju 2/3 szkl. cukru 1 jajko 175 ml maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo 4 łyżki dżemu /konfitury z wiśni 2 łyzki cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki margaryny Mąkę przesiać razem z cukrem pudrem(...)dodać proszek do pieczenia oraz sól. W oddzielnej miseczce olej połączyć razem z jajkiem, maślanką oraz ekstraktem z wanilii. Mieszaninę dodać do suchych składników i wymieszać do połączenia składników. Papierowe foremki na muffinki wypełnić łyżką ciasta, robiąc na środku lekkie wgłębienie na dżem. Wypełnić 0,5 łyżeczką dżemu i przykryć łyżką ciasta. Najlepiej jeśli foremka zostanie napełniona do 3/4 wysokości
Moje domowe kucharzeniePyzy...pyszne ..polane zeszklona cebulką.. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna 1 jajko sól,pieprz Nadzienie: około 40 dag mięsa z kurczaka lub wieprzowe (gotowanego, pieczonego] 1 cebula sól pieprz Ziemniaki obrać i ugotować. Następnie przepuścić je przez praskę do ziemniaków.Ułożyć równo w misce, wyciągnąć 1/4. W powstałe miejsce wsypać mąką pszenną i ziemniaczaną (z lekką(...)przewagą mąki ziemniaczanej).Wyciągnięte ziemniaki dodać z powrotem . Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić gładkie ciasto. Mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą Wymieszać , doprawić do smaku.Z ciasta formować kulki, rozpłaszczyć, a na środku nakładać trochę farszu. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody.Gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane zeszkloną cebulką
Moje domowe kucharzeniegdzieś zawieruszyło się albo przez przypadek usunęłam zdjęcie ciasta z przekroju..no cóż...musi być tylko takie.. 50 g margaryny 1,5 szkl.mąki 1,5 szkl.cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 kisiele cytrynowe 1 galaretka cytrynowa Wodzisław 3 szklanki wody 10 dg masła 1 kg kiwi 20 dkg cukru 1 opakowanie żelfixu(...)Margarynę rozpuścić i ostudzić.Jajka ubić z cukrem na puch.Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Do ciasta wlać rozpuszczoną margarynę i wymieszać łyżką.Ciasto przelać do tortownicy.Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto zostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.Kisiele ugotować w 3 szklankach wody, do gorącego wsypać galaretkę i dodać
Moje domowe kucharzeniePrzepis podpatrzyłam tutaj. 2 szkl. mąki pszennej typ 450 1/2 kostki masła lub pół szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 2 jajka 1 laska wanilii (ew. 2 cukry waniliowe) sól Mleko oraz przekrojoną na pół laska wanilii (ziarenka zeskrobujemy nożem i również dodajemy)podgrzewać, aż mleko nie zacznie się podnosić(...)składników można już wlać wystudzony mleczny płyn (po uprzednim wyjęciu laski wanilii). Jeśli zamiast masła dodajecie olej to również wlać go w tym momencie. Na sam koniec dodać jajka. Całość miksować na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kwaśnej śmietany[ ja wymieszałam łyżką] .Ciasto wlewać do 3/4 wysokości foremek - powinno go wystarczyć na 12 średnich ciastek. Waniliowe
Moje domowe kucharzeniemocno "kukurydziane"..ale to wszystko zależy od gustu i smaku.. 1 szkl.mąki 1 szkl.mąki kukurydzianej 1 szkl.maślanki 130 ml rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 jajka 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli morskiej W jednej misce wymieszać suche składniki wraz z przyprawami, a drugiej misce wymieszać rozpuszczone(...)masło z jajkami. Masę dodawać stopniowo do suchych składników, dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 170°C. Ciasto wlewać do formy na muffinki do 3/4 wysokości. Na środku każdej muffinki umieścić kawałek parówki . Piec na złoto 15-20 minut. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego
Moje domowe kucharzeniedodam czekoladę.. 25 dkg mąki 15 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 ml mleka 50 ml wody 20 g masła 2 jajka 10 dkg czekolady posiekanej na drobne kawałki W misce wymieszać mąkę,cukier, proszek do pieczenia, sól. Porcjami wlewać mleko i wodę, cały czas miksując. Następnie dodać roztopione masło(...)jajka i wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodać czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać na dobrze rozgrzaną gofrownicę, piec na złoty kolor
Moje domowe kucharzenieroladę..pokroiłam w plastry..i przełożyłam do foremki na mufinki..bułeczki pięknie wyrosły i były pyszne.. 3 szkl.mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 szkl.mleka 5 dkg drożdży 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: dowolny dżem żółtko Drożdże ,3 łyżki cukru, letnie mleko ,3 łyżki mąki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.Do przesianej mąki dodać roztrzepane jajka,wystudzoną
Moje domowe kucharzenieBabeczki.. ..smaczne...przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 1,5 szkl. mąki 115 g masła lub margaryny 2 jajka 40 g cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szkl. letniego mleka kilka nitek szafranu (4-5) Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę(...)przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka, ponownie 1/3 składników suchych, mleko, kończąc na ostatniej porcji mąki.Ciasto przełożyć do foremek lub formy na małe babeczki.Piec około 40 minut
Moje domowe kucharzenieDrożdżowa baba..z rodzynkami i morelami... 3 szkl.mąki 1/2 szkl.cukru 200 ml mleka 125 g masła 30 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g rodzynek Helio 50 g suszonej moreli Helio 5 łyżek rumu Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, jajkiem, miękkim masłem i ciepłym mlekiem.Ciasto wyrobić , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Morele pokroić i razem z rodzynkami zalać
Moje domowe kucharzeniemąki 10 g drożdży 1,5 łyżki oleju 0,5 łyżki cukru 0,5 łyżeczki soli 3/4 szkl. ciepłej wody serek topiony kilka plasterków szynki jarzynka jajko do posmarowania rogalików Serek wymieszać z drobno pokrojoną szynką i jarzynką. Drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie. Dodać sól, mąkę oraz olej .Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte(...)koła. Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz [ serek z szynką] i zwijać rogaliki.Uformowane rogaliki przełożyć na blaszkę i odstawić na 10 minut do podrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniePrzepis na takie ekspresowe bułeczki znalazłam tutaj... 240 ml mleka 120 ml ciepłej wody 1 łyżeczka miodu (w oryginale 1 łyżka) 55 g masła 1 jajko 670 g mąki pszennej 7 g drożdży suszonych 1 ,5 łyżeczki soli Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut.Do garnuszka wlać mleko , dodać miód i masło i podgrzewać(...)momentu , aż masło się rozpuści.Odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę , dodać zawartość garnuszka , jajko , sól oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrabiać przez ok. 5 minut. Podzielić na 12-16 części , z każdej formować kulkę, spłaszczać i układać na blasze wyścielonej pergaminem. Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem
Moje domowe kucharzenieciasta, przy których nie ma dużo pracy ani sprzątania..i to ciasto do takich należy..wystarczą dwie miseczki i łyżka...pomysł podpatrzony tutaj. 3 szkl. mąki 2 jajka 1 szkl.oleju 1 szkl. cukru 2 szkl. jogurtu naturalnego 1 biała czekolada 300g wiórków kokosowych 500-600g rabarbaru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody Roztrzepane jajka wymieszać łyżką z mąką, cukrem, olejem, jogurtem, proszkiem do pieczenia, sodą, wiórkami i rozpuszczoną czekoladą. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar obrać, pokroić, ułożyć na wierzchu ciasta.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut w 200C.Upieczone ciasto wystudzić. Wystudzone można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniedzieła..Zapraszam do glosowania i dziękuję ..https://www.facebook.com/DrozdzeBabuni/app_467939593270340 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 jabłko 1 opakowanie budyniu malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100ml wody + 6 łyżek wody(...)następnie zwinąć ślimaczki i układać na blaszce.Na środku ślimaczka małym kieliszkiem zrobić wgłębienie , włożyć w nie masę rabarbarowo-truskawkową i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzeniePyszny..zjedzony w ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy
Moje domowe kucharzeniedodatek pysznego.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. 1 szkl. ryżu parboiled Kupiec kostka rosołowa 20 dag pieczarek cebula 2 jajka sól,pieprz, wegeta koperek bułka tarta do panierowania Ryż ugotować z dodatkiem kostki rosołowej na sypko.Pieczarki i cebulę pokroić i podsmażyć do miękkości.Przestudzony ryż wymieszać z pieczarkami, jajkami .Doprawić
Moje domowe kucharzenie