też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 3 łyżki ksylitolu 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 1/4 szklanki suszonej morwy białej Rozgnieść banany widelcem. Następnie dodać je do pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach
FitKotzachwycony gdy dostanie takiego hamburgera, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Składniki na ok 5 hamburgerów: pierś z kurczaka 1 szt. (czyli dwie połówki :) ) cebula 1 szt. jajko 1 szt. bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek ser topiony w plastrach 5 szt. ogórek świeży pomidor majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata(...)liści sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa z cebulą dodaję jedno jajko, sól, pieprz, bułkę, formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem
Kuchnia Vikizblanszujemy. Składniki (na 8 krokietów): 8 naleśników o średnicy 25 cm (u mnie naleśniki piwne o charakterystycznym smaku) 200 ml zielonej soczewicy 8 liści jarmużu pół łyżeczki suszonego tymianku jajko pieprz sól olej do smażenia Soczewicę opłukać i gotować w potrójnej ilości wody. Jarmuż opłukać i pokroić na drobne kawałki. Tuż przed końcem gotowania soczewicy wrzucić do niej jarmuż. Wyłączyć(...)palnik pod garnkiem, gdy zawartość garnka zawrze. Odcedzić i zostawić całość do odparowania. Do gorącego farszu dodać tymianek. Po ostudzeniu doprawić całość solą i pieprzem. Wbić jajko i dokładnie wymieszać. Farsz wykładać na naleśniki. Składać brzegi do środka i zwijać naleśnik. Przed podaniem krokiety obsmażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Tym razem na przeczytanie zbioru opowiadań "Księgarenka przy ulicy
Weekendy w domu i ogrodzierazie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę(...)pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut
Stare Garyzmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony tutaj . Chruściki można zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej(...)olej do smażenia cukier puder do posypania Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania
Moje domowe kucharzenieoraz mojego zeszłorocznego hitu - dżemu z mirabelek i jabłek. Składniki (na ok. 25 ciastek): 470 g mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania 40 g świeżych drożdży łyżka cukru jajko (w temperaturze pokojowej) 20 g miękkiego masła ok. 220 ml ciepłego mleka 2 małe słoiczki dżemu lub marmolady Do miski wsypać mąkę i cukier. Do suchych składników wkruszyć drożdże. Dodać(...)rozbełtane widelcem jajko oraz masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem wymieszać łyżką drewnianą. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając mleko. Ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od ścianek miski i od rąk. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w spokojne miejsce, by podwoiło objętość. U mnie zajęło to wczoraj pół godziny. Przy blacie roboczym przygotować: dżemy, miseczkę z niewielką ilością
Weekendy w domu i ogrodziesztuk: 150 g mąki orkiszowej 250 ml mleka 50 g masła 3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka cukru szczypta sody szczypta soli 1 jajko Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wtedy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy tuż przed wrzuceniem szpinaku, pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś dwie minuty ;) Składniki (na jedną porcję): - dwa jajka - ok. 3 brykietów mrożonego liściastego szpinaku (albo garść świeżego) - łyżeczka oleju kokosowego - czosnek granulowany - gałka muszkatołowa - sól, pieprz - opcjonalnie: chilli, słodka papryka Jak zrobić jajecznicę każdy wie. Chyba(...)tyle samo chilli, dodać można również słodką czerwoną paprykę w proszku, rewelacyjnie komponuje się ze szpinakiem w każdej postaci :) Do tego oczywiście sól i pieprz według uznania no i jajka. Wbiajmy je na patelnię i mieszamy, aż całość osiągnie satysfakcjonującą nas konsystencję. Tyle. Można jeść :) Jestem pewna, że po przeczytaniu takiego poradnika nawet ten, kto nigdy nie umiał robić jajecznicy
Kulinarne zapędy Kokosaformą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach(...)szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich czosnek. Mieszamy zawartość obydwu misek. Wymieszaną masę rozkładamy do 6 foremek na muffiny (lub do blachy na muffiny). Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Pieczemy
Pyza i Surówkabyła to tarta dawana w prezencie dla Tyśki na urodziny). Składniki na spód: - 200g mąki pszennej (może być inna) - 100g schłodzonego masła - 60g cukru (możecie użyć mniej) - 1 jajko Mąkę przesiewamy do miseczki lub na stolnice, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, cukier i jajko. Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce
Be Fit Be Strongmielonej wołowiny 1/2 kg mielonej wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska(...)przełożyć do moździeża lub miseczki utłuć na jak najdrobniejsze kawałki. Chleb namoczyć w wodzie i porozrywać palcami na małe kawałki. W dużej misce połączyć surowe mięso wieprzowe i wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek; dobrze wymieszać całość na jednolitą masę; przyprawić wedle uznania solą i pieprzem; uformować z masy klopsy o średnicy
Jem więc Jestemparę chwil, także miejcie się na baczności! :) Forma o średnicy 25cm. Składniki: - 200g mąki ryżowej - 150ml mleka (u mnie sojowe) - 50+15g płatków migdałów (15g do ozdoby) - 3 jajka - awokado - mango - 2 łyżki ksylitolu - 1 budyń śmietankowy bez cukru lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opakowanie budyniu lub mąkę ziemniaczaną łączymy z mlekiem(...)było grudek. Awokado i mango miksujemy na mus. Do dużej mąki wsypujemy przesianą mąkę, mleko z budyniem, mus owocowy, płatki migdałów, jajka, ksylitol i proszek do pieczenia i mieszamy/miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Do formy na tartę wysmarowanej olejem kokosowym przelewamy otrzymaną masę i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Smacznego
Be Fit Be Strongkolację.. Forma o średnicy 25cm. Wychodzi mniej więcej 10 porcji, 1 to ok. 100g = 149g . Składniki na spód: - 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki parmezanu - 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku do zeszklenia. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę, prażymy przez chwilę ciągle mieszając(...)poczujemy zapach jakby orzechowy). Zalewamy wodą na wysokość 1cm ponad kaszę. Gotujemy pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody, studzimy. Dodajemy jajka i parmezan. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym za pomocą pędzelka i wykładamy dno wraz z bokami przygotowaną kaszą, nakłuwamy widelcem (starając się zachować jednakową grubość w każdym miejscu). Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Składniki na farsz
Be Fit Be Strongsurówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego cukinia 2 czerstwe bułki kajzerki pół szklanki mleka 2 ząbki czosnku 2 jajka papryka czerwona sól, pieprz, oregano, papryka ostra Przygotowanie Bułki zalewamy mlekiem. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy bułki odciśnięte(...)nadmiaru mleka, przeciśnięte ząbki czosnku, jajka, cukinię i paprykę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dosypać trochę bułki tartej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę mięsną, wyrównujemy wierz i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 50 minut
e-PrzepisyKulinarnewymyślona na szybko z tego co było akurat w lodówce. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem i pomidorem. Szybka i łatwa w przygotowaniu. W sam raz na kolację :) Składniki: 4 jajka 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu koperek sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy
My simple kitchen