jajka - 5040 przepisów (strona:53/336)

KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 248

jedna z potraw, która jest czasochłonna w przygotowaniu, ale za to ich smak rekompensuję czas potrzebny do przygotowania. Naleśniki: 18-20 sztuk 60 dag  mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka(...)doprawić solą i pieprzem odstawić od wystygnięcia.  Mięso cebule oraz odsączoną kapustę zmielić w maszynce, doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać.  Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor z każdej strony. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Angielskie bułeczki scones z truskawkowymi otrębami 165

bułeczki mają wspaniały truskawkowy smak oraz śliczny żółty kolor. Musicie koniecznie wypróbować;) Składniki:4 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki soli,4 jajka, 125g masła, szkl. śmietany 18%, 3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami, cukier do posypania.PrzygotowanieMąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną(...)dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Pierogi z serem 202

mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z serem. Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Doprawiamy solą

Salonik smaków
Boczniaki w panierce 181

schabowy to wyśmienita alternatywa dla mięsa. Niezwykle ciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować :) Składniki: 10 boczniaków 50g mąki 50g bułki tartej Jajko 50g masła Świeżo mielony pieprz, sól Do trzech miseczek wsypujemy odpowiednio mąkę, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Patelnie stawiamy na średni gaz i rozpuszczamy masło. Grzyby obsypujemy solą i pieprzem(...)Następnie maczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron i zajadamy. Smacznego

Kolizje Smaków
Francuska zupa szczawiowa 239

Dzień dobry, Lubicie zupę szczawiową?Ja bardzo:) Moja Mama gotowała ją od czasu do czasu kiedy byłam dzieckiem, obowiązkowo dodawała do niej jajka ugotowane na twardo. Zupa nie miała zbyt apetycznego koloru (szaro-zielony), ale była naprawdę pyszna, lekko kwaśna. Także w domu mojego Męża istniała tradycja przygotowywania tej zupy.Niestety ostatnio Mama przestała ją gotować, wydaje mi się(...)szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu uzupełnić wapń wiązany w jelitach przez szczawiany. Stąd do zupy szczawiowej wskazany jest jednak choć mały dodatek śmietany, mleka czy jajka.  Francuska zupa szczawiowa - przepis przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 349

wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH) - ale następnym razem użyję trochę mniejszej, żeby ciasto było wyższe i szersze: 250 g miękkiego masła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 łyżki(...)kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba.Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed planowanym pieczeniem - aby miały jednakową temperaturę pokojową. Ewentualnie jajka można dla szybszego ogrzania włożyć do miseczki z ciepłą wodą. Miód, sok z cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i zostawić

Grunt to przepis!
Gofry czekoladowe 178

sosem czekoladowym. Przepis pochodzi z książki "Czekolada" Erica Lanlarda.  Składniki na 7 porcji: 50 g kakao 2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 300 g drobnego cukru trzcinowego 4 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżeczki pasty lub esencji waniliowej dodatkowo: cukier puder oraz kakao Masło stopić, jajka ubić. Rozgrzać gofrownicę.  Do dużej miski przesiać kakao(...)dodać cynamon i stopione masło. Wymieszać. Dodać cukier, jajka oraz mąkę i wymieszać. Wlać mleko oraz wanilię i ubić ciasto. Niewielką ilość ciasta wlewać do gofrownicy i piec do czasu, aż gofry będą chrupkie i będą łatwo odchodziły od gofrownicy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i kakao. Natychmiast podawać

wyzwania kuchenne
No i co, że barszcz z papierka 178

sólJak do każdego ciasta drożdżowego rozpoczęłam od rozczynu. Drożdże, 2 łyżeczki cukru rozpuściłam w 1/2 szklance letniego mleka, dodałam 1 łyżkę mąki i pozostawiłam do wzbudzenia.W dużej misce utarłam jajka, żółtka i resztę cukru.Kiedy rozczyn ruszył dodałam go do jajek wraz z pozostałymi składnikami i delikatnie miksowałam. Przez 10 min. wyrabiałam jeszcze ręcznie. Ostatecznie ciasto pozostawiłam w ciepłym miejscu

bastalena
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 292

ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam na 2 części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie

bastalena
Frittata z kurczakiem i wędzonym kozim serem 153

zarumienienia. Kurczaka oraz ser również kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek z cebulą. Doprawiamy i trzymamy na patelni ok. 5 minut ciągle mieszając. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka i po chwili dodajemy je na patelnię. Wszystko mieszamy i na wierzch układamy plastry pomidora. Patelnie przykrywamy pokrywką i trzymamy na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną. Smacznego

Emcia Pichci
Śniadanie mistrzów :)) 153

wypasionego opiekacza, użyłam tostownicy - wyszło genialnie. Trzymamy przyprawiony chlebek w tostownicy ok. 2 minut, tak aby stał się chrupiący. W osobnym garnuszku dodajemy kilka kropel oleju jw., wbijamy jajko i szybko mieszamy drewnianą łyżką, ściągamy garnuszek z ognia, dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy. Garnuszek znowu dodajemy na ogień i tak jeszcze raz. Jajko z ricottą przyprawiamy wg uznania i kładziemy

Emcia Pichci
Niby pasta jajeczna 152

Brak niektórych składników w lodówce zmusza do kreatywności :) Składniki dla jednej osoby:1 jajko100g białego sera1 łyżeczka majonezu lekkiegoSól, świeżo zmielony pieprzPrzepis:Jajko gotujemy na twardo. Do miseczki nakładamy 100g białego sera, dodajemy pokrojone w kostkę jajko oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy (rozgniatamy). Dodajemy sól i pieprz według własnych upodobań, mieszamy i wcinamy! Wspaniałym dodatkiem okazał się wiejski chlebek

Emcia Pichci
Omelette au fromage :) 172

Składniki:3 jajka50g oscypka50ml mleka2 łyżki oliwySól, pieprzDodatki:3 łyżki kukurydzy2 plasterki szynkiPrzepis:Jajka razem z solą, pieprzem i mlekiem roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy lekko oliwę. Wylewamy rozbełtane jajka i dodajemy startego na dużych oczkach oscypka (zostawiamy odrobinę do posypania na wierzchu). Omleta smażymy aż do ścięcia (ok. 3-4minuty). Następnie przekładamy go na talerz. Na jedną połowę

Emcia Pichci
Krokiety z kapustą i pieczarkami 163

nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu

Emcia Pichci
Jajecznica 147

smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy do smaku. Trzymamy całość kolejne 5 minut na małym ogniu i następnie wbijamy jajka, jednocześnie dodając do nich ser pokrojony w kosteczkę. Wszystko mieszamy na wolnym ogniu dość energicznie aż do ścięcia jajek

Emcia Pichci