jajka - 5040 przepisów (strona:34/336)

Ciasto z sercem 298

połowy podanych poniżej składników, polecam wykonać ją z całości w formie o wymiarach 25x10cm . Ciasto z sercem Składniki: CIASTO CZERWONE 180g mąki pszennej 180g masła 150g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii czerwony barwnik spożywczy (u mnie w żelu) + opcjonalnie 1 łyżka wody do rozprowadzenia barwnika CIASTO JASNE 240g mąki pszennej 240g(...)masła 200g cukru 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej - najpierw należy przygotować ciasto czerwone - masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem

Smakołyki Bereniki
ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 267

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca(...)otworkami w kształcie serca. Brzegi dociskamy widelcem. Całość smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 st. C do momentu, aż ciasteczka urosną i zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie w środek, każdego serduszka nakładamy konfiturę i ponownie zapiekamy, na złoty kolor. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM 166

prosto od serca mocno pomarańczowe i mocno czekoladowe z nutą alkoholu. Posmakowały i to bardzo. Polecam więc i Wam.    Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy sok z połowy pomarańczy krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż(...)pieczenie babeczek ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady 2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki

Z Majeczką w kuchni
Keks królewski - najlepszy! 2544

pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła 8 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 150 g suszonej lub wędzonej polskiej śliwki węgierki 100 g orzechów laskowych 100 g suszonych fig 100 g suszonej moreli 100 g migdałów bez skórki(...)garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody (, zagotować. Miskę postawić na garnku z gotująca się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany.  Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą

maniapieczenia
Ciemny bogaty keks 343

łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej 150g ciemnego cukru – dark muscovado 200g poszatkowanych orzechów – użyłam orzechów włoskich, laskowych i nerkowca Bakalland 3 duże jajka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 40g masła – roztopionego Wierzch: 60g orzechów włoskich Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru(...)pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier, orzechy, skórką pomarańczową i wymieszać. Wsypać suszone owoce i wymieszać. 4. Piekarnik nastawić na 150oC na funkcji góra-dół. 5. W drugiej misce ubić jajka, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. 6. Jajka dodać do suchych składników, wlać aromat, masło, sok po owocach i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do zwilgotnienia

Mała Cukierenka
MAKOWIEC GWIAZDA 622

się i zaplanujcie go w Waszym świątecznym menu :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g maki 150 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 100 g cukru 4 łyżki masła 1 jajko 2 żółtka DODATKOWO: około 600 g domowej masy makowej z tego przepisu  - ponieważ masy z tego przepisu wychodzi dużo więcej, jeśli chcesz możesz od razu składniki na masę(...)łyżkę cukru, ciepłe mleko i 150 g mąki. Wymieszaj rozczyn dokładnie, rozcierając drożdże, przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Roztop w garnuszku masło.  Jajko i żółtko utrzyj z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy dodaj przestudzone lekko masło, wyrośnięty rozczyn i pozostałą mąkę (350 g) . Wyrób przez kilka minut hakiem miksera lub ręcznie

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik gotowany na cieście miodowym 789

niewiele większej formie, będzie wtedy niższy. Sernik gotowany na cieście miodowym Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 60g miodu 50g masła 50g cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g orzechów włoskich 50g miodu 50g masła MASA SEROWA 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) 150g(...)cukru 150g masła 4 jajka 125ml mleka 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: CIASTO - masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać - mąkę przesiać z sodą, dodać powyższą mieszankę oraz śmietanę, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące

Smakołyki Bereniki
Pepparkakor 163

świąt ;-) bo każdego dnia stają się coraz smaczniejsze ... Składniki: na 50 - 100 szt.: 375 g mąki pszennej 150 g melasy 115 g cukru pudru 115 g masła 1 jajko 6 zmielonych ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki mielonego cynamonu 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody Melasę przełożyć do rondelka, wsypać cukier puder. Masło(...)masło rozpuści się i powstanie jednolita masa. Zdjąć z palnika, pozostawić do ostygnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, przyprawy korzenne, sodę i sól. Wymieszać. Na środku mąki zrobić zagłębienie. Jajko roztrzepać widelcem. Do powstałego zagłębienia wlać masę z rondelka i roztrzepane jajko. Mieszać dużą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się. Następnie krótko wyrobić ciasto rękami. Ciasto będzie się lepić

maniapieczenia
CHIŃSKIE CIASTECZKA Z WRÓŻBĄ 218

niemiara, z podanych składników wyszło nam 60 sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami. Składniki: - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 80g pudru trzcinowego - cukier z prawdziwą wanilią (10g) - 4 jajka - 2 łyżki oleju (lub 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody) - szczypta soli ------------------------------------------ + 1 jajko do posmarowania ciastek Najpierw przygotowujemy sobie kartki z wróżbami, nasze karteczki miały rozmiar 0,5x16cm. Nasze przykładowe(...)przesmarować oliwą. Gotowe ciastka przewiesić na chwilę na rancie miski, by nabrały kształtu. A następnie odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika ciasteczka posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu ok.20 minut. Pamiętajmy przy przed skonsumowaniem przełamać ciacho na pół i wyjąć wróżbę. ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
drobiowe tymbaliki 2252

Bardzo proste do zrobienia, tanie ale efektowne.  Składniki: 1 litr rosołu 2 udka z kurczaka ugotowane w rosole 1/2 puszki kukurydzy szklanka mrożonej marchewki z groszkiem  6 jajek 6 łyżeczek żelatyny pieprz,sól Mięso z rosołu pokroić drobno. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić każde na cztery części.  Zagotować wodę z solą, do wrzącej wrzucić marchewkę(...)groszkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. W silikonowych lub plastikowych pojemniczkach umieścić kawałki jajka (żółtkiem do dołu), mięso, kukurydzę i marchewkę z groszkiem. Rosół doprowadzić do wrzenia, doprawić pieprzem i zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę i wymieszać. Rozlać do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce. Podawać skropione octem lub sokiem z cytryny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 219

grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka 120 g cukru 250 ml miodu 50 ml mocnej kawy 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru(...)angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Postna sałatka śledziowa 241

Prosta i smaczna sałatka, w której skład wchodzi zaledwie kilka składników. Tyle jednak w zupełności wystarczy. Śledź, ziemniaki, marchewka i jajko. Przepis na tę sałatkę rodem z Podkarpacia  znalazłam w książeczce „Tradycje kulinarne Wielopolszczyzny” (Wielopole Skrzyńskie i okolice). Składniki: 3 filety śledziowe (z octu) 6 średnich ziemniaków 1-2 marchewki 3 jajka 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki(...)pietruszki sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Ziemniaki i marchewkę ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jajka również ugotować i pokroić w kostkę. Śledzie pokroić na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać szczypiorek, natkę pietruszki, sól, pieprz, majonez i śmietanę. Wymieszać i schłodzić. I zjeść

Trzeci talerz
Racuchy z jabłkami na proszku do pieczenia 282

jabłkami to doskonała propozycja, zarówno na kolację, obiad a nawet na śniadanie. Dzięki zastąpieniu drożdży proszkiem wykonujemy je błyskawicznie, a są równie dobre jak te na drożdżach. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko olej do smażenia Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy(...)cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.  Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.  Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Tarta serowa z żurawiną (waniliowa) 213

mąki pszennej + do podsypywania  150 g zimnej margaryny do pieczenia 16 g cukru waniliowego 75 g cukru 1/2 opakowania cukru z wanilią i kardamonem (opcjonalnie) 1 jajko szczypta soli szczypta cynamonu do oprószenia Masa serowa: 750 g mielonego sera waniliowego na sernik (z wiaderka) 1 budyń waniliowy (47 g) 3 jajka "M" (osobno żółtka, osobno białka) 10 dag świeżej(...)wychodziło na rant formy. Resztki ciasta zachowaj. Spód ciasta nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach. Na czas wyrabiania masy serowej ciasto znów włożyć do lodówki. Ser przełóż do misy miksera. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, schowaj do lodówki. Do masy serowej dodaj cukier, ubij. Po chwili dodawaj po 1 żółtku

Moje Qulinaria
Napoleonka na krakersach 214

ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła ok. 200-220 g krakersów * dodatkowo: cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Litr mleka zagotowałam(...)cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Resztę mleka zmiksowałam z jajkami i mąką. Do gotującego się mleka wlałam mieszankę z jajek, mąki i mleka. Cały czas energicznie mieszałam, żeby nie zrobiły się grudki. Gotowałam 2-3 minuty. Blaszkę 25x30 cm wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam warstwę krakersów. Na krakersy delikatnie wyłożyłam ciepłą masę budyniową i równo rozsmarowałam. Na wierzch ułożyłam kolejną

Kulinarny Pamiętnik