Składniki : 50 dag fileta np. z mintaja, morszczuka lub innej ryby morskiej 1 i 1/2 szklanki gotowego bulionu warzywnego - ja zrobiłam z kostki 3 jajka 2 łyżki masła 10 dag pieczarek, tyle samo bułki tartej lub kaszy manny 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, tłuszcz do smażenia; olej lub sklarowane masło, bułka do panierowania Przygotowanie: Umytą rybę ugotuj przez(...)wody Umyte i pokrojone pieczarki przesmaż na suchej, gorącej patelni, aż odparuje z nich sok, wtedy dodaj masła lub oleju i ciągle mieszając przesmaż je jeszcze 5 min. Przestudzone pieczarki i rybę przemiel, albo bardzo drobno pokrój i połącz składniki Z jaj oddziel białka od żółtek, żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła, a z białek ubij pianę Do ryby
Proste PotrawyDanie to jest idealne dla miłośników pyr :) Moja mama jest ich największym miłośnikiem. 1 kg ugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 4 łyżki mleka 6 jajek szczypiorek sól pieprz gałka muszkatołowa Ugotowane ziemniaki ugnieść z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić cebulę, a następnie podsmażyć pokrojoną(...)kostkę kiełbasę i pieczarki. Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko ubić po czym zrobić łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami
O kuchni z uczuciemkawałek selera, 2 pory, 3 cebule • tłuszcz z rosołu • 1 szklanka rosołu • 500 g wątróbki z indyka • garść suszonych grzybów leśnych • 250 g pieczarek • 2 garści orzechów włoskich + do dekoracji • 3 jajka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżeczki majeranku • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Po ugotowaniu rosołu z kaczki zdjąć z wierzchu(...)gotować jeszcze 15 minut. Dorzucić pieczarki jeszcze na 5 minut. • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, warzywa z rosołu – marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę oraz wątróbkę z grzybami. • Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową. • Wymieszać mięso z orzechami, jajkami, tłuszczem z kaczki
To co kochamblogu znajdziecie już kilka przepisów na jajka - są faszerowane z suszonymi pomidorami i ricottą ( KLIK ), z pieczarkami ( KLIK ), wiosenne - z kiełkami i rzodkiewką ( KLIK ), sadzone z warzywami ( KLIK ) czy jajka w szklance - z grzankami, kiełkami i roszponką ( KLIK ). Dziś mamy dla Was jeszcze bardzo klasyczne połączenie - jajka z boczkiem i szczypiorkiem! Jest pysznie! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 5 jajek, 4 cieniutkie
Plate of Joyschabowym dodałam do nich podsmażone pieczarki po prostu mniam. Składniki: 4 schabowe 250g pieczarek 2 łyżki natki pietruszki 7 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz 2 łyżki startego sera cheddar(...)drugiego, bułkę tartą wymieszaną z startym serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor. Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki tak żeby nasza nóżka była połączona z kapeluszem. Podsmażamy na patelni, pod koniec pieczenia dorzucamy pokrojoną
Amatorka kuchennapysznego, świeżutkiego pasztetu. PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK /keksówka 28×9 wg Magdy 4 udka z kurczaka 250 g pieczarek 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 50 g masła gałka muszkatołowa, pieprz, sól Udka z kurczaka posolić, popieprzyć i ułożyć w garnku. Dodać pokrojoną w większe kawałki marchewkę, cebulę(...)pieczarki. Udusić do miękkości ( około 1 godziny ). Oddzielić mięso od kości, a w wywarze z duszenia namoczyć kajzerkę. Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180 st. przez 1 godzinę. Artykuł PASZTET
Pieguskowa Kuchniadanie do światowego oryginału. Kurczak w cieście francuskim : Składniki: 2 piersi z kurczaka wędzone plastry boczku 2 szalotki 1 op. ciasta francuskiego 120 g pieczarek 50 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 jajko olej rzepakowy sól, czarny pieprz, papryka, czosnek granulowany do smaku świeża lub suszona pietruszka Przygotowanie: Piersi z kurczaka oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy. Pieczarki kroimy(...)głębokie kieszonki, w które wkładamy oba farsze ze szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto francuskie kroimy na dwie części i każdym kawałkiem ciasta owijamy obie piersi z kurczaka, łączenie ciasta ma być pod spodem. Ciasto francuskie smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy około 20-25 minut w 185 stopniach. Przed podanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem to hit naszych ostatnich imprez! Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu
Marta Gotujekażdym odgrzaniu smaczniejszy. Składniki na klopsiki : 1 kg mielonego mięsa np. z łopatki, biodrówki itp. przyprawa Delikat Knorr do mięsa, vegeta czerwona, jajko, ząbek czosnku, 1 cebula, majeranek sól,pieprz, Składniki na resztę potrawy : 1 kg pieczarek, 2 papryki – 1 czerwona i jedna zielona ( ja użyłam tylko czerwonej ) 3 cebule 4 ogórki kiszone, olej, sól,pieprz, 350 gram koncentratu(...)pomidorowego, 350 gram keczupu pikantnego, Przygotowanie : Przyprawiamy mięso na klopsiki, dodajemy czosnek, cebulę, pieprz, sól, jajko, , przyprawę delikat Knorr’ do mięsa, majeranek. Dobrze wyrabiamy masę i formujemy małe klopsiki Smażymy na oleju. Przygotowujemy produkty do sosu : Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w cienkie plasterki, Uwaga : jeśli mamy małe pieczarki, to część z nich możemy zostawić w całości , będzie więcej
Pysznosci Babci Basiserka topionego kremowego 100 g serka topionego pieczarkowego 200 ml śmietany 30 % Pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 1/2 pęczku koperku 1 jajko garść bułki tartej Sposób przygotowania: 1. Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się(...)Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 l zimnej wody, dodajemy do bulionu z serkami i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy. 2. Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z posiekanym drobno koperkiem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut
Na Ciasteczkowych PapierachNaleśniki - przepis podstawowy: 1 1/2 szklanki mleka, 1 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 1/2 szklanki wody mineralnej lub zwykłej, szczypta soli, 2 łyżki oleju, olej do smażenia Jajka wbić do miski i roztrzepać trzepaczką. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, mleko oraz wodę gazowaną (lub zwykłą).Całość wymieszać mikserem, dodać 2 łyżki oleju i znów zamieszać. Jeżeli ciasto będzie(...)podrzucać energicznie do góry i przerzucać na drugą stronę, ale to już duże wyzwanie :-) Z tego przepisu otrzymamy ok 10 cienkich naleśników. Nadzienie do naleśników: 500 g pieczarek 1 duża cebula lub 2 średnie 30 dkg sera żółtego do utarcia i zapiekania kilka plasterków szynki lub innej wędliny łyżka oleju do smażenia sól, pieprz
Aromatyczne PodróżePolecam ten przepis! Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku i bułce smaży jak krokiety. Składniki: • 1 mała biała kapusta • 500 g pieczarek • 500 g karkówki • 1 opakowanie wafla do zwijania krokietów • 1 mała cebula • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki natki pietruszki Panierka(...)jajka • bułka tarta • olej do smażenia Wykonanie: • Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut. • Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut. • Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić
To co kochamgodz. Potrawa wolna od glutenu. * Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3 szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól(...)pieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy szalotki i podsmażamy około minutki. Dodajemy pokrojony por, odrobinę soli i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość, a po chwili przekładamy do czystego naczynia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy na tej samej (nieumytej) patelni. Przekładamy na osobny talerz. Filety z kurczaka myjemy, odcinamy
Kolizje Smakówszkl mąki 4 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu(...)łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych oczkach, dodać do reszty farszu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku ( farsz musi być dobrze doprawiony, najlepiej na pikantnie, żeby całoś ć nie wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki
Kto ugości moich gości?jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek 300 g cebuli sól, pieprz sucha bułka olej do smażenia Dodatkowo: jajko Suchą bułkę namaczamy w wodzie. Mięso podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko
Marder&Marder Manufacture