marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g)1 puszka kukurydzy3 jajka4-5 ogórków kiszonych1 jabłko1 cebula biała lub czerwona1/2 pęczka koperkumajonezmusztardapieprz i sólSposób wykonania:1. Pieczarki kroimy w plasterki.2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę.3. Cebulkę siekamy, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.4. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez i musztardę, posiekany koperek i doprawiamy pieprzem
Kuchnia domowa AniSmaczny i niecodzienny sposób na placki fasolowe. Polecam również przepis na kotleciki fasolowe z marchewką Składniki: 1 szklanka fasoli Jaś 5 pieczarek 1 cebula 1/3 szklanki mleka 1 czerstwa bułka 2 jajka 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz ziołowy do smaku cząber do smaku majeranek do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć kilka godzin i ugotować(...)samej wodzie. Na oleju usmażyć pieczarki z cebulą. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Następnie pieczarki z cebulą i ugotowaną fasolę zmielić. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawy do smaku, jajka i całość dokładnie wymieszać. Kotlety formować mokrą łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor
Tradycyjna Kuchniaotrębów. Krokiety są tradycyjnie smażone, ale jeśli chcecie odchudzić/uzdrowić je na 100% możecie je upiec - zawsze to mniej tłuszczu. KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ przepis autorski // 8-9 krokietów ~130g mąki pszennej razowej ~2 jajka ~szklanka mleka ~3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej) ~1/2 łyżeczki soli ~1/4 łyżeczki pieprzu odrobina oleju do smażenia Mąkę wymieszać z jajkami(...)duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić do smaku. Naleśniki faszerować masą i zawijać ----> klik (źródło grafiki: http://dariaanna.blogspot.com) ~2 jajka ~1-2 łyżki mleka ~40g bułki tartej ~10g otrębów (u mnie pszenne) ~sól, pieprz
chili & sugarSkładniki: ciasto francuskie 2 op. filet z kurczaka 2 szt. sól i pieprz do oprószenia filetów przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka pieczarki 5 szt. brokuł 400 gram ser żółty ok. 10 plastrów jajko 1 szt. sezam 1 łyżka siemię lniane 1 łyżka cebula biała 2 szt. olej do smażenia sól morska(...)bokach wzdłuż w stronę środka, ale tak byśmy mogli ułożyć farsz. Na cieście układamy kilka plastrów sera. Na to brokuł i pieczarki z mięsem. Zwijamy warkocza, na przemian boki układamy do środka. 4. Gotowy warkocz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem oraz lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia PaulettesKolorowa propozycja na śniadanie Składniki 8 wiejskich jajek kawałek cukinii kawałek czerwonej papryki 4 pieczarki 1/2 cebuli sól, pieprz curry olej, masło szczypiorek Sposób przygotowania Cukinię i paprykę pokroić w … Czytaj dalej Jajka w kokilkach
czarrna od kuchnicykorią. Kolejna moja cykoriowa propozycja idealna zarówno na kolację jak i na śniadanie. SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie 2 cykorie 8-10 pieczarek kilka plasterków szynki ser brie lub camembert albo inny tego typu 3 łyżki gęstej śmietany 2 jajka 1 łyżka miodu sól, pieprz odrobina masła A jak to zrobić: Cykorię przekroić na pół, wykroić gorzkie części. Jeśli cykorie(...)pieprzem i na końcu dodajemy łyżkę miodu aby się ładnie skarmelizowała. Schłodzone ciasto francuskie wykładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię. Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w dość cienkie plasterki ser ( w moim przypadku ser był ziołowo-czosnkowy co podkreśliło cały smak). Całość zapiekamy
Kuchnia w opałachmiałam wczoraj na obiad :) szybkie i sycące danie :) Składniki: -opak. makaronu świderki (450 g) -500 g brokułów -500 g pieczarek -podwójny filet z piersi kurczaka -1 duża cebula -125 g mozzarelli (kulka) -200 g śmietany 18% -2 jajka -sól, pieprz, -przyprawa do gyrosa, olej Wykonanie: Makaron gotujemy 'al dente' w osolonej wodzie. Cebulę kroimy, pieczarki obieramy i kroimy(...)kurczaka w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i gyrosem i smażymy. Brokuły gotujemy na pół twardo. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy makaron, na to pieczarki z cebulą, różyczki brokuła i kawałki kurczaka. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawami, polewamy składniki zapiekanki. Na wierz układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
KasiekGotujepomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPierożki nietypowo- pieczone z farszem pieczarkowo- jaglanym. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jajka 1 żółtko jaja 120 ml kwaśnej śmietany 8 dag kaszy jaglanej 4 łyżki masła 12 dag pieczarek ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)dodać szczyptę soli, wiórki masła, 1 jajko, śmietanę i zagnieść ciasto- odstawić do lodówki. Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować przez 15 minut. Pozostałe jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, tak samo pieczarki i wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i ugotowaną kaszą, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto na wysypanej mąką stolnicy- kroić
Tradycyjna KuchniaSkładniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka(...)ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk, bułka tarta 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kapustę kiszoną ugotować do miękkości - odlać na sito, pieczarki usmażyć z cebulą i dodac do kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować
W Mojej Kuchni LubięPołączenie cebuli i pieczarek świetnie współgra ze smakiem ryby. SKŁADNIKI: 3 duże filety z ryby ( u mnie miruna) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia WYKONANIE: Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym(...)mnie forma do tarty ( duża). Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawiamy do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem i odrobiną startego sera. Wersja dla liczących kalorie, to jogurt naturalny rozbity z jajkiem. . Na wierzch wsypujemy resztę startego sera, nakrywamy folią aluminiową. Zapiekamy
W kuchennym oknie EwyPyszna zapiekanka z sosem pieczarkowym. Mało składnikowa i nieskomplikowana. Smak mojego dzieciństwa. Składniki 5 ziemniaków 4 jajka 1 duża cebula 8-10 pieczarek 1 łyżka śmietanki 30 % 1 łyżka mąki … Czytaj dalej Zapiekanka z sosem pieczarkowym
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyprzypadnie Wam do gustu. Można zaskoczyć domowników. Grzyby wiosną i to jeszcze na polanie. Polecam na śniadanie i oczywiście na Święta. Składniki: 6 jajek ( oczywiście można więcej ) Kawałek papryki konserwowej 1 ogórek konserwowy + jeden 6 pieczarek marynowanych 2 gałązki natki pietruszki Sól Pieprz Majonez szczypiorek Dodatkowo Mocna herbata Koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: W kubku zaparzamy bardzo mocną herbatę ( najlepiej zwykłą(...)strony. Czapeczki umieszczamy w przygotowanych płynach ( herbacie i barszczu ). Pozostawiamy do zafarbowania. Z pozostałych części wyjmujemy żółtka. Paprykę, ogórka, pieczarki i natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Łączymy wszystko z żółtkami. Mieszamy. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy jajka. Ogórka korniszona kroimy na plasterki ( posłużą nam jako podstawa faszerowanego jajka ). Ogórkiem zamykamy otwór w faszerowanym jajkiem. Jajko stawiamy
Smaki Ewymięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać, dodać posiekany czosnek. Gdyby mięso było za suche dodać ciut
W kuchni u Monikiilość składników podanych do zrobienia tej zapiekanki i dodałam od siebie pieczarki :) Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)Składniki: 600 g mięsa mielonego, 250 g pieczarek, 300 g ziemniaków, 2 małe pomidory, 2 cebule, 1 bułka, 1 jajko, sól morska, pieprz czarny, szczypiorek, do obtoczenia kotletów: bułka tarta,sos: 400 ml śmietany 12%, 2 jajka, szczypta soli, papryki słodkiej i pieprzu(...)osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach
Aga w kuchni