jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:75/200)

Omlet 126

zwykły omlet dzięki wspaniałym dodatkom może stać się bardziej wykwintnym daniem. Podane składniki starczą na zrobienie dwóch omletów. Polecam. Składniki: 6 jajek 4 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki jogurtu naturalnego 8 łyżek kaszy gryczanej 1 duża marchewka 8 pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz tłuszcz(...)smażenia Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Marchew i pieczarki podsmażamy do czasu aż warzywa zmiękną. Jajka wbijamy do miski. Roztrzepujemy. Dodajemy jogurt i mąkę. Doprawiamy tymiankiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni dwa omlety. Podajemy na ciepło. źródło: przepis

Pobite gary Barbary
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 162

Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja na niedzielny obiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka do zagęszczenia Sznurek wędliniarski Wykonanie: Cielęcinę kroimy tak aby uzyskać jak największy, płaski(...)kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę

Smaki Ewy
Żurek domowy z borowikami i jajkiem na wywarze z szynki wędzonej. 167

postanowiłem, że wykorzystam ten esencjonalny wywar do przygotowania żurku na zrobionym wcześniej zakwasie. Czego potrzebujemy? -0,5 l zakwasu na mące z otrębami -pieczarki -suszone borowiki, namoczone przez noc -kiełbasa; użyłem pęta podwawelskiej -4 jajka -majeranek -wywar z szynki wędzonej Wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażone na małej ilości masła, delikatnie posolone pieczarki

BaRepas
Zapiekanka z ryby 177

rybą może nam smakować w połączeniu z pieczarkami, cebulką... SKŁADNIKI: 3 duże filety z pangi ( może być inna ryba) 1/2 kg pieczarek 3 duże cebule 20 dag. sera żółtego do starcia. 0,25 l śmietany - kwaśnej 1 jajko WYKONANIE:Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym(...)mnie forma do tarty ( duża).Na rybkę wykładamy pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone tak, żeby woda odparowała. Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na pieczarki układamy uduszoną cebulkę. Na to wszystko, śmietana rozbita z jajkiem. Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze ok 10 min.Podajemy z dowolną surówką. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Wielkanocna sałatka - Jarzynowa polanka z pieczarkami 210

majonezu Kielecki , który otrzymałyśmy w  paczce od WSP SPOŁEM - dziękujemy. A Was zapraszamy na pyszną sałatkę :)  Jarzynowa polanka z pieczarkami  SKŁADNIKI:  (na 2-3 polanki)  2 marchewki 1/2 pietruszki 1 duży ziemniak 2 jajka 1 - 2 ogórki konserwowe 3 - 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 - 4 łyżki groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól(...)pieprz natka pietruszki pieczarki marynowane – małe  PRZYGOTOWANIE: Marchewkę, ziemniaka, pietruszkę – gotujemy  w mundurkach. Obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki konserwowe kroimy również w kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę i groszek – mieszamy. Następnie dodajemy majonez, chrzan, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. W obręczach lub tortownicy układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zrazy wołowe z pieczarkami. 132

ziemniakami puree. Składniki: 700 g polędwicy wołowej (ja dałam łopatkę wołową) 100 g masła 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 6 dużych pieczarek Farsz 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 1 jajko sól pieprz papryka słodka 2 łyżki posiekanego koperku Zaczynamy od przygotowania farszu. Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę(...)następnie dodać pieczarki drobno posiekane. Dusimy na wolnym ogniu aż odparuje woda. Zdjąć patelnie z palnika, doprawić solą, pieprzem,słodką papryką i dodać koperek. Wszystko wymieszać z jajkiem i ponownie postawić na mały ogień. Stale mieszamy aż farsz będzie gęsty. Zestawiamy do ostygnięcia. Mięso podzielić na kotlety, a następnie każdy rozbić tłuczkiem. Na każdy kotlet ułożyć farsz, zawinąć w roladki

O kuchni z uczuciem
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 183

WELLINGTON. /inspiracja z przepisów Biedronka, podaję ze zmianami / 500 g polędwicy wieprzowej (w kawałku nie za dużym) opakowanie ciasta francuskiego 200 g pieczarek 8 - 10 plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam z białych błonek, płuczę, osuszam ręczniczkiem papierowym. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażam z każdej strony(...)pasta  i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na  całej długości polędwicy i tak, żeby z łatwością można było owinąć je wokół polędwicy. Na szynkę wykładam pieczarki, po czym na środek polędwicę. Mięso smaruję musztardą, zawijam delikatnie szynkę i mocno  dociskam

W kuchni Karmel-itki
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 128

prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 2-3 jajka Natka pietruszki 3 łyżki śmietany Sól i pieprz Garść startego żółtego sera Opcjonalnie: Ser feta Kilka pieczarek czarne oliwki Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i szczyptę soli. Pomału ugniatać ciasto, dodając troszeczkę wody (ok. 2-3 łyżki). Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozwałkować i ułożyć(...)niewielkiej ilości oleju. Gotowego kurczaka dodać do szpinaku. Na podpieczonej tarcie wykładamy farsz.* Na farsz wylewamy roztrzepane jajka z  posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem. ** Włożyć ponownie do piekarnika na ok. 20-25 minut. Smacznego! *(Ja ułożyłam na nim również pieczarki i ser feta) **( na połowie rozsypałam czarne oliwki, ponieważ  je uwielbiam, natomiast mój mężczyzna

The Sweet Damsel
Lekka zapiekanka 557

sycąca ze względu na obecność makaronu, a miłośników makaronu zachęcamy, gdyż w połączeniu z pieczarkami stanowi wspaniały smakowo duet! Składniki: 500 g świeżych pieczarek 250 g makaronu świderki 2 cebule 1 mała śmietana 18% 2 jajka 2 łyżki masła 100 g startego sera po szczypcie tymianku, papryki ostrej   sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu(...)maśle. Podsmażone pieczarki przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu po smażonych pieczarkach. Ugotowany makaron wymieszać z cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem , przyprawi ć solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym. Zalewamy makaron sosem, posypujemy tartym , żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku

kgwjanczewo
KOTLETY SIEKANE Z PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ 209

Samo ich usmażenie zabiera trochę czasu ale są tego warte ;) Składniki:  * 3 połówki piersi z kurczaka * 6-7 pieczarek * 4 łyżki kukurydzy konserwowej  * pół pęczka świeżego koperku * łyżka majonezu * 4 jajka(...)łyżek mąki * sól, pieprz * ulubione przyprawy do smaku Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Pieczarki pokroić na drobno dodać do mięsa. Do miski dać również posiekany koperek, kukurydzę, jajka, mąkę, sól, pieprz i przyprawy oraz łyżkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje mięsa z dodatkami i smażyć

Zrób to smacznie
Moje wielkie wyspiarskie śniadanie. 135

tego zestawu chyba jej został, co? ;) Może weganie mają swoją wersję - kto wie? Możliwe składniki zestawu: fasolka w pomidorach tosty smażone kiełbaski smażony bekon smażona kaszanka jajko sadzone  smażone pomidory smażone pieczarki jajecznica placki hash browns white pudding boxty wątróbka chleb sodowy chleb ziemniaczany

zadanie-gotowanie
BABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ 130

powiedzieć, że to mielone bo podobnie się je robi. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki ryżu 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 duża cebula 200 g pieczarek 200 g kiszonej kapusty 2 jajka sól pieprz kolendra kminek 1 łyżka lnu papryka ostra masło bułka tarta Ryż, kaszę i soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy na maśle

harrisa
Frittata z szynką i pieczarkami 142

śniadanie :) Składniki 3 jajka 3 plasterki szynki kilka pieczarek 1/2 cebuli sól, pieprz słodka papryka   Sposób przygotowania Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulę, … Czytaj dalej Frittata z szynką i pieczarkami

czarrna od kuchni
Pieczone paszteciki do barszczu 844

pasztecików. Składniki: Ciasto: 350ml letniego mleka  60g roztopionego masła 20g świeżych drożdży (lub 10g suchych) pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 600g mąki pszennej 2 jajka  Farsz 500-600g pieczarek 2 małe cebule olej sól, pieprz   Dodatkowo: 3-4 łyżki masła do rozpuszczenia zioła prowansalskie sól W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy

Czerwona Porzeczka
Babka ziemniaczana z pieczarkami i mielonym mięsem 284

stołu , a to już znaczący postęp . Ja obżarłam się jak troll po wyjściu z jaskini ..oj siłka się kłania ; ) Składniki : 6 ziemniaków średniej wielkości 250 g pieczarek 2 średniej wielkości cebulki 1 jajko sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1 duża łyżka jogurtu greckiego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego – najlepiej z łopatki(...)cytryny i mieszamy , żeby nie ściemniały i były nadal apetyczne Dodajemy do nich jajko , jogurt grecki, pieprz , majeranek,sól, gałkę i dokładnie mieszamy . Następnie dzielimy na połowę i jedną część wykładamy do naczynia do zapiekania , wysmarowanego olejem -ugniatamy . Drugą część użyjemy za chwilę . Pieczarki siekamy , cebulkę obieramy i także siekamy drobniutko , wszystko podsmażamy na złocisty kolor , dodając mięso mielone , solimy

Ogrodnik w podróży