Wypieki. Składniki : Na bułki: 500g mąki pszennej 125ml mleka 125ml wody 2 łyżki oliwy 1 jajko 1 łyżeczka soli 12g suchych drożdży Dodatkowo : 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek Na farsz : 500g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz duża szczypta słodkiej i ostrej papryki masło do smażenia Przygotowanie : Przygotowanie ciasta : Mąkę przesiać do miski(...)wymieszać z drożdżami suszonymi i solą. Dodać letnią wodę i mleko i jajko - wyrobić aż składniki się skleją. Dodać oliwę i ugniatać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 2 godzin). Przygotowanie farszu : Masło roztopić na głębokiej patelni, przesmażyć
Codzienne Gotowanieoregano, szczypiorek, koperek. Przyprawy miałkie oraz świeże zioła dodaję na jajko na około 30 sekund przed końcem smażenia. Z reguły przykrywam patelnię aby aromat zdominował jajko. - ze świeżymi warzywami Cebula, papryka, pomidor, seler naciowy, pieczarki. Nie przepadam za zbyt rozmiękczonymi warzywami sadzonymi z jajkiem dlatego warzywa kroję w paski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym od razu
upichconateraz zapraszam na krótką, niezbyt daleką podróż z Olejami Świata PASZTET Z CIECIORKI I PIECZAREK Składniki: 400 g cieciorki/ciecierzycy 300 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ugotowana marchewka 2 jajka 1/3 szklanki oleju przyprawy: 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy około(...)minut aż będzie miękka. Pieczarki obieramy kroimy i podsmażamy wraz z posiekaną cebulą. Ugotowaną ciecierzycę, podsmażone pieczarki i marchew mielimy lub miksujemy w blenderze. Do warzyw dodajemy jajka, olej i przyprawy, mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut
Bon appetit mon amieoraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy
Emcia Pichciprzez siebie samą. Składniki: 1.Farsz: słoik kapusty kiszonej ( 900g, po odsączeniu 600g), 2 średnie cebule, 380g pieczarek, sól, pieprz, olej lub inny tłuszcz do podsmażenia pieczarek i cebuli. 2. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, mleko ( 2 i 1/2 szklanki), mąka - tyle by ciasto było niezbyt gęste ani zbyt rzadkie ( następnym razem dokładnie zważę by dokładnie podać), sól, olej. 3. Panierka(...)jajka, bułka tarta, olej do smażenia krokietów. Przygotowanie: 1.Farsz: Kapustę kiszoną ugotować i dobrze odsączyć. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć - podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kapustę kiszoną wymieszać razem z pieczarkami i cebulą. Sprawdzić czy wystarczająco jest doprawiony farsz. W razie potrzeby doprawić. Farsz posiekać , ale nie za drobno - tak by kapusta nie była za długa
W kuchni u Monikiszklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie: Naleśniki: - łączymy mleko, jajka i mąkę (ręcznie lub mikserem). - dodajemy stopniowo wodę, cały czas mieszając. - dodać olej(...)pokrojoną cebulkę, czosnek, pieczarki i marchewkę. - dodajemy mięso mielone oraz przyprawy. Mieszamy i czekamy, aż mięso będzie gotowe. - na końcu dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną. - czekamy, aż farsz trochę ostygnie. Zwijanie krokietów: Rozgrzewamy olej (2 łyżki) na patelni. Na środku naleśnika układamy farsz, a następnie zwijamy naleśnika jak kopertę tak, aby nadzienie nie wypadło. Moczymy w jajku, następnie w bułce
Kitchens Alphabetnadzienie: mąka do posypania stolnicy oliwa sól czosnek suszony 10 plasterków wędliny typu salami 6 plastrów szynki lub polędwicy 3 plastry żółtego sera ser typu mozzarella 4 pieczarki rozbełtane białko, żółtko lub jajko Zagnieść ciasto jak na pizzę. Oliwę dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieŻycie hotelowe nieco rozleniwia. Każdego ranka czeka na nas pyszne śniadanie. I wśród wielu propozycji jajka w kilku wariantach: faszerowane pieczarkami, faszerowane łososiem, faszerowane twarożkiem oraz niezawodna jajecznica na masełku :) Nietrudno się domyślić skąd zaczerpnęłam pomysł na moje kolejne pomidorowe danie :) Składnikiem obowiązkowym jest oczywiście bohater tego tygodnia. Dodałam do niego oscypka, pozostając w klimacie górskim. Wyszła bardzo smaczna przekąska
zadanie-gotowanieSkładniki: ciasto: 2 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka farsz: 300 gram pieczarek 150 gram sera żółtego 2 średnie cebule przyprawy: sól, pieprz, olej do smażenia, kethup Sposób wykonania: Jajka zmiksowałam z mlekiem i mąką na puszystą masę. Usmażyłam naleśniki. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kostkę, zeszkliłam. pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki, dodałam do cebulki, podsmażyłam, doprawiłam do smaku. Naleśniki
Darcia w kuchniKrokieciki Składniki: Na ciasto: - pół kg mąki - 1 litr mleka - 1 jajko - sól, pieprz - bułka tarta Na farsz: - 2 piersi z kurczaka - pieczarki ok. pół opakowania - 30 dkg sera zółtego Dziś na sobotnio - niedzielny obiad zrobiłam " Nietypowe krokieciki". Jest to o tyle fajna potrawa, że do środka można wsadzić dosłownie wszystko wystarczy troszkę inicjatywy i pomysł lub jakieś(...)kupiłam podwójne) koszt ok. 10 zł, 1/2 kg mąki - i tak musimy kupić kg - więc koszt ok. 1,65 zł, 1 jajko kosz ok. 0,40 zł, 1 litr mleka koszt ok. 2,35 zł, pieczarki opakowanie 400 dkg koszt ok. 3,50 zł, ser żółty w kostce waga ok 300 dkg koszt ok. 6,50 zł, bułka tarta
Tanio smacznie i prostoświetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę(...)smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę razem dusimy. Ugotowaną kapustę staranie odcedzamy i mieszamy z grzybami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Każdy
Podróż w kulinariaKapustę dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do podsmażanych pieczarek i cebulki. Wszystko dusić ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Farsz wystudzić. Na każdy naleśnik nakładać farsz i zawinąć. Farsz rozkładamy po środku naleśnika, boki składamy do środka i zwijamy w rulonik. Przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rumiany kolor ze wszystkich
Monia miesza i gotujeleniwe, weekendowe śniadanie. Szybka, łatwa i bardzo przyjemna jajecznica z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i pieczarkami, podana z chrupiącym pieczywem jest świetnym pomysłem na zdrowe rozpoczęcie dnia. Polecam! Scroll down for recipe in English Jajecznica z łososiem (1 porcja) Składniki: 2 jajka, roztrzepane 1 pomidor, najlepiej ze zdjętą skórka i pokrojony w kostkę garść groszku cukrowego lyb zwykłego zielonego groszku(...)sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia chrupiący chleb do podania Przygotowanie: Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem i śmietanką, po czym smaż do uzyskania ulubionej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z chrupiącym chlebkiem. Smacznego! English
karmelowyproszku 200 ml wody 60 g masła 1 łyżeczka soli 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Do posmarowania: 1 jajko 2 łyżki mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Farsz: Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę(...)równych części. Uformować kulki i lekko rozwałkować. Na każdym placku nałożyć porcję pieczarek i zlepić formując podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrastania na około 30-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kratce
Ala piecze i gotujeFarsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy je na rozgrzanym oleju,studzimy.Szynkę ,cebulę i paprykę kroimy w paski.Wszystko razem łączymy.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych
Bajeczna Kuchnia