jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:7/200)

Frittata z pieczarkami 115

sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z pieczarkami, ale będę także pokazywać inne opcje tego dania.  Składniki : 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200-250g pieczarek (obranych i bez nóżek) 4 jajka sól, pieprz słodka i ostra papryka masło Przygotowanie : Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać(...)czasu aż się przyrumienią. Jajka wbić do miski, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, rozbełtać widelcem, tak aby żółtko i białko się połączyło. Gdy pieczarki się przyrumienią wlać jajka na patelnię, wymieszać z pieczarkami i smażyć aż spód będzie lekko przyrumieniony, następnie wstawić patelnię pod górną grzałkę piekarnika lub pod grilla i zapiekać przez chwilę, aż wierzch

Codzienne Gotowanie
jajka faszerowane z pieczarkami 156

teraz, w okresie nie-wielkanocnym :) Mimo, że wszelkich wymyślnych faszerowanych jaj nie lubię, to te, proste, bardzo mi posmakowały :) JAJKA FASZEROWANE Z PIECZARKAMI przepis mamy ;) // 8 porcji ~8 jajek ~150g pieczarek ~łyżeczka masła ~łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku (u nas trochę więcej) ~majonez/jogurt naturalny/śmietana (do 'zlepienia' masy) ~sól, pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać(...)skorupki, przekroić na połówki. Żółtka wyjąć i rozgnieść widelcem. Przygotować pieczarki, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle do momentu wyparowania wody, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Do masy dodajemy majonez/jogurt naturalny/śmietanę, przyprawy, natkę i koperek, mieszamy. Powstałą masą napełniamy puste miejsce w jajku. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Jajka w sosie tatarskim 116

chociaż nie jest to jakoś "skomplikowane". Zakupy: - ogórki konserwowe - pieczarki marynowane - ugotowane na twardo jajko - czerwona cebula - jogurt naturalny - musztarda - majonez - sól, pieprz Przygotowanie: Ja wszystkie składniki tzn. ogórki, pieczarki, jajko i cebulę wrzucam do robota kuchennego do posiekania ponieważ my lubimy bardzo drobno pokrojone ale można ( jeśli ktoś nie ma robota) pokroić jak najdrobniej nożem. Później dodaję resztę

Tanio smacznie i prosto
Jajecznica z pieczarkami (na wędzonej słoninie z tostami) 176

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   (Nie) zwykła jajecznica, która podana w niecodzienny sposób może smakować bardziej niż zazwyczaj.    (2 małe porcje) 4 kromki chleba tostowego 3 jajka 3 pieczarki wędzona słonina (ilość wg uznania) 1-2 łyżki masła sól, pieprz   Chleb zarumienić na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Serduszka wycięłam foremką do ciastek.) Na patelni podsmażyć plasterki(...)słoniny i dodać pieczarki. Rozbite jajka rozmieszać w miseczce i przelać na patelnię (gdy pieczarki zmiękną). Mieszać do ścięcia się jajek. Posypać solą i pieprzem (uważać na sól, ponieważ słonina jest już doprawiona). Jajecznicę podawać z ciepłymi tostami i opcjonalnie z ketchupem, majonezem lub innymi dodatkami

Di gotuje
Smażona pieczarka łąkowa 204

pieczarka.... Postanowiłam zrobić sobie z niej śniadanie, miała smak niby podobny do tej pieczarki hodowlanej, ale delikatniejsza w smaku, a jej rozmiary widać na patelni  :)Składniki : 1 duża pieczarka jajko bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie; Umytą pieczarkę pokroiłam na 4 części, zanurzyłam w roztrzepanym jajku, które połączyłam z łyżką bułki tartej i szczyptą pieprzu Smażyłam na gorącym tłuszczu

Proste Potrawy
Pieczarki faszerowane. 147

dużych pieczarek  6-7 mniejszych pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka musztardy ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 1 jajko Wykonanie - Pieczarki duże umyć wysuszyć i wydrążyć środki . - Umyte małe pieczarki i cebule posiekać , podsmażyć na rozgrzanej patelni . Doprawić musztardą i   jeśli potrzeba dodać soli i pieprzu . Dokładnie wymieszać . - Farszem(...)wypełnić wydrążone pieczarki. - Na talerzyku zmieszać bułkę tartą i posiekane orzechy. Jajko rozkłucić. - Na faszerowane pieczarki zamoczyć w jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelnie   stroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem ostrym lub dipem .   Pieczarka to nie tylko

Eli Gotowanie
KOTLECIKI RYBNE Z PIECZARKAMI 144

wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki:  50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko  Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać 1-2 jajka

Niespełnione zdolności kulinarne
Schab zapiekany pod pierzynką z pieczarek i sera 173

Przepis na nieco odmienne od tradycyjnych schabowych pyszne kotlety z pieczarkami i serem żółtym. Składniki: 4 – 5 kotletów schabowych bez kości 180 g pieczarek cebula jajko 200 g sera żółtego sól, pieprz pieprz ziołowy, papryka wędzona, przyprawa do gyrosa papryka ostra (opcjonalnie) Przygotowanie Kotlety schabowe rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy je pieprzem ziołowym, paprykami i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki(...)najmniej godzinę. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, starty ser żółty, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem, układamy w nim kotlety, a na nie wykładamy masę z pieczarek i sera. Zapiekamy pod przykryciem

e-PrzepisyKulinarne
Placek do barszczu 16010

Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania(...)Składniki na ciasto zarobić. 2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.  3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.  4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć

Kuchnia w czekoladzie
"włoskie" gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami... 169

Składniki: 1 sztuka kapusta włoska większa, 2 sztuki saszetka kasza gryczana, 1/2 kg mielone wieprzowo-wołowe, 2 łyżeczki kucharek, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka papryka ostra, 30 dag pieczarki + 1 cebula zmiksowane + 1 łyżka masła, 1 puszka mała koncentrat pomidorowy, 2 łyżki śmietana słodka 18%, 2 łyżki mąka pszenna, - do smaku maggi z kapusty włoskiej wyciąć głąb i włożyć(...)liście zawijały torebki kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie pieczarki zmiksować w pojemniku blendera z cebulą i na łyżce masła je podsmażyć w misce wymieszać dobrze kaszę, mielone mięso, jajko, pieczarki, kucharka, paprykę na każdy liść nakładać odpowiednia porcję farszu i ciasno zawijać liście do dużego garnka z wkładem do gotowania na parze układać gołąbki, wlać 2 litry wody

W Mojej Kuchni Lubię
Placek do barszczu 154

kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Nie powinno kleić(...)Farsz: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie: Połowę ciasta wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki (25x36) z małymi zakładkami. Wstawiamy

Kolorowy Przepisownik
Krokiety z jajkiem 177

minut a by ciasto naleśnikowe trochę odpoczęło , po upływie tego czasu można smażyć naleśniki . Składniki na farsz         6 jajek         0,5 kg pieczarek         1 duża cebula(...)sól pieprz do smaku  Wykonanie  Jajka gotujemy na twardo ,pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach ,cebulę kroję w kostkę i przesmażam razem z pieczarkami. Kiedy jajka się ugotują to po przestygnięciu ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje do pieczarek i cebuli i dokładnie wszystko razem mieszam i gotowe . Wykładam na wcześniej usmażone naleśniki do wyczerpania

Mój Smak
Piątkowe Inspiracje - Pasztet wegetariański 139

Bardzo lubimy pasztety wszelkiego rodzaju. Dzisiaj pasztet nieco inny, bo bez mięsa, za to z jajkami i pieczarkami. Ze świeżym szczypiorkiem, który nadaje mu wiosennego akcentu. Pasztet ten robimy zwykle na wiosnę już od kilku lat i zwykle jako pierwszy znika z talerzy. 10 jajek ugotowanych na twardo 30 dag. pieczarek 1 cebula pęczek szczypiorku 2 jajka surowe 3/4 szklanki(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki i cebulę obrać, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki lekko podsmażyć. Dodać starte jajka, szczypiorek, bułkę tartą, majonez, śmietanę, wbić jajka i całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Foremkę (keksówkę) posmarować tłuszczem, np. lekko olejem i wysypać bułką tartą

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajka zapiekane z pieczarkami. 153

Szybka, sycąca i smaczna zapiekanka. Moja córka i zięć starają się nie jadać pszenicy. Taki mają swój styl żywienia. Ponieważ mieli nas odwiedzić to przygotowałam dla nich jajka zapiekane z pieczarkami. Smakowało, bo szybko zniknęło z talerzy. Składniki: 6 średnich ugotowanych ziemniaków w mundurkach. 3 jajka 400 g pieczarek 1 cebula 250 ml śmietany 100 g żóltego sera 2 łyżki(...)wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką i zalać całość. Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż śmietana z serem się przyrumieni. Przed podaniem posypać koperkiem. jajka zapiekane z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Przepiórcze jajko w koszulce na grzankach 135

zakwaszonej wodzie, do momentu aż zetnie  się białko. Żółtko musi pozostać płynne. Przepiórcze jajko w koszulce trzeba gotować bardzo krótko (około 1 minuty) ze względu na jego niską gramaturę,  jajko ostrożnie rozbijamy, wlewamy do dużej łyżki, następnie szybko wlewamy do gotującej się zakwaszonej 2 łyżkami octu winnego wody, delikatnie łyżką cedzakową nakładamy białko na żółtko i gotujemy krótko, aby żółtko(...)oliwą i podsmażonego z obu stron na patelni grillowej, można przygotować chleb w tosterze, ale ja wolę swoją metodę przygotowania grzanek. Na tej samej patelni podsmażyłam również plasterki pieczarki. Podałam jajka w koszulce z grzanką na sałacie, słupkami marchewki i podsmażonymi plasterkami pieczarki, z pomidorkami koktajlowymi. Całość doprawiona solą i pieprzem. Na blogu znajdziecie też przepis na jajko w koszulce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania