Wielkanoc kojarzy się z sernikiem, kremowym kawałkiem tego ciasta pachnącym cytrynowym twarogiem. Osobiście nie pamiętam tych wiosennych świąt bez sernika na stole… Na nadchodzący wielkanocny czas mam dla Was nowy, bardzo ciekawy przepis – na sernik herbatnikowy. Kluczowe w nim jest mocne rozdrobnienie maślanych herbatników. Powinny przypominać pył. Sernik smakuje niezwykle ciekawie, a wzbogacony cytrusowymi smakami z pewnością uświetni(...)herbatników maślanych sok z 1/2 cytryny 1 szklanka cukru pudru + 2 płaskie łyżki 4 – 5 łyżek mocnej herbaty Earl Grey 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 4 duże jajka ziarenka z 1/2 laski wanilii wierzch pokruszona beza, masa krówkowa, suszone kawałki rabarbaru Wykonanie Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe herbatniki i chałwę rozdrabniamy na proszek, łączymy z roztopionym masłem i taka
Raj dla Podniebieniaspóźnialskich (takich jak ja :)) wielkanocna babka w wersji bez glutenu, bez nabiału i bez cukru. Szybko się robi i świetnie smakuje a przede wszystkim nie jest sucha i po jednym dniu nie staje się twarda jak kamień Bezglutenowa babka orzechowo - marchewkowa Drukuj Porcje: forma o średnicy 22cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 400g marchewki 50g żurawiny 50g orzechów pekan 100g(...)młynku) 25g mąki jaglanej 25g mąki ziemniaczanej 20 g zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80ml rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego 4 jajka 60g ksylitolu 30ml miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Marchewkę obieram i ścieram na średnich oczkach. 2 Żurawinę i orzechy namaczam w ciepłej wodzie
Book of spellsBarszcz czerwony wielkanocny z chrzanem Barszcz ten szykuję od 10 lat, historia jego zaczęła się kiedy mieszkałam w Islandii i nie było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki(...)selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku w łupinach, sól, pieprz, cukier kawałek szynki wędzonej jajka Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie a nawet leciutko zrumienić. Do dużego garnka włożyć cebulkę z patelni + buraki obrane ze skórki (1 surowy buraczek zostawić) i pokrojone
Tradycyjna kuchnia inaczejUwielbiam smak i zapach kokosa, teraz zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam wykorzystać ten smak i zapach w babce. Już kilka babek pojawiło się na blogu, takie jak babka piaskowa, czy babka twarogowa, która dla mnie jest ewidentnym hitem. Babka kokosowa należy do tych cięższych, sycących babek:) Polewa czekoladowa jak dla mnie jest obowiązkowym elementem, gdyż podkreśla zapach i smak(...)wiem, czy kiedyś się to zmieni Może z tego powodu, że tak rzadko je przyrządzam, tak bardzo mi smakują. Polecam do wypróbowania, bo jest pyszna. Składniki: - 5 jajek; - 100 g cukru; - szczypta soli; - łyżka ekstraktu waniliowego; - 150 ml oleju; - 250 ml mleka kokosowego; - 225 g mąki pszennej; - 85 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki sody oczyszczonej; - 100 g wiórków kokosowych
dom-agi.plprawdopodobnie nawet więcej ;) Spód stanowi delikatne, kruche ciasto, a nadzienie domowa masa kajmakowa z prawdziwą wanilią. Dzięki bakaliowej dekoracji nasz wypiek będzie również wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Serdecznie zapraszam :) Mazurek kajmakowy (ok. 20x30 cm) Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane wcześniej żółtka Do kajmaku: 250 ml mleka(...)ziemne Przesianą mąkę siekamy z masłem, a następnie dodajemy przesiany cukier i przetarte przez drobne, najlepiej metalowe sitko żółtka. (Istnieją dwie metody uzyskania ugotowanego żółtka. Oczywiście możemy ugotować całe jajka na twardo, białka zjeść, a żółtka wykorzystać do mazurka, ale wtedy pozbawiamy się możliwości wykorzystania w inny sposób surowych białek. Jeśli chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba
Ratunku obiadBabka ta nawet przez tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix
Kuchnia PokoleńTradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława(...)łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy utarta skórka z cytryny wanilia Przepis: Masło (margarynę) zmiksować wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać stopniowo po jednym jajku i po trzy łyżki mąki oraz pozostałe składniki ( utartą skórkę z cytryny, wanilię ). Po wyczerpaniu składników przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub bułką tartą. Piec
Gotowanie-ukPrzepyszna puszysta babeczka, cudnie pachnie w całym domu. Konsystencja delikatna i puszysta. Mój mąż się zapytał czy to jest babka gotowana, które uwielbia Przepis na thermomix
Kuchnia PokoleńNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieWitam Was cieplutko :) Czy babka wielkanocna może być o smaku herbaty? Oczywiście, że może. Zobaczcie jaki ma piękny kolor. Wyszła mi idealna, pięknie wyrosła i cudownie pachniała herbatą i podczas pieczenia i podczas jedzenia. Babka powstała za sprawą TEEKANNE , otóż od TEEKANNE otrzymałam sporą paczuszkę herbat, aż 20 sztuk, więc oczywiste było, że muszą powstać jakieś nowe przepisy(...)zjedliśmy do ostatniego okruszka. Może i Wy upieczecie taką babkę. Koniecznie użyjcie herbaty TEEKANNE . Zapewniam, że będziecie zachwyceni :) Smacznych inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 15 dag masła lub margaryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 1 szklanka gorącej wody
IzabelawkuchniWitajcie, kolejny wypiek, który króluje na większości Wielkanocnych stołów to Mazurek. I choć w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia mazurka jak postanowiłam to zmienić:) I tak powstał mój pierwszy mazurek, na którego przepisem chce się z Wami podzielić bo wyszedł całkiem dobry:) Można go przygotowywać na wiele różnych sposobów oraz z różnymi dodatkami. Podstawa to spód ciasta, które(...)Wielkanoc? Wartości odżywcze na 100 g: 326 kcal w tym; B: 8,2 g; W: 29 g; T: 18,8 g. Składniki Spód - 1 szklanka (130g) mąki orkiszowej - 1 jajko - 2 łyżki cukru kokosowego lub innego słodzidła - 40 g oleju kokosowego - 1-2 łyżki jogurtu greckiego Nadzienie - 70 g gorzkiej czekolady - 75 g mleczka kokosowego - 30 g syropu klonowego
Health-Fit-Lifemoim wielkanocnym koszyczku oprócz pisanek, chrzanu , wędliny, itd., nie może zabraknąć pieczywa. Do niedawna kupowałam mały chleb (bułkę) do święcenia, ale zazwyczaj nie powalały one smakiem i szybko traciły świeżość. Zaparłam się i postanowiłam przygotować swoje własne mini chlebki do koszyczka. Są pyszne, urocze i idealnie pasują do święconki. Mini chlebki do koszyczka około 8 chlebków Składniki: 160 g mąki(...)graham 75 g mąki żytniej około 160-180 ml letniej wody 2 łyżki mleka 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju płaska łyżka miodu sól Dodatkowo: jajko do posmarowania sezam mak siemię lniane gruboziarnista sól Drożdże rozpuszczamy w cukrze. Dodajemy 3 łyżki wody i pozostawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąki. Otręby
PatiGotujeBabka to polskie ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Tradycyjna babka wielkanocna to wypiek przygotowany na bazie ciasta drożdżowego, który w swoim składzie zawiera rodzynki. Dzisiaj zapraszam Was do upieczenia unowocześnionych mini babek, których głównym składnikiem jest dodatek majonezu. Dzięki niemu mini babki są puszyste i lekko wilgotne. Uwierzcie mi na słowo, że poniższe babki majonezowe świetnie smakują(...)pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na 12 mini babek: ciasto na mini babki 4 jajka 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki domowego majonezu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego kilka kropelek
Ugotowaćjakiś czas temu do degustacji Na pewno muszą ją powtórzyć, choćby ze względu na niezbyt reprezentacyjne zdjęcie Ogólnie paschę możemy robić z gotowego, zmielonego sera białego lub też z jajek i śmietany oraz mleka, które poddane obróbce termicznej utworzą nam ser. Trochę jak w serniku na zimno. Ja sięgnęłam po przepis z Podlasia i użyłam wiejskiego twarogu, którego nie mieliłam(...)dodałam zarówno orzechy jak i żurawinę, skórkę pomarańczową czy daktyle. Im bardziej różnorodne bakalie i im ich więcej, tym nasza pascha ładniej się prezentuje szczególnie w przekroju. Drukuj Wielkanocna Pascha Składniki 1 kg tłustego sera białego 2 szklanki bakalii (morele, orzechy, rodzynki, daktyle, żurawina) 200 ml kremówki 2 łyżki cukru waniliowego 200 g cukru kostka masła 5 żółtek Sposób
Mieszam w Garnkujuż coraz bliżej. Dlatego dziś zapraszam Was na przepis na keks z kandyzowaną papają i rodzynkami . Pysznie nadziane ciasto zasmakuje niejednej osobie. Uwielbiamy to ciasto jeść zarówno w Święta Wielkanocne, jak i do codziennej kawy lub herbaty. Tym razem do mojego keksu użyłam pysznej kandyzowanej papai i moich ulubionych rodzynek Malayer. Polecam Wam to połączenie. U nas okazało się olbrzymim(...)proste w przygotowaniu i co najważniejsze pyszne. Dodatkowo taki keks długo zachowuje swoją świeżość. Spróbujcie. Składniki: 250 g mąki pszennej 180 g cukru 250 g masła lub margaryny 5 jajek M 1 łyżka mleka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g papai kandyzowanej Plenus NATURA 125 g rodzynek Malayer Plenus NATURA cukier puder do oprószenia ciasta *Uwaga! Wszystkie składniki powinny być
Słodkie okruszkiniedźwiedziego było spore pudełko. Trochę zakisiłam bo lubię kiszonki , trochę zalałam dobrym olejem i pomyślę do czego go wykorzystać, a reszta trafiła do pysznej zupy, którą śmiało można zastąpić wielkanocny żurek. Jest nieco kwaskowa, ale bardzo wiosenna więc to chyba dobry pomysł, prawda? Zapraszam na zalewajkę z dużą ilością wiosennej zieleniny, lekko pachnącą czosnkiem i bardzo smaczną. Wiosenna zalewajka czosnkowa(...)szkl. śmietanki 30% 200 ml żytniego zakwasu na żurek 1 duży liść laurowy 2 ziela angielskie do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony dodatkowo - kilka jajek przepiórczych Jak zrobić zalewajkę z czosnkiem niedźwiedzim? Ziemniaki obrałam, pokroiłam w niedużą kostkę. Opłukałam, przełożyłam do garnka, zalałam wodą. Dorzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Gotowałam kilka minut aż ziemniaki
Smaczna Pyzadodatek tartego chrzanu, co zaostrzyło smak wywaru. Gotową zupę zabieliłam śmietaną kremówką, która złagodziła lekko kwaśną nutkę nadaną przez zakwas. Pamiętajmy, aby podgrzewając żurek do wielkanocnego śniadania nie doprowadzić do jego zagotowania. SKŁADNIKI / 6 porcji 500 g białej surowej kiełbasy 300 - 500 ml zakwasu do żurku * 4 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany(...)cebula ( uprażona na patelni na małym gazie) 1 marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DO PODANIA : 6 ugotowanych na twardo jajek (jajka wkładmy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, stawiamy na gazie i gotujemy 5 i pół minuty od momentu zagotowania się wody, gorącą wodę wylewamy, a ugtowane jajka zalewamy zimną wodą, obieramy
cool and mintymajonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka majonezowa – Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g) pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g) 3/4 szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd. 4 czubate łyżki majonezu
Kulinarne PrzebojeTen przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenia w mojej rodzinie. Ja mam go od mojej kochanej mamuśki. Kiedyś nie było tyle przepisów, ale jak już
Kuchnia Pokoleń