tydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki(...)umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotową masę wkładamy do foliowego woreczka umieszczamy w lodówce, chłodzimy minimum 1h. 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy jajka za pomocą odpowiedniej foremki. 3. Nakłuwamy je widelcem a dookoła każdego jajka tworzymy otoczkę: odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki i przyklejamy przy brzegach. 4. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchniJeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka warzywna i macie ochotę na jakaś odmianę polecam Wam szybką i bardzo smaczną sałatkę pieczarkową. Jej przygotowanie nie jest ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Skorzystałam dzisiaj z przepisu Maćka i ugotowałam jego zupę chrzanowo-cytrynową. Bardzo dobra. Przyłączam się do opinii, że z powodzeniem może zastąpić tradycyjny żurek wielkanocny. Mój plan na dzisiaj była taki: ogarnąć mieszkanie i upiec mazurka. Pierwsza część w trakcie realizacji, a efekt drugiej widoczny na zdjęciu. Dotąd nie piekłam mazurków. Raczej kupowałam możliwie najmniejszy, ponieważ przerażała mnie ich słodycz(...)śmietany kremówki (u mnie 30%) 140 g brązowego cukru Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Z ciasta uformować kształt jajka, lub przełożyć do dowolnej formy. Dno nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut, aż się zrumieni. Do garnka wlać śmietankę, wsypać cukier
zadanie-gotowanieskładniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g
Domowy Smak JedzeniaWielkanoc już niebawem, pora wiec zacząć planowanie świątecznych dań. W tym roku święta wielkanocne przypadają dość późno, więc jest duża szansa, że będą to dni ciepłe i prawdziwie wiosenne. Dlatego ja zamierzam przygotować głównie dania lekkie, a z ciast takie, które nie będą miały ciężkich kremów. Dzisiaj chcę Was namówić na dwie propozycje, do których wykorzystałam najpyszniejszy na świecie krem(...)pasują do tych wiosennych świąt. Składniki kruchego ciasta na mazurek*: 500 g mąki pszennej 100 g cukru drobnego Diamant 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sody 1 jajko 120 g miękkiego masła 150 ml kwaśnej śmietany dodatkowo: Cukier Gruba Rafinada Diamant słodkie jajeczka (czekoladowe lub cukrowe) Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny. Dodać cukier i sodę - wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennaobra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami. Sam jednak dokonałem drobnej podmiany i zastąpiłem aromaty skórką z cytryny oraz ukręciłem(...)mokrych ciast to ona nie należy, ale nadal znajduje wielu amatorów. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20-23 cm Babka piaskowa: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 cytryny szczypta soli Lukier: ¾ szklanki cukru pudru sok z ½ cytryny 2-3 łyżki wrzątku cukrowe pisanki
Food Squareoleju rzepakowego 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia żurawina suszonej lub kandyzowanej polewa czekoladowa i posypka kolorowa do dekoracji Sposób wykonania : D o miski wbij jajka. Wsyp cukier i zmiksuj na puszystą pianę. Następnie wlej ojej i wodę cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem dopieczenia, przesiej przez sitko, wsypuj stopniowo do masy, cały czas miksując(...)jasno złoty kolor. Wystudzone babeczki oblej polewą czekoladową i posyp kolorową posypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. T akie babeczki doskonale nadają się do koszyka wielkanocnego. :) R ada : Zamiast żurawiny możesz użyć innych owoców kandyzowanych np. daktyli, skórki pomarańczowej
Przepisy i porady kulinarneSerniki zaserwować możemy zarówno do codziennej, poobiedniej kawy, jak i w czasie Świąt Wielkanocnych czy innych uroczystości. O czym należy pamiętać przygotowując ten, kultowy już, deser? Ser – kluczowy składnik Zanim zabierzemy się na pieczenie sernika , zastanówmy się, na jakim efekcie finalnym nam zależy. Gdy mamy ochotę na przysmak wilgotny, gładki i zwarty w strukturze, użyjmy tłustego sera. Jeśli preferujemy ciasto(...)dalszym ciągu pozostaną w nim grudki. Jeśli po zmieleniu w dalszym ciągu będzie się nam on wydawał zbyt suchy, dodajmy do niego odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Krok drugi – jajka By uzyskać sernik idealny, na kilogram sera przypaść powinno nie mniej niż 3 jajka, dzięki którym nasze ciasto stanie się bardziej pulchne. Gdy dodajemy je w całości, zwiążą one masę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!formie jajeczek i połówki jajek z Kinder niespodzianki. Wykonanie: • Ser delikatnie zmiksować z cukrem, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. • Na koniec dodać adwokat i sok z cytryny. Masa serowa będzie dość płynna. • Wlać do tortownicy(...)zostawić jeszcze na 15 minut. • Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. • Przed podaniem udekorować jajeczkami wielkanocnymi lub innymi cukierkami
To co kochamLubię "zamienniki " w kuchni i tym razem też tak będzie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i zanim zabierzemy się do szykowania tradycyjnego żurku, zastanówmy się , czy aby nie można było , zasiąśc do stołu i delektowac się właśnie wykwintna zupą chrzanową. Przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu a smak chrzanu z dodatkiem jajeczka to wprost coś pysznego :) Do wykonania zupy potrzebne(...)wody- 200 ml śmietany 30 %- 200 g boczku wędzonego- łyżeczka majeranku- 1 ząbek czosnku- sól , pieprz- 1 liśc laurowy- 1 ziele angielskie- 4 pieprze- 4 łyzki tartego chrzanu- 4 jajka- 1 łyżka masła- olej Sposób przygotowaniaUgotowac jajka na twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc.Czosnek drobno siekamy.Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę.Pora i cebulę w plasterki.W garnku
Słodkości i nie tylkoWielkanoc coraz bliżej, zakwas na żurek gotowy ..... ........bo bez żurku lub białego barszczu sie nie obejdzie. Składniki: pęczek włoszczyzny ok. 400 g białej
Zakamarki mojej kuchniWielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym
Food Squareprzerósł moje oczekiwania. Ciacho jest pyszne i bardzo efektowne. Przypomina mi mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA Składniki: Ciasto kruche: · 300g mąki pszennej · 150g zimnego masła(...)około 30 minut aby zmiękły. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wysypać na stolnicę lub blat, dodać cukier i masło. Wszystko posiekać nożem aby się składniki połączyły. Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na dwie blaszki o wymiarach
Mania Gotowaniazagościła u nas na dobre , co cieszy niezmiernie. a jak wiosna to i święta Wielkiej Nocy... te już niedługo . Warto więc już dziś pomyśleć jakie słodkości postawimy na naszym Wielkanocnym stole. Koniecznie musi być BABA .... , są ich tysiące rodzai , drożdżowe, pisakowe , biszkoptowe ... o najróżniejszych smakach. Dziś proponuję Wam babkę najprostszą z możliwych , a jednocześnie przesmaczną. Piekłam ją kilka(...)wybierzemy takim smakiem babki będziemy się delektować. Składniki : 4 op. budyniu śmietankowego ( po 40 g) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1 łyżka octu Wykonanie : Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę , przesiać do niej wszystkie suche składniki. Nadal ucierając dodać olej i ocet. Wlać do formy
Malinowa KawiarenkaWielkanocny stół obfituje w pieczone mięsa, wędliny i pasztety. Pasztety czy to mięsne czy z samych warzyw, albo też mieszane najlepiej smakują ze swojskimi dodatkami np. ogórkiem kiszonym czy domowej roboty ćwikłą. Niestety nie są to lekkie dania i po ich zjedzeniu często czuje się dyskomfort w brzuchu, dlatego aby móc w pełni cieszyć się smakiem świąt po jedzeniu stosuje(...)piersi z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 4 liście laurowe 2 cebule 5 łyżek bułki tartej 4 jajka sól i pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę, boczek, pierś z kurczaka i wołowinę obsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka z wodą, obranymi warzywami
Bon appetit mon amie