Babka to wypiek obowiązkowy na wielkanocnym stole. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na babki (np. piaskową, jogurtową czy galaretkową). Dzisiaj prezentuje przepis na tradycyjną babkę drożdżową nadzianą rodzynkami. Obowiązkowo przed podaniem należy ją polukrować lukrem, ponieważ do samego ciasta jest dodana bardzo mała ilość cukru. Babka z poniższego przepisu jest miękka, puszysta i długo zachowuje świeżość. Składniki na dwie(...)szklanki mąki pszennej (380 g) 1/2 opakowania świeżych drożdży (50 g) 4 łyżki drobnego cukru niepełna 1/2 szklanki mleka (100 ml) 3/4 kostki masła (150 g) 3 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki rodzynek (70 g) szczypta soli do dekoracji 1 szklanka cukru pudru + 1,5-2 łyżki przegotowanej wody kolorowe orzeszki Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać
UgotowaćPyszna propozycja na wielkanocny stół. Pieczona zielona i czerwona papryka pozbawiona skórki, drobno posiekana, wymieszana z kremowym serkiem i żółtkami. Będzie Wam smakowało! Składniki (na 5 jaj): 5 jaj 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta papryki wędzonej 2-3 łyżki kremowego serka naturalnego lub ziołowego 1 łodyga selera(...)pieczenia skórką do góry, polewam olejem i przyprawiam wędzoną papryką. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut- aż skórka papryk zarumieni się. Studzę papryki i obieram. Jajka gotuję na twardo, około 6 minut we wrzątku. Odcedzam, studzę, obieram i kroję na pół. Wyciągam żółtka. Obraną paprykę, bazylię i seler siekam drobno, mieszam z serkiem, żółtkami, solą
Mango PapajaWitam! :) Jak tam nastroje po obejrzeniu Chochli? :) Podobała Wam się nasza publikacja? :) Powoli zbliża się czas, kiedy trzeba pomyśleć o Wielkanocnych daniach. Dlatego na blogu będą się teraz pojawiać przepisy związane z tą tematyką. Na pierwszy rzut - babka. Zwykła, wręcz najzwyklejsza. Do upieczenia do popołudniowej herbaty kiedy nie mamy ochoty na nic wymyślnego. A oryginalności dodają jej Michałki. Babka(...)się na myśl ciasto z owymi cukierkami. Oczywiście, jeśli akurat w domu takowych nie posiadacie możecie je zastąpić dowolną tabliczką czekolady. Składniki: 250 g masła 200 g cukru 4 jajka 350 g mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 200 g cukierków Michałki * cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji *cukierki można
My simple kitchenwilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie pół(...)szklanki mleka (jeśli ciasto będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko + ew. kilka łyżek wiórek kokosowych polewa - 100 g jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego) - 2 łyżki miodu - łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody do jej rozpuszczenia - łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa
Kuchnia EllieU nas w domu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne
kolorowotorcikowoPyszna, wilgotna babka, bez cukru, na mące orkiszowej z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Idealna na nadchodzące Święta, ale również na co dzień, do popołudniowej
Smaczne ZdroweBabka szafranowa od dawna gościła na wielkanocnych stołach. Szafran w kuchni staropolskiej używany był w dużych ilościach. Ponieważ otrzymałam szafran, polski szafran, postanowiłam upiec babkę z jego użyciem. Przepis zaczerpnęłam z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Szafran to przyprawa ze znamion słupków krokusów, które są ręcznie wyrywane, a następnie suszone. Aby otrzymać gram przyprawy, potrzebnych jest(...)uprawiany jest w Polsce, w Górach Izerskich w Górzyńcu. Szafran dostałam od Pana Krzysztofa Marcinkiewicza , który 7 lat temu rozpoczął swoją, jakże udaną, przygodę z szafranem. Babkę upiekłam używając jajek gęsich (dziękuję Ewa Mitowska , za jajka). W przepisie podana ilość jajek kurzych - jedno jajko gęsie używamy zamiast dwóch kurzych. 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 4 żóltek*, 2 białka
królestwo garówWielkanocne babeczki z pisankami to moja pierwsza świąteczna propozycja w tym roku. Do ich przygotowania można wykorzystać dowolne kolorowe draże - ja kupiłam orzechowe M&Msy, bo mają ładne, żywe kolory. Babeczki upiekłam z czekoladowymi dropsami i skórką pomarańczową - to akurat wpadło mi w ręce :) Gniazdka, które widzicie na zdjęciach zrobiłam z masy cukrowej , bardzo dobrze spisałaby się tutaj też(...)zrobić samemu w domu. Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko +skórka pomarańczowa i dropsy czekoladowe Składniki na krem z twarożku Składniki na domową masę cukrową lub czekoladę plastyczną Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy
Ciastkozercyjest za słodki, z delikatną nutą wanilii i kardamonu, na kruchym spodzie, wykończony warstwą słodkiej śmietany, czekolady i dla kontrastu oblany frużeliną jagodową. Ten sernik nowojorski zrobił furorę na wielkanocnym stole. Sernik po upieczeniu należy odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. Musi swoje odstać aby mieć idealną, aksamitną, kremową konsystencję. Przepis na klasyczny Sernik nowojorski(...)szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa : 1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego 100 ml śmietany 30% Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaturalne drożdże, drożdże suszone to też naturalne drożdże. Skracamy znacznie proces powstawania babki używając tych drugich. Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe(...)najpierw suche składniki. Mieszamy przesianą mąkę z cukrem, solą, drożdżami, ziarnami wyłuskanymi nożem z laski wanilii i skórką startą z cytryny. W osobnej miseczce, ubijaczką balonową, łączymy ze sobą jajka, miód i ciepłą wodę lub mleko. Mieszając składniki suche w mikserze na niskich obrotach, powoli wlewamy rozkłócone jajka. Mieszamy powstałą masę na niskich obrotach do dobrego połączenia. Po łyżce dodajemy
Karo in the Kitchensię święta, a jak święta to i sałatka na świąteczny stół się przyda! Sałatka z majonezem, ale też ogólnie majonez jest dla mnie czymś, bez czego święta Wielkanocne nie smakują już tak dobrze, dlatego w racjonalnych ilościach majonezu nie odmawiam, bo jest po prostu pyszny i niestety nic go nie zastąpi. Przepisy na sałatki: Sałatka ryżowa Sałatka(...)dzięki temu, że są takie kwaśne smak sałatki z majonezem jest wyrazisty. Sałatka z ogórków kiszonych zawsze mi smakuje, obojętnie pod jaką postacią zostanie zrobiona. Sałatka z kabanosem i jajkiem , bo jajko jest niemalże podstawą w sałatkach z majonezem, bardzo dobrze się komponuje. Jajko i majonez to według mnie najprostsze i najlepsze rozwiązanie. Lepszego nie znajdziecie. Ewentualnie jajko z sosem
MamaOskarkasię spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą. Oto mój deser prosto z serca. Te pyszne kolorowe jajeczka grzybki podarowała bym moim dzieciom,kiedy marudzą gdy leżą chore i potrzebują mamusinej miłości i cierpliwości. To właśnie najbardziej kryzysowa sytuacja. Wypróbowałam i wiem,że maluchy(...)szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka błonnika kakaowego lub kakao 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru 1 kopiata łyżka majonezu 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kuleczki zbożowe w różowej skorupce Decorada kamyczki czekoladowe Decorada maczek smak owocowy Decorada kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada
Różowa kuchniaPyszna, delikatna i subtelna w smaku Pascha Wielkanocna z kandyzowanymi owocami i prawdziwą wanilią <3 Smakuje trochę jak sernik, trochę jak panna cotta. Przepis znalazłam na stronie ugotuj.to. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 2 litry tłustego mleka 1 laska wanilii 500 ml kwaśnej śmietany 6 jaj 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru kandyzowane owoce (u mnie wiśnie, skórka(...)TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Mleko wlewamy do bardzo dużego garnka. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wydłubujemy ziarenka; laskę wanilii i ziarenka wkładamy do mleka. Doprowadzamy do wrzenia. 2. Śmietanę łączymy z jajkami. Cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotujemy dalej, często mieszając, aż twaróg oddzieli się od serwantki (około 10 minut). Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym wyławiamy
My Culinary Artmoim rodzinnym domu wśród wielkanocnych ciast zawsze pojawiał się sernik i babka piaskowa. Za makowcem jakoś nikt nie przepadał. Gdy moja mama piekła babkę zawsze podkradałam trochę ciasta i przygotowywałam mini babeczki do koszyczka :) A potem wylizywałam miski z surowego ciasta, a mama krzyczała, abym tego nie robiła bo będzie mnie brzuch bolał. Nigdy nie bolał ;) Nie rozumiem(...)jeszcze ciepłego ciasta dopiero co wyjętego z piekarnika. Może Wy wiecie?? SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia bab o średnicy 20 cm (w najszerszym miejscu). Babka piaskowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka mąki pszennej (np. tortowej) ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna do pieczenia (np. Palma) 1 łyżka kakao Lukier
W kuchni Katie