pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę. Co z tą Martą? Dajmy jej 4 lata. Zmieści się chyba w średniej, zadanie będzie odrobione i mamy "święty spokój". Nic bardziej mylnego. Kilka stron dalej czeka nas bowiem spotkanie z Tomkiem. Tomek jedzie do szkoły 6 przystanków. Potem idzie jeszcze 3 minuty. Ile czasu zajmuje(...)masła Na masę serową: 1 kg kremowego sera / użyłam President do serników/ ok. 200 g cukru pudru (karmelizowane gruszki są słodkie, więc dosypujcie stopniowo, do smaku) 4 jajka 2-3 gruszki ekstrakt waniliowy 2-3 łyżki gęstej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny szczypta imbiru i/lub pieprzu 2-3 łyżki masła i cukru do karmelizowania gruszek masa kajmakowa
KUCHARNIAmnie w Kucharni . Nasze kwiatowe TU I TAM . Zapraszamy! Majowe łąki nie mają sobie równych. Pachną, szumią, ćwierkają, bzyczą.... Są piękne. Codziennie w innej szacie stroją świąt w kolorowe sukna. Uwielbiam ich poranną wilgoć, gdy w srebrzystych kropelkach rosy migocą pierwsze promienie słońca. Uwielbiam żar i syk południa, gdy słońce w zenicie dociera w najgłębsze zakamarki, a bzyczenie(...)aromatu bzów .... BRIOSZKA CYTRUSOWA /składniki na 2/3 porcji oryginalnej/ 330 g mąki otarta skórka z 1 cytryny, 1 pomarańczy i 1 limonki 80 g miękkiego masła 2 jajka + 1 jajko do posmarowania letnie mleko 1,5 łyżeczki drożdży instant 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli Jajka roztrzepać i dodać tyle mleka, by otrzymać 200 ml płynu. Mąkę wymieszać
KUCHARNIADobry chrzan, ale nie sam ." Roślina, która kojarzy nam się bezsprzecznie ze Świętami Wielkiej Nocy. Jej ostry smak, modyfikowany różnymi dodatkami - fantastycznie pasuje do wielu potraw. Chrzan, oprócz wiadomych walorów smakowych, posiada wiele prozdrowotnie działających substancji, które od wiek wieków służyły człowiekowi za naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii(...)sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów. Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki. Sos chrzanowy z jajkami Składniki: 250 ml tartego chrzanu 200 ml jogurtu greckiego 4 jajka ( jaja "zerówki", od kur z wolnego wybiegu) sól cukier (do smaku) Przygotowanie: Gotujemy jajka, a następnie bardzo drobno siekamy
Moja Mama GotujeWiadomo, to nie to samo, co napoleonka mojej mamy, ale nie zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i
Qlinarnie i QlinarnieDziś zapraszam Was na kolejną wielkanocną kulinarną inspiracje. Tym razem nie będzie to taki tradycyjny świąteczny przepis, ale smakowita gratka dla tych, którzy nie przepadają za
Kulinarne przygody GatityMiniony tydzień był wyjątkowo nieudany. Niby zapowiadał się całkiem dobrze, ale już przy wtorku wszystko zaczęło się psuć, a w środę okazał się katastrofą. I tak
Przysmaki KarolkiDzień dobry,Powoli zbliżają się Święta, czas pomyśleć o prezentach dla naszych bliskich (i siebie!). A czy może być lepszy prezent dla miłośnika kuchni
Chilli Czosnek i OliwaSpadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów. Na zaproszenie Monini Polska oraz Barilla mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool . W tą podróż kulinarna zabrał nas Marco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch(...)miękiszu chleba pół cebuli 80 g parmezanu starta skórka z ½ cytryny 1 mała marchewka 1 mała łodyga selera 1 średnie jajko szczypiorek 50 g kaparów Sposób przyrządzenia: Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszk ę. Mieszamy wszystkie składniki, dodając szczyptę soli
SzczyptaSmaQbył sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej kiełkującej trawy (takiej jak dla kota). To tradycyjne danie przygotowywane z okazji święta wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko z wielbłąda i surówka z surowego ziemniaka nie były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków(...)zielony domowy makaron shuvit oshi, ale są też pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Wyglądają prawie jak nasze pierogi, ale wyróżnia je to że napełnia się je surowym płynnym jajkiem, które zastyga dopiero podczas gotowania. Buchara była najmniej zrusycyzowana, więc jest tu najmniej rosyjskich wpływów typu soljanka czy pielmieni. Taszkient to nowoczesna metropolia, gdzie młodzi ludzie częściej sięgają po fast
Ugotowane pozamiataneJakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze
Moja Delicjababki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą, koniecznie podane z dobrą kawą. Gdy już chwilę poleżą, wystarczy odgrzać je w piekarniku(...)Bułeczki wielkanocne (15 bułeczek) Składniki: 300 ml mleka 50 g masła 500 g mąki 1 łyżeczka soli 75 g drobnego cukru 1 łyżka oleju 7 g drożdży instant 1 jajko, rozbełtane 75 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej skórka starta z 1 pomarańczy 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w drobną kostkę 1 łyżeczka mielonego
karmelowySkładniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego
kulinarnyswiatdomizawierało glutenu i laktozy. Na pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy. Być może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu(...)gotowanych kasztanów 50 g śliwek wędzonych 1 laska cynamonu pół gałki muszkatołowej 75 g migdałów płatków 100 ml miodu wielokwiatowego 1 l mleka 0,75 kg jabłek 4 jajka 50 g cukru 1 szczypta szafranu Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę
Wiem co jemMurzynek to ciasto z kakaem i dżemem, oblany czekoladową polewą. Dzięki dodatkowi dżemu ciasto jest wilgotne i mięsiste. Musi być tylko upieczone w punkt. Pieczony za
Moja Delicja