Święta, święta i po świętach! Za kilka dni Sylwester, może nie doradzę Wam w co się ubrać, ale w kwestii menu możecie na mnie liczyć, zwłaszcza, że lista liczy 100 pysznych i pomysłowych przekąsek na Sylwestra i karnawałowe szaleństwo! A co ciekawego znajdziecie w menu? Sałatki z całego świata, koktajle, najlepsze desery, kanapki, które zachwyciły(...)rukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka
Moja smaczna kuchniasame lokale, do których zawitałam również w zeszłym roku, fotorelacja zawiera bitwę na smaki lat 2015 i 2016 . Dla zainteresowanych, polecam fotek i słów kilka z poprzednich edycji tego święta, w których również brałam udział i uwieczniłam na blogu: VI Gdyński Weekend Kulinarny 2014 – część 1 - najlepsi z najlepszych Trochę wspomnień - VI Gdyński Weekend Kulinarny(...)witały mnie plakaty zwiastujące Weekend Kulinarny i przyjemny, ciemnozielony wystrój - w końcu z jakiegos powodu zwą ją Zieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka, przyprawiona lekko solą
Grunt to przepis!Lucynka to jedno z moich ulubionych ciast. Już sama nazwa mi się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się
Kraina Tysiąca Smakównajlepszego sernika albo miskę własnoręcznie ulepionych pierogów. Mam wrażenie, że dziadkowie kochają swoje wnuki bardziej niż własne dzieci. Dzisiejszy wpis powstał pod wpływem wspomnień, jakie wywołuje we mnie to święto. Kartacze kojarzą się mi z moją prababcią Anią. W domu moich dziadków w pokoju wisi portret ślubny. Uśmiecha się z niego piękna młoda kobieta w białym welonie, a obok(...)połączyć, dodać skrobię i suchą mąkę ziemniaczaną. Ciasto lekko posolić, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa, doprawić i wymieszać. Nadzienie podzielić na 10 części. Kawałki ciasta (wielkości gęsiego jajka) rozpłaszczyć na dłoni na grubość ok 1,5cm, wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić i nadać mu podłużny kształt. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić listek laurowy i 2-3 ziarenka ziela
Obiad gotowyMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pączki domowe to tani i łatwy do przygotowania deser. Dobre pączki po usmażeniu powinny być lekkie, puszyste, a po naciśnięciu wracać do pierwotnego kształtu, jeśli oczywiście
Kuchcik gotujeJeżeli szukacie przepisu na dobrze doprawiony i pyszny żurek-to dobrze trafiliście. Nie od dziś wiadomo,że żurek to najbardziej tłusta zupa,wśród polskich zup. Nie
Kopystką po garachzaczyna się już w weekend, więc niedzielny obiad będzie w stylu świąt Bożego Narodzenia. Na pewno znajdzie się ktoś, kto kocha zupę grzybową czy karpia i dla którego święta mogłyby trwać cały rok. Zestaw pochodzi z warsztatów z moją ukochaną szefową kuchni Agatą Wojdą. Warsztaty dla blogerów zostały zorganizowane przez Niemiecki Instytut Wina w Akademii Kulinarnej Whirlpool(...)kaszą pęczak Składniki dla 4 osób: Karp : 2 płaty karpia, oczyszczonego z ości masło klarowane do smażenia cebula pokrojona w krążki sól, pieprz sok z cytryny Mąka, 2 jajka i pół szklanki bułki tartej do panierowania ćwierć kostki świeżego masła do zapieczenia w piekarniku Przepis na karpia Karpia kroimy w 3-4 cm paski, układamy z cebulą lekko solimy
Ugotowane pozamiatanePisałam kiedyś, że uwielbiam momenty, kiedy do głowy wpada mi jakieś połączenie smaków. Tak było pewnego letniego poranka z malinami i lawendą i tak było
Kuchnia w Słońcu Skąpanapatelni. Poza tą trójką, od dłuższego czasu, trudno funkcjonować mi bez dobrego blendera kielichowego, którym miksuje przynajmniej raz dziennie pożywne koktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas, bo już zaczynam powoli realizować moje plany kulinarne na ten świąteczny czas. Trzy przedmioty odmieniły moją kuchnię i sprawiły(...)mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami! Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka soli 14 g świeżych drożdży na farsz: 500 g małych pieczarek ½ szklanki czarnych oliwek wydrylowanych 5 kawałków suszonych pomidorów 1 szczypta ostrej papryki
Moja smaczna kuchniasprecyzowane, ale może, w świątecznym duchu, zachowam je dla siebie. W każdym razie - nad wejściem na bazar zawieszono lampki i małe, świecące choinki. Tak tylko mówię...Niezależnie od Świąt lub ich braku, bazar jest miejscem magicznym. Można kupić mnóstwo oryginalnych, ciekawych produktów, których ze świecą szukać w zwykłych duńskich sklepach. I tak w moje rączki trafiły: papaja, której nigdy(...)malakserze - masa nie powinna być zupełnie gładka.Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać ze zmielonymi płatkami.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, na dnie każdej ugnieść łyżkę płatków.Twaróg, marcepan, kremówkę, jajka i miód zmiskować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Wyłożyć masę twarogową na spody. Na wierzch każdego serniczka wyłożyć łyżeczkę powideł, lekko przemieszać.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a to już zupełnie inna bajka i zupełnie nowy zestaw życzeń dla Was.W 2015 roku życzę Wam przede wszystkim odwagi w realizowaniu marzeń! To bliskie mi życzenia, bo kieruję je też(...)dipem - polecam. I jeszcze cydrowy drink zimowy, żeby nie zaschło w gardle ;)Ciasteczka - składniki250g mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo
W kuchni wieczoremZbliża się wiosna i święta. Na naszych stołach będzie dużo słodkości i mięs, nie należy więc zapominać o dodatkach do dań mięsnych, czy potrawach samych w sobie dla wegetarian. Byłam wegetarianką 3,5 roku i mimo, że moja droga poszła w zupełnie inną stronę mam niesamowity sentyment do kilku potraw które z wielką radością wymyślałam w szkole średniej(...)kolorowego pieprzu szczypta kwasku cytrynowego 1/3 łyżeczki cukru pudru 100 g śmietany 36%- ja używam śmietany marki Piątnica ponieważ ma gęstą konsystencję i nie ma potrzeby jej ubijać 2 jajka pół łyżeczki octu winnego odrobina masła- do wysmarowania kokilek Dekoracja: suszone owoce goji- opcjonalnie suszona żurawina, bądź inne suszone owoce drobno zmielony pieprz cayenne mus groszkowy- w przygotowaniu jest instrukcja
KreatywnePinysię obejrzymy, będą Święta Bożego Narodzenia, które są moim ulubionym czasem w całym roku ze względu na bardzo rodzinną atmosferę. W sklepach już jest szał, na blogach to samo :-) Ja mam ten komfort, że prowadząc stronę kulinarną, odczuwam klimat świąteczny już wcześniej, bo cały grudzień to pokazywanie przepisów, kombinowanie, wymyślanie, by jak najwięcej receptur zamieścić i wypróbować(...)Przygotowanie ciasta i pieczenie kapuśniaczków. Na stolnicę wsypać mąkę, sól i cukier, a także masło. Posiekać. Dodać rozkruszone drożdże, ponownie posiekać. Zrobić dołek na środku kopczyka, wbić jajka i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Na omączonej lekko stolnicy rozwałkować ciasto na cienki 3-4 mm placek. Na brzegu położyć warstwę farszu i zrolować, by zamknąć wewnątrz
Poezja Smaków - blog kulinarnyChyba każdy wie, że mazurki to wyjątkowe ciasta, które przygotowujemy tylko raz w roku, z okazji świąt Wielkiej Nocy. Skąd jednak pochodzi tradycja ich wypieku, jaką mają symbolikę, a w końcu jak je przygotować? Z jakiego rodzaju ciasta, czym przełożyć i najważniejsze, w jaki sposób udekorować? To już nie dla każdego jest jasne i wcale się temu nie dziwię(...)ziemne Przesianą mąkę siekamy z masłem, a następnie dodajemy przesiany cukier i przetarte przez drobne, najlepiej metalowe sitko żółtka. (Istnieją dwie metody uzyskania ugotowanego żółtka. Oczywiście możemy ugotować całe jajka na twardo, białka zjeść, a żółtka wykorzystać do mazurka, ale wtedy pozbawiamy się możliwości wykorzystania w inny sposób surowych białek. Jeśli chcemy je wykorzystać do świątecznej baby lub bezy, potrzeba
Ratunku obiad