Gorzka, biała, deserowa, mleczna, z dodatkami, karmelowa, orzechowa, itd., itd. Tysiące firm produkujących słodkie tabliczki, setki reklam w telewizji. Czekoladowy biznes kwitnie bez względu na porę roku, pogodę, święta, czy dni powszednie. Nie dziwię się wcale temu, ani trochę. W obecnym, świątecznym czasie Mikołaj często przynosi grzecznym dzieciom w prezentach czekoladowe słodkości, co jest jeszcze większym motorem napędowym(...)Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej Krem: 30 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
Moja Mama GotujeKochani pamiętacie jakie dziś święto? Wyjątkowe! Mam nadzieję, że jak tylko macie komu, to życzenia już złożyliście... Ja niestety swoich Dziadków już nie mam, ale tych "pszyszywanych" - czyli mojego Męża darzę ogromną sympatią. Nieraz zazdroszczę, ale wiecie tak pozytywnie, jak czytam o tych wszystkich przeżyciach, dobrych chwilach spędzonych wspólnie, o wypiekach jakimi Babcie częstują swoje wnuczęta(...)cukru pudru Dodatkowo: 8 łyżeczek dżemu Łowicz z rokitnika Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy wraz z solą. Mleko delikatnie podgrzewamy, mieszamy wraz z cukrem i drożdżami. Przelwamy do mąki. Dodajemy jajko oraz olej rzepakowy. Wszystko razem mieszamy, a następnie wyrabiamy ok 5 minut. Odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przygotowujemy budyń: Mleko pogrzewamy z masłem i cukrem, odlewamy odrobinę
Kuchnia w czekoladziemiękka, zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy nie jest już gorąca, siekamy zieleninę – koperek lub pietruszkę i wsypujemy do kaszy. Na koniec wbijamy do kaszy jajko i szybkimi ruchami rozprowadzamy po całości. Krok 4 Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i zabieramy się za ostatnie zadanie: Nadziewamy gęś. Jeśli kasza jest chłodna najlepiej zrobić to po prostu(...)kaszą z farszu – wystarczy na 4 spore porcje. Do gęsi tradycyjnie podaje się modrą kaszę. Naszym zdaniem prosta surówka jest jednak lepsza i zdrowsza. Artykuł Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpieczenie każdego spodu osobno ( my skorzystałyśmy z drugiego sposobu, tylko dlatego że jesteśmy w posiadaniu 3 małych spodów). Robienie biszkoptu zaczynamy od połączenia mąki z kakao. Następnie bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając powoli dodając żółtka. W momencie, gdy już będziemy posiadać piękną puszystą pianę, dodajemy naszą wymieszaną mąke(...)falbanke jak my lub wymyślić zupełnie coś innego. Jak pisałyśmy wcześniej masa jest bardzo plastyczna i można się z nią fajnie bawić. Oczywiście ze wzglądu na zbliżające się Święta Wielkanocne nie mogłyśmy się powstrzymać i zrobiłyśmy mały obrazek z bazi na górnej części tortu. Użyłyśmy do tego roztopionej czekolady w kąpieli wodnej i płatków migdałowych. Jak zrobicie coś
Kolizje Smakówrondelku podgrzewamy masło (jeśli jest mocno schłodzone) i ucieramy w mniejszej misce lub malakserze. Dodajemy dwa żółtka i znów ucieramy, aż masa stanie się kremowa i jasnożółta w kolorze. Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy(...)ziemniakami Pommes Anna. Zobacz jak je przygotować – to proste jak dwa razy dwa! Zobacz też jak można wykorzystać resztki pieczonego kurczaka i nadzienia. Artykuł Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzPrzepisy na świąteczne ciasta i pyszności wcale nie muszą być trudne, czasochłonne, ani skomplikowane! Dziś podrzucam Wam właśnie taki przepis; oto zielona babka piaskowa z lukrem
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Pyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam
Słodkie zapomnienieMazurki to obowiązkowy punkt Wielkanocy. Nasz ulubiony to ten właśnie z kajmakiem, ale w bezpiecznej wersji dla osób na LCHF, diabetyków i nietolerujących laktozy ponieważ karmel
Ola la LCHFKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W
Kuchnia PaulettesKrokiety to naleśniki zawinięte z pysznym farszem. Jaki farsz to już zależy od nas jaki lubimy. Najbardziej tradycyjne to te z kapustą i grzybami :) W
Kuchnia Paulettesnakrytych wigilijnych stołów. I nieważne, czy wolimy tradycyjną aranżację czy zdecydujemy się na eksperymentowanie z dodatkami i kolorami. Ich nieodłącznymi elementami pozostaną: obrus, zastawa stołowa i sztućce. Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po piękne przedmioty lub nawiązujemy do rodzinnych tradycji. Układamy na stole dopiero co kupione albo przekazywane z pokolenia na pokolenie(...)sody srebrnych lub posrebrzanych sztućców, jeśli są one dodatkowo oksydowane tlenkami metali. plamy na wyrobach ze srebra mogą pojawić się także na skutek kontaktu z takimi produktami spożywczymi jak jajka, majonez czy brokuły. Odpowiada za to zawarta w nich siarka. Oprócz domowych sposobów na przywrócenie srebrnej galanterii jej pierwotnego blasku, możemy też kupić specjalistyczne pasty, płyny i impregnowane odpowiednimi środkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŁaciate ciasto z kawą Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na ciasto, które łączy w sobie to co kocham. Słodki, prosty wypiek i kawę (nie
Słodkie okruszkiJako dziecko bardzo na siebie uważałam. Nie przychodziłam do domu z pozdzieranymi kolanami, nie obnosiłam się z zadrapaniami i nie zeskrobywałam z zapałem strupów, a bliznami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMówiłam Wam kiedyś, że wiele lat temu serniki mogły dla mnie nie istnieć? Miłością do serowych ciast zapałałam dość późno, ale to taki rodzaj miłości, który
Plate of JoySernik z czekoladą czekoladowym musem to po prostu niebo w gębie! Uwielbiam puszyste i wilgotne serniki. Uwielbiam serniki z czekoladą, więc od czasu do czasu funduję
codojedzenia