Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniejednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiem za to, w jakim kierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek(...)mojej babci. Nie jest za słodkie. Bardziej wręcz orzeźwiające. A przy tym wcale nie takie skomplikowane i nie-proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe
My simple kitchenProsty piegusek z galaretką to nie jest zwyczajne wysokokaloryczne ciasto. Z resztą przekonajcie się sami! Biszkopt z makiem jest u mnie znany w rodzinie bardzo
MamaOskarkaOto Starsza Córka skończyła lat 9. A ponieważ jest miłośniczką czekolady i bezy, postanowiłam zrobić specjalnie dla niej, z myślą o niej, dla jej kubków smakowych
gutfutUważam, że zaraz obok ryby, barszcz jest najważniejszym posiłkiem podczas wigilijnej kolacji. Do barszczu można przygotować standardowo uszka z farszem z grzybów lub farszem grzybowo - kapuścianym
MamaOskarkawymiarach (22 x 34) cm): Ciasto 22 g pełnoziarnistej mąki owsianej pół łyżeczki proszku do pieczenia 13 g cukru waniliowego 15 g (łyżka) brązowego cukru 80 g masła 2 jajka Masa twarogowa 100 ml mleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki(...)czytelnikowi. Nie mogę napisać, że delektowałam się książką, bo fakty w niej ujęte przerażają i pewnie na długo pozostaną w mojej pamięci (podobnie jak z przeczytanym kilka lat temu "Świętem kozła" Mario Vargasa Llosy). Poprawny i płynny język autora niestety nie łagodzi treści. Nie rozumiem i nie potrafię znaleźć uzasadnienia (o usprawiedliwianiu nie ma mowy) zachowania tamtych ludzi, tego usilnego
Weekendy w domu i ogrodzieNa świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z kurczakiem i groszkiem ma niezwykle prosty skład. Zaledwie kilka niepozornych produktów tworzy wspaniałe danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, czy kolację, ale przede
MamaOskarkaZmarłych. Wiem, że u nas jest to spłycone i ogranicza się do przebieranek i straszenia, niemniej Święto ma swoje korzenie (podobno) w celtyckich wierzeniach. Jest więc starsze od naszego Święta Zmarłych obchodzonego pierwszego listopada! I choćby dlatego uważam, że nie należy na nie fukać i się obrażać, bo to tradycja jak każda inna. Nie nasza, ale cudza(...)barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka mioduSpody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem.Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać.Do małej miseczki wsypać sodę, dodać ocet. Płyn gwałtownie się spieni
Pożeraczka, czyli raz adobrzekomentarze, które dostaną zestawy cukierków. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 160g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g(...)wyciętymi z marcepanu, które ozdobiłam srebrnym barwnikiem spożywczym w proszku ( patrz FILM ). Udanych wypieków :) WYNIKI: 1. JustynaB. 28 listopada 2017 o 14:14 Przy takich cukierkach i zbliżających się świętach mam tylko jedno w głowie…. Szyszki! Uwielbiam je, to wspomnienie dzieciństwa :) Mam zawsze lepiła niewielki, podłużne szyszki, obfite w toffi… smak był nieziemski :) Czasami końcówkę takiej szyszki maczała
Mała Cukierenkawszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych, co tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się(...)pierwszej proporcji. Makowiec z Dobrzechowa (okolice Strzyżowa) wśród wielu podkarpackich przepisów wybrałam właśnie ze względu na ilość maku, która odpowiada ilości mąki. W tym przepisie stabilność nadzieniu zapewnia jajko, mąka ziemniaczana, miód i powidło śliwkowe, które dodatkowo sprawia, że nadzienie jest wilgotne. Przepis na Makowiec z Dobrzechowa pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz
Trzeci talerzSałatka z pikantnym kurczakiem a la stripsy. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki. Zarówno te z samymi warzywami, jak i te z kurczakiem. Dzisiejsza
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnieniekolejne fotografie do albumów, czy w ramki, no i nie zapominając o najczęstszym przypadku czyli.. przepełnione jedzeniem brzuchy. (; Ale żeby się ładnie usprawiedliwić zawsze można ująć, iż w Święta nie należy lecz TRZEBA jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja. Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy(...)minut. Wyrośnięte wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 minut. ( Jeśli naszym wypiekiem jest chałka lub np. bułeczki z owocami wierzch topielca możemy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką) Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0
Symfonia Smakówciepłej wody Na farsz: 1 cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć(...)masz książek kucharskich? Dokładnie 6 :) I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory nie mam w swoim zbiorze żadnej książki Jamiego (patrz punkt 5). Idą święta, więc jeśli ktoś posiada zbędny egzemplarz to chętnie przygarnę^^. Poza tym, mam całe mnóstwo czasopism kulinarnych, które namiętnie kolekcjonuję i to zazwyczaj z nich czerpię swoje inspiracje
My simple kitchen