Sernik powstał pod wpływem impulsu i trochę z konieczności wykorzystania otwartego sera z wiaderka. Cytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu
Pani na deserbabka na świętach być musi. W tym roku stawiam na przepis z zeszytu mojej mamy, który jest wykorzystywany w moim domu od lat! Babka ta jest maślana i bardzo cytrynowa i zawsze cieszy się dużym wzięciem. Co więcej jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dosłownie robi się ją w kilka chwil. Wystarczy polać na koniec rozpuszczoną czekolada i gotowe! Zapraszam(...)recipe in English Babka cytrynowa (8-10 porcji) Składniki: 200 g masła, w pokojowej temperaturze 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 jajek, żółtka i białka oddzielnie 2 łyżeczki proszku do pieczenia starta skórka i sok z jednej cytryny Przygotowanie: W misce miksera ubij do białości masło z cukrem pudrem, następnie miksuj na mniejszych
karmelowypracy niewiele- jak to przy kruchym cieście: szybko wyrobić, uformować, wstawić do piekarnika, a następnie posmarować konfiturą oraz roztopioną, białą czekoladą i gotowe! 👍 Serdecznie polecam, nie tylko od Święta! 😊 Kruche ciasto: * żółtka- 2 szt. * mąka pszenna- 250 g * zimne masło- 100 g * kwaśna śmietana- 1 czubata łyżka * cukier puder- 1 łyżka Dodatkowo: * konfitura z róży- 5-6 łyżek(...)pudrem oraz mąką. Oderwać 80 g ciasta i uformować z niej długi rulonik. Papier do pieczenia podsypać mąką, nań wyłożyć pozostałe ciasto i rozwałkować (o grubości 7 mm) kształt jajka. Wzdłuż krawędzi jajka wyłożyć rulonik (ciasto w tym miejscu można lekko zwilżyć pozostawionym białkiem, aby lepiej się połączyło) i lekko docisnąć. Wierzch ponakłuwać widelcem i piec około 15-17 minut
Kraina Miodem PłynącaDziś polecam Wam śledziową sałatkę z czerwoną papryką . Jej wykonanie jest naprawdę szybkie, a smak… sami musicie spróbować My ją uwielbiamy Kilka składników, a ile
Słodkie okruszkiZiemniaczana sałatka ze śledziem i czarnuszką. Pyszna, szybka w przygotowaniu, sycąca. Smak sałatki wspaniale wzbogaca i urozmaica dodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od
Słodkie okruszkioknem coraz zimniej. W niektórych regionach Polski spadł dzisiaj śnieg. Ulice miast rozbłyskują się tysiącem lampek. Można powiedzieć, iż przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Na dobry początek zapraszam kochani do wypróbowania mojego przepisu na Świąteczne ciasteczka cynamonowe. Są proste, szybkie i bardzo łatwe. Dla mnie przygotowanie takich ciasteczek to punkt obowiązkowy, każdych świat. Uwielbiam, gdy po moim domu(...)mogą być również doskonałym prezentem.Polecam! Składniki: 300 g ciasteczek pełnoziarnistych (2 opakowania) 50 g miękkiego masła 20 g cynamonu(2 łyżeczki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 1 jajko, 1 żółtko gotowy krem dekoracyjny Ciastka kruszymy,a następnie mielimy. Do zmielonych ciastek dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy
Ciasta z tradycjamiprawda do świąt jest jeszcze sporo czasu, ale ja już tak mam, że ciasta typowo świąteczne robię kiedy mam na nie ochotę... Zresztą latem nawet podawałam przepis na pierniki. A tak przy okazji to jeśli kiedyś będziecie szukali przepisu na łatwy, pachnący i mięciutki piernik - przypomnijcie o tym wpisie! Ciasto jest naprawdę rewelacyjne i ekspresowe w przygotowaniu, a dodatkowo(...)Pyyychotka! (Keksówka o długości około 35-40 cm) Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 200g miodu (płynnego) 125g masła/margaryny 3 jajka 5 czubate łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich) 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie) Przełożenie: 2 słoiki dżemu
Di gotujeTo musi być smaczny krem z buraków skoro osóbka, która nie przepada za barszczem powiedziała "pyszny". Lekki, nie aż tak buraczkowy za sprawą dodatku pieczonych ziemniaków
Mango PapajaKiedyś pisałam, że ciasto o dziwacznej nazwie "pocałunek murzyna" to od dobrych kilkunastu lat ciasto obowiązkowe na Święta. W tym roku też nie mogło go zabraknąć ale w trakcie pieczenia troszkę pozmieniałam. Dodałam jeszcze blat kokosowy, czekoladowy krem i dużo czekoladowych wiórek na wierzch. Ciasto wyszło ogromne, więc cała rodzina dostała po kawałku. Najsmaczniejsze było we wtorek, kiedy(...)Składniki: na jedną warstwę ciasta (czyli trzeba przygotować 4 takie warstwy): 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżka octu + dodatkowo do I warstwy 4 łyżki kakao, do II warstwy 2 łyżki kakao, do III warstwy 2 łyżki suchego maku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą(...)się je w mgnieniu oka, nie wymagają również posiadania genialnego talentu kulinarnego. Wystarczy tylko mieć ostry nóż. Mowa o włoskim przysmaku - ciasteczkach cantuccini. :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 150 gramów cukru trzcinowego 5 gramów proszku do pieczenia 50 gramów posiekanych migdałów * 50 gramów migdałów w całości * skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli * - migdały w przepisie można zastąpić
Garniec Magaliejedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)mleko letnie 1/2 szkl. Farsz: pieczarki 500 g. kapusta kiszona 800 g. sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt. sezam lub mak do posypania METODA: Ciasto: Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać drożdże, sól, cukier, mleko, masło i jaja. Zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo
Kuchnia PaulettesPieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu(...)kilkadziesiąt sztuk: 550 g mąki pszennej razowej, 2/3 szklanki mąki pszennej typ 405 300 g miodu naturalnego, lejącego 70 - 100 g drobno zmielonego ksylitolu 120 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, opcjonalnie kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki). szczypta soli Domowa przyprawa korzenna: cynamon mielony (4 łyżeczki), goździki mielone (2 łyżeczki), kardamon mielony (2 łyżeczki), gałka muszkatołowa mielona
Powiedz dietom nieWitajcie kochani :) Jak Wam idą przygotowania do świąt? Jeśli jeszcze nie domknęliście ostatecznie listy świątecznego menu to polecam dopisać do niej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze(...)pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto miodowe: 5 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g masła 4 jajka 5 łyżek miodu Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 120 g cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem: 1 budyń waniliowy
My simple kitchenDzisiaj nie mogłam się zdecydować czy czekolada czy orzechy....? I zrobiłam miks, czyli ciasteczka dla niezdecydowanych na co bardziej mają ochotę :) Ich przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście
Lawendowe NieboWczoraj kupiłam sobie silikonową formę na muffinek w kształcie serduszek (była w promocji w Lidlu;)) więc musiałam ją koniecznie wypróbować ;) Właśnie przeprowadziłyśmy z mamą degustację
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość