zdążyliście upiec nic wymyślnego na dzisiejsze święto? Nic straconego, mam dla Was ratunek! ;) Na śniadanie, kolację lub deser, urocze serduszka z ulubionym dżemem. Ciasto drożdżowe z mojego ulubionego i moim zdaniem najlepszego przepisu, który zawsze się udaje. Co prawda jest trochę zabawy z zawijaniem, ale nie przejmujcie się, liczą się chęci. Moje jak na pierwszy raz nie wyszły idealne(...)obdarowana osoba będzie zadowolona z takiego prezentu "od serca". Polecam!;) Składniki: 300g mąki pszennej 170ml mleka 30g masła 15g drożdży 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania bułek ulubiony dżem W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce
Czerwona PorzeczkaWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ(...)zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku, odstawiamy do wystudzenia. Następnie przestudzoną płynną masę dodajemy do pozostałych składników
Smakowity Blog Kulinarnywyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez pięknej, wysokiej i wytwornej baby. Przepisów na ten pyszny i charakterystyczny dla świąt Wielkiej Nocy wypiek jest mnóstwo i z pewnością każdy ma swój ulubiony, z którego co roku pieczołowicie przygotowuje to ciasto. Jednak być może zachęcę Was do wypróbowania czegoś nowego :) Przepis na tę babkę znalazłam w jednym z numerów magazynu „Kuchnia”. Upiekłam(...)najeżona” bakaliami od środka i na zewnątrz. Jest delikatna, o blado-żółtym kolorze i jak na muślin przystało - jedwabista w smaku. Składniki: szczypta szafranu 3-4 łyżki mleka 4 jajka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 2 białka szczypta soli 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła
MyCookBook.plmoja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmszy świętej odpustowej 11 listopada. Obecnie takie rogale są wypiekane tylko w tych cukierniach, które posiadają specjalny certyfikat. Po mszy świętej wyrusza barwny korowód z kościoła pod zamek cesarski, gdzie prezydent Poznania przekazuje klucze do miasta świętemu Marcinowi. Aż do wieczora odbywają się różnorodne pokazy i występy, w których biorą udział mieszkańcy miasta i wielu gości, którzy ściągają(...)biszkoptowych – 1/2 szklanki cukru – 120 g orzechów włoskich – 60 g rodzynek – 400 g masła na ciasto potrzebujemy: – 4,5 szklanki mąki pszennej – 2 jajek – pół kostki drożdży – 1/2 szklanki cukru – szklankę ciepłego mleka (3,2 %) – 2 łyżki masła + 250 g masła do posmarowania: – 2 łyżki mleka – 1 jajko
Szybko Tanio Smacznieroku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego(...)Guinness 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 300g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300ml kwaśnej śmietany 2 jajka Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy: masło, cukier, imbir, cynamon i goździki, wlewamy syrop i guinnessa i wszytko roztapiamy na małym ogniu do jednolitej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/świąt jeszcze dużo czasu, ale ponieważ przed samymi świętami nie będzie czasu na pieczenie pierniczków, a ciastka te z czasem stają się coraz smaczniejsze, postanowiłam upiec je już teraz. Pierniczki z tego przepisu piekę już od kilku lat i muszę przyznać, że jest on rewelacyjny. Ciasteczka zawsze mi wychodzą i są równie pyszne. Oczywiście wygląd pierniczków po upieczeniu(...)czym lepsze i bardziej naturalne to pierniczki wyglądają ładniej. Ja staram się używać mąki prosto z młyna, miodu prawdziwego prosto z pasieki mojego dziadka i świeżych swojskich jajek. Oczywiście nie zawsze mam do dyspozycji tak wspaniałe składniki ale to nie szkodzi bo pierniczki zawsze i tak są pyszne. Dodam jeszcze tylko to, że pierniczki od razu po upieczeniu
Mama Gotujejest ? My czasem jesteśmy szczęśliwi, bo wtedy chętniej wracamy do bloga i pisania dla Was :) Wracając do kuchni to zapewne każdy, a przynajmniej większość z nas, ma za sobą święta z dużą ilością jedzenia :) Dlatego dzisiaj delikatnie i lekko. Fajne i pyszne kule ryżowe. Zobaczcie jak pięknie wyglądają, a przepis poniżej :) Ryżowe kule z pieczarkami(...)osolonej wodzie. Dla leniuszków polecamy torebki z ryżem ugotować, aż będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz to prosta sprawa ! Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek i pod koniec smażenia skrapiamy niewielką ilością
vegetanieCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikowniaCiasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim
kuchcikowniaCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaŚwięto Niepodległości, więc tradycyjnie już tego dnia przygotowałem w tradycyjnie polski sposób gęś. Nieskromnie stwierdzę, że zdecydowanie wolę taką tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z Policją w stolicy. Wracając do tematu gęsi, to wymagała ona dość sporo pracy, ale efekt był po prostu fenomenalny - rozpływająca się w ustach aromatyczne mięso z kluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania(...)świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego, 50 ml czystej wódki, 20 gram masła, oliwy, soli
Wyprawy kulinarnepopularny sos na zimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos tatarski – przepis domowy czy sos sklepowy? Sos tatarski można oczywiście kupić już gotowy(...)będzie nieco bardziej gęsty) więcej pieczarek lub więcej ziół – wszystko w zależności od Waszych upodobań smakowych. Sos tatarski – z czym podawać? Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce (i np. Fishburgerów – o mniam!), a także jako dodatek do wcześniej wspomnianych śledzi. Sos majonezowy znany na całym świecie! Sos ten znany jest prawie
Kulinarne Przebojewidać, że ja tak :) Uważam, że miłość, powinniśmy okazywać sobie przez cały rok, a Walentynki to ukoronowanie tej całorocznej miłości :) Dlatego bardzo lubię ten dzień. Dla mnie to podwójne święto, ponieważ to także urodziny mojej kochanej siostry:) Niestety, nie będziemy w tym dniu razem, bo dzieli nas za duża odległość, ale sercem i myślami, zawsze jesteśmy blisko. No dobrze, koniec(...)kruche, tym razem przełożone marmoladą. Część zostawiłam bez przełożenia, żeby było urozmaicenie. Składniki: 2 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła ( 200 g.) 1 żółtko 1 jajko Dodatkowo: marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę i cukier wysypać na stolnicę. Dodać masło i wysiekać nożem. Zrobić kopczyk i wbić jajko i żółtko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie, lub trzy
Agusiowe smakołyki