aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo(...)kostki czekoladę. Podgrzewaj całość aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Do miski wlóż pozostałe składniki, tj. twaróg, mascarpone, jajka, ziarnka z wanilii lub ekstrakt, cukier puder, mąkę ziemniaczną i budyń w proszku. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie na gladką masę.Teraz zacznij wlewać ciepłą (nie gorącą!), rozpuszczoną czekoladę
Słodko-Słony Świat IlonyI jak to w święta, nie dobrze że w spiżarce leży tyle dobroci :). Bo nie można się im oprzeć, ale co zrobić, wytańczy
Moje pyszne gotowaniemasy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy, możemy dodatkowo posypać ją rodzynkami. Kluczowa jest w nim puszystość i lekkość(...)oraz dobrze ubite, a następnie delikatnie wmieszane białka. Spód do sernika (duża blacha): 125 g masła 2 czubate szklanki mąki pszennej (300 g) 4 łyżki cukru pudru 1 całe jajko 1 żółtko szczypta soli Sernik klasyczny: 1 kg pół-tłustego twarogu (ewentualnie sera z wiaderka*) 10 jaj – najlepiej ekologicznych, wiejskich 1,5 szklanki cukru 400 ml śmietany kremówki
Poezja smakudobrych kilku lat nie obchodzę tego święta. Jedyne na co sobie pozwalam to odkurzenie mojej brytfanki w kształcie serca. Wychodzę z założenia, że miłość nie jest do święta i jeśli nie będziemy ją okazywać codziennie i dbać o nią to bardzo szybko się wypali. Dla tych którzy jednak organizują kolacje ze dwoje i nie mają(...)taki dzień trzeba się dosłodzić. Wszystkim zakochanym życzę miłości na co dzień, a wszystkim singlom znalezienia swojej połówki. Pozdrawiam:) Składniki: brownie: tabliczka gorzkiej czekolady 225 g masła 3 jajka 250 g cukru pudru szczypta soli masa: tabliczka białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny serek philadelphia 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% poleca: półtabliczki czekolady deserowej 50 g masła
ciastkarnia na kruchym spodziesię rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków(...)makiemSkładniki:ciasto 230-240g mąki pszennej120g masła2 żółtka7-8 łyżek cukru2 łyżki gęstej śmietany 18% masa makowa100g maku30g masła2-3 łyżki mioducukier wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie
Smakołyki BerenikiJeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki:700 g filetów z morszczuka5 dużych marchewek1 pietruszka1 duży seler2 cebule1 łyżka tymianku Kamis1 łyżka słodkiej papryki Kamispół łyżeczki mielonego imbiru Kamissól morska(...)pieprzem Kamis400 ml przecieru pomidorowego2 łyżki koncentratu pomidorowegopół szklanki wodyolej do smażeniamąka do panierowania rybmajeranek do oprószenia ryb2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić
Monia miesza i gotujez czekoladą i malinami Pyszne jogurtowe ciasto „na bogato”. Puszyste i wilgotne. Kwaskowy smak malin fantastycznie przełamuje czekoladowy smak. Ciasto: 2 szklanki mąki (ok
KucharzycaBabka pomarańczowa jest prosta w przygotowaniu, a dzięki skórce z pomarańczy ma piękny, bursztynowy kolor. Można ją udekorować kawałkami pomarańczy lub świeżymi kwiatami, należy jednak pamiętać
Passions hobbies lifeRyba po grecku, określana także rybą w pomidorach czy z warzywami, nieodzownie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Wpisała się w tradycję tak, że także u nas, na obczyźnie nie mogło jej zabraknąć. Jest to jedna z tych potraw, która mimo że tradycyjna, w prawie każdym domu przygotowywana jest inaczej. W mojej rodzinie zawsze to był dorsz z mniejszą(...)Składniki (6 porcji) -800 g dorsza -4 średnie marchewki -3 cebule -1/2 selera korzeniowego -150 ml passaty pomidorowej lub kilka łyżek koncentratu pomidorowego -2 jajka -ok 100 g mąki pszennej (tyle co potrzebujemy do panierowania) -sól, pieprz (najlepiej cytrynowy) -słodka papryka -1 łyżeczka cukru -olej do smażenia Przygotowanie Dorsza umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Przyprawić solą i pieprzem
Zielona Kuchniapomarańczy. Wszystko to razem stanowi trio idealne, korzenny smak ciasta, słodycz delikatnego kremu i ten pomarańczowy akcent, który wszystko dopełnia. Mówię Wam niebo w gębie, zróbcie koniecznie na święta. Tylko poczekajcie z krojeniem dłużej niż godzinę. Ja tak bardzo chciałam się z Wami podzielić przepisem i zrobić zdjęcia, że kroiłam roladę gdy jeszcze dobrze nie zastygła, dlatego(...)natłuszczonym papierze to ładnie od niego odstanie, a potem pozostaje już tylko zawinąć w ściereczkę, ostudzić, posmarować kremem i koniecznie schłodzić przez całą noc w lodówce. Rolada: 5 jajek 100g płynnego miodu 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki gorącej wody szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek
Cynamonowe szczęścieKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku dania rybne na Wigilię Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzed nami początek wiosny - zbliżają się Święta Wielkanocne, a wcześniej jeszcze Dzień Kobiet i Pierwszy Dzień Wiosny. Z połączenia ręcznie wykonanych słodyczy, przygotowanych specjalnie pod klienta powstają niepowtarzalne produkty, którymi można wzmocnić nasz wizerunek w oczach klientów, partnerów, współpracowników i koleżanek i kolegów z pracy. Zbliża się Dzień Kobiet, czyli święto, które przeżywa swoje wzloty i upadki, jednak(...)Dlatego ręcznie wykonane słodycze to świetny pomysł na umilenie dnia! Okres Wielkanocy to również czas, kiedy wraz ze świątecznymi życzeniami warto przesłać drobny upominek. Oczywiście nie muszą to być jajka lub czekoladowe zajączki. Pyszne, ręcznie wykonane słodycze z pewnością będą miłym dodatkiem do tradycyjnej wielkanocnej kartki. Na rynku jest wiele firm, które specjalizują się przygotowaniu słodyczy reklamowych. Warto jednak postawić
KorniszonkiŚwięta już za kilka dni, najpierw uroczysta wieczerza a kolejne dni to błogie lenistwo, obżarstwo i odwiedziny rodziny... To wyjątkowy czas, radosny ale też pracowity. Od kilku tygodni pewnie zastanawiacie się co podać gdy zjawią się bliscy. Wigilia to zazwyczaj te same tradycyjne dania, ale co z kolejnymi świątecznymi daniami? Ja mam propozycję na uszka(...)wigilijne z grzybami ale świąteczne z pasztetem. Zapraszam! Składniki na uszka; 19 dag pasztetu z jeleniem - polecam DUDA 35 dag maki pszennej 1 jajko ok. pół szklanki ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju 1 cebula Przygotowanie; Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju do zrumienienia. Do miski przekładamy pasztet , dodajemy cebulkę i dokładnie mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.Mocno korzenne i słodkie takie jest to ciasto. Ma teksturę i smak piernika. Po upieczeniu jest twarde i musi przynajmniej dobę "odstać", aby nabrać wilgoci z
Bon appetit mon amieWiem, wiem, że to wczoraj był ten dzień ale smażyłam je popołudniu i na dodatek przyszli goście więc dodaję je z jednodniowym poślizgiem. To najlepsze pączki
Pieguskowa Kuchnia